| Cosmin273 a întrebat:

Cu putin timp in urma am achizitionat o casa P+M din caramida Pototherm. Intrebarea este daca pot decupa peretele pentru a face un geam la casa scarii. Precizez, fara buiandrug. M.am gandit ca este msi bine daca fac geamul de 30 cm latime pentru a nu se distruge zidaria de sus. Multumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| Nonolita a răspuns:

Caramida porotherm este un pic mai dura decat cea clasica. Dar se poate taia de un meserias bun.
Totusi, ar trebui sa pui un boiandrug care sa sustina zidaria de deasupra. Altfel, se lasa geamul. Mai ales daca va fi din termopan, pentru ca rama sa nu e solida.

| Cosmin273 explică (pentru Nonolita):

Multumesc

| Cosmin273 explică (pentru Nonolita):

Dar totusi cum se poate lasa geamul? Stiu ca zidaria va pune presiune asupra acestuia, de aceea am dorit un geam de 30cm latime pentru a fi situat la incheietura dintre 2 caramizi.

| Nonolita a răspuns (pentru Cosmin273):

Toata greutatea de deasupra se lasa pe rama geamului. Si iata, spui "la incheietura dintre 2 caramizi", exact unde este ounctul cel mai slab. Caramizile de deasupra vor presa capetele celor 2 caramizi care se vor inclina treptat, apasand pe rama geamului.

8 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Nu înțeleg de ce nu ai pune si un buiandrug? Fie el prefabricat, fie chiar din lemn.
Tine cont si de latimea profilului ferestrei, la 30 cm, la un profil bun, vei ramane cu 10 cm de sticla, si asta doar daca il faci fix.
Poti renunta la buiandrug doar daca urci pana la centura de beton sau cu un rand de caramida sub ea.

| Cosmin273 explică (pentru regis):

Pai m.am gandit ca daca il fac de 30 cm poate nu este nevoie de boiandrug, tinand cont ca doresc sa il fac inalt. Si imi raman 20.8 cm de sticla. Ms

| regis a răspuns (pentru Cosmin273):

Adica vrei sa pui un geam fix cu profil de vreo 30 mm? Doar ca sa nu pui un buiandrug? Daca il faci inalt, fa-l pana sub centură si atunci chiar nu mai trebuie buiandrug. Dar fa un geam serios, cu tripan si 4 anotimpuri, e pacat sa creezi o punte termica pentru cativa euro in plus.

| siriusblack98 a răspuns:

Si de ce sa nu poti decupa peretele ca sa montezi un geam? Nu inteleg care este dilema.

| Cosmin273 explică (pentru siriusblack98):

M.am gandit ca in timp vor aparea probleme la zidaria de deasupra geamului neavand boiandrug