| alexyk96 a întrebat:

de curand am achizitionat 8 stupi cu albine cu tot, propietarul m-a pus sa aleg eu dintr-o varietate de 100 buc.Problema este urmatoarea:Unul din stupi e foarte slab, nici regina nu are, deci cu am sputea sa il aduc la adevar? Sa iau de la ceilalti sa il fac mai puternic? Sau cum sa procedez? Multumesc de intelegere si o zi fenomen in continuare.

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Esti sigur ca nu are matca?
Albinele fara matca
1. nu stau mai mult de cateva zile in stup.
2. si daca totusi stau, nu ajungi in iarna cu ele, pentru ca o albina traieste maxim 40 de zile (ma refer la albinele "nascute" in perioada de primavara-vara, cele eclozate toamna traiesc mai mult, pana primavara urmatoare, datorita faptului ca nu lucreaza intens pe perioada iernii )

Cauta un apicultor priceput din zona ta si cumpara o matca sau roaga-l sa-ti dea una.

Matca pe care o aduci o pastrezi intr-o cutiuta speciala din plastic cu gauri de aerisire si o hranesti vreme de o zi cu cateva picaturi de apa cu zahar, ajunge sa picuri cu pipeta 5-6 picaturi intr-un colt al micii custi.
In ziua urmatoare te inarmezi cu un deodorant, dai foarte putin pe acea cutiuta, apoi deschizi stupul si dai putin si pe albine... (de departe, nu sa le uzi) dupa care poti introduce cutiuta in lada si inchizi capacul.

Cutiuta are o gaura rotunda in lateral, pe care am uitat sa iti spun, atunci cand introduci matca cumparata, o astupi cu un dop de ceara.

Albinele tale vor gauri acel dop de ceara daca o accepta ca regina, altfel, o lasa sa moara, si tu va trebui sa incerci din nou.

7 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

"Unul dintre stupi... nici regină nu are". Poate ți-o împrumută Anglia pe a ei. happy
În locul tău aș vorbi cu proprietarul să mă învețe cum să fac.

| Raducons a răspuns:

Bună,Eu zic ca daca nu are matca intr-adevar, adica nu are puiet larvar, te uiti atent sa nu fie oua depuse de albina(stup bezmetic)cel mai bine e sa il unesti cu doi vecini, Nu te lacomi sa ai multi, e bine deocamdata sa ai doar 7 si daca sumt mari si au cules si gasesti celule de matca intr-unul mai poti face unul si iei din fiecare cate o rama si mai scuturi si albina de pe alta rama de la fiecare stup si faci un roi bun, Sa te uiti sa rupi botcile la o saptamana si lasi doar una maxim doua altfel roieste. Unificarea sa o faci asa, pui un pic de ceapa taiata cu ceva timp inainte sa i unesti la stupii vecini inclusiv cel de unit si iei lada il scuturi undeva mai incolo si albinele nemai gasind lada lor se trag la stupii vecini, pe care ii dai un pic spre cel care il desfintezi.Lucrarea sa o faci seara dupa 6. Daca are albine totusi si vrei sa il salvezi ii dai doua rame cu puiet capacit si oua si o sa isi faca matca dar nu merita.

| oidee a răspuns (pentru NLS):

Deodorant in stup si pe matca?!
Tu nu stii ca albinele nu suporta mirosurile puternice? Nu pot sa cred ca esti apicultor! Poate nici nu esti dar ai raspuns citind niste prostii de pe net.

| NLS a răspuns (pentru Raducons):

Ti-a dat si Raducons alta varianta foarte buna.

(poti cumpara o rama cu puiet de matca, si rupi botcile, lasand doar una, altfel un stup cu mai multe regine, se destrama... pleaca grupulete, fiecare insotite de cate o matca.)

Si da, am uitat sa punctez dar ti-a spus el:
operatiile de unire se fac doar seara... (daca e vara si nu e timp urat, orele 8-8.30 ).

Mereu cand am unit stupi am folosit parfum (spray), si am avut stupi din 1990.
Poti incerca totusi si cu ceapa, daca vei fi gaurit, nu e vina mea.

| NLS a răspuns (pentru oidee):

"Nu sunt apicultor", dar am avut in familie stupi inca din 1990, si daca nu ma insel, am unit de cel putin 15-20 ori stupi folosind un banal spray.
Dupa cum am spus, nu intens.

Unii folosesc tuica mai slaba, circa 35-37 gr, dar daca compari taria mirosurilor, e fix acelasi lucru.

| oidee a răspuns (pentru NLS):

Si te mai miri ca mor albinele!

| Raducons a răspuns (pentru NLS):

Ceapa este cea mai bunasolutie si e maturala, tuica este otravitoare pentru stupi