| ovidw a întrebat:

BUNA ZIUA! e cineva care creste ciuperci? vreau sa fac o mica productie pentru consumul propriu de ciuperci champgnion.M-am documentat despre compost cum se insarminteaza tot.Nu inteleg un lucru dupa ce pun miceliu sil acopar cu tundra si ies primordirile si cultiv productia, las miceliu in sac? sau il iau si pe el? Am citit ca sunt mia multe cicluri? ma lamureste cineva si pe mine?

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Miceliu se amesteca in masa compostului din fiecare sac.Cultivi productia ce inseamna? Poate vroiai a spune recoltezi productia.Deci tu ai un sac cu o anumita cantitate de compost si o cantitate de miceliu cam la fel in fiecare sac.Ei miceliu ala o sa faca ciuperci marea majoritate, deci nu apar ciupercile toate odata.Si dupa ce apar prima oara nu gata aia e toata productia. Apar pe rind, recoltezi si tot asa pina cind o sa constati ca produc este f slaba deci gata nu mai este economic sa continui si arunci saci afara, si o iei de la capat.Nu poti sau nu se reinsaminteaza din nou acelasi compost din cauza ca deja este epuizat de resurse, nu mai contine mincare pentru o noua cultura, nu se adauga nimic ca sa spui lasa cai dau ingrasaminte, ciupercile nu-s ca plantele de afara.Plus de asta apar boli care ar duce la compromiterea acelei culturi.Cam asa sta treaba cu ciupercile. Spui te-ai interesat cum se face compostul, esti sigur? Pt ca dureaza o luna timp in care trebuie mereu intors, aburit, parfumat bla bla multe chestii.Nu e asa d simplu cu to se pare.Plus de asta trebuie sa ai materialele necesare si in primul rind gunoi de cal.Ai asa ceva? Apoi iti trebuie un spatiu unde sa fie intuneric si sa poata sa fie mentinuta o temp constanta tot timpul. Poti sa asiguri astea? Stii care este costul? Vine vara ai spatiul la suprafata pamintului o sa fie cald de nu stii cei cu tine.Cum racesti ace' spatiu? Ai cumva un spatiu la subsol? Faci calcule, pui totul la gramada si tragi linie.Si o sa vezi ca este mai rentabil sa cumperi coupercile de la magazin.Pt ca ai spus pentru tine doar.Deci ciclurile alea sint de fapt valuri de crestere,cum am spus ciuperci'e apar in valuri functie de unde se afla miceliu. Unii sint mai adinc altii la suparafa deci e normal sa apars asa in cicluri sau valuri. Daca si citesti si nu prea intelegi eu zic ca tot la magazin este mai bine sa mergi sa cumperi. Daca nu ai mai vazut macar cum se face compostul,cum se amenajeaza un spatiu, ce se face etc cam greu sa obtii asa din prima ceva. Spatiu' tot timpul se stropeste de boli, ce sa zic ca trebuie sa scriu aici f mult.Ia o carte si acolo citeste.Dar nu lua carti din astea simple, cauta carti universitare, ceva scrise de profesori de la facultati.Cauta la poarta la Agronomie daca esti prin Bucuresti si o sa gasesti o cartulie scrisa de Nicolae Mateescu. Tipu' a facut cipuperci se ocupa cu cultura asta si era si profesor.Bafta

| ovidw explică (pentru relian):

Mersi de sfapt ideea de o productie proprie e doar pentru inceput,vreau cu adevarat sa dechid o ciupercarie, dar vad si eu cum merge, lucrez la scara mai mica sa prind experienta, azi un sac maine doi, poate o sa cumpat 2 saci de compost pentru inceput! Stiu conditile de crestere am lecturat cam tot ce se putea si am vazut si eu ca ciupercile nu apar dupa ploaielaughing! Investi?! sunt dispus sa fac la sat poate o pivnita de 200 mp, izolata cu climatizare si un sistem de aerisire! Si da, am materiale de la tot satu creca ar prefera sa-mi dea gunoiul mie decat sa il arunce in groape de gunoi a satului si sa miroasa acollo de mori!

10 răspunsuri:
caramela
| caramela a răspuns:

Buna:)
http://www.itips.ro/......-v912.html
http://gradina.acasa.ro/legume-114/cum-sa-cresti-ciuperci-168748.html
incearca sa te documentezi..nu cred ca divulga careva secretul.
O seara buna:)

| ovidw explică (pentru caramela):

Mersi de linkuri nu le-am mai intalnit

| alessia5158 a răspuns:

Se lasa in saci--- nu uita sa faci gauri in saci pentru scurgerea apei in exces.
http://www.youtube.com/watch?v=mALJ572brhY

| viotedy a răspuns:

Dintre producatori n-o sa te sfatuiasca nimeni, ca faci concurenta.trebuie sa construiesti intai o hala, sau daca ai un beci mareee e bine, sa ai suma de bani initiala, vreo 10000 euro, apoi iei legatura cu un inginer, care vine la tine si te invata exact ce sa faci, nu e chiar asa usor, daca nu, pierzi investitia. apoi ceri certificat de producator de la primarie.

| viotedy a răspuns:

A...scuze,acum am vazut ca pentru consumul propriu.vezi ca este o carte la seminterie-am vazut eu-gasesti acolo pasii de urmat.

| ovidw explică (pentru viotedy):

Chiar as vreahappy sa le fac si concurentahappydar totul incepe de jos! plus ca la 17 anilaughingnici n-am dreptul legal sa-mi fac o firma de productie!

| viotedy a răspuns (pentru ovidw):

Faci pe numele parintilor.se castiga dublu.cumperi saci de 5000 euro, scoti 10000.

| ovidw explică (pentru viotedy):

Mersi pentru sfat, dar prefer ca compostul sa-l fac eu +ca la sat am materiale inepuizabile..de la vecini, bunici

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu le mananc!