Prune parguite.In prun nu cresc altceva decat prune.Culoarea prunelor difera de la soi la soi, exista cateva soiuri care inainte de a se coace au prune de culoare alb-galbui sau alb-verzui, dar tot prune raman.
Depinde duopa zona, fiecare le da un nume, popular ca asa ele sunt de fapt tot prune, doar ca sunt incomplet formate, is ceva daca de genu malformatii, ceva intre frunze si fruct.Am uitat cum le spuneau oamenii la mine in zona, mancam cand eram copii, sincer eu nu prea, dar erau alti copii ce le mancau, de ala aia auzisem si cum le spuneau.Eu la mine acasa nu vazusem,dar erau ceva pruni la scoala din astia asa crescuti singuri, deci nu pruni altoiti, aia ce faceau mai multe frunze decat fructe, erau crescuti desi, poate si din cauza aia sincer nu am studiat, sau macar sa intreb ces cu fructele alea.Deci uite acu miai adus aminte de cand eram la scoala generala, de atunci nici ca am mai auzit de prunele astea.
Oricum nu-s asa de bune, cel putin mie nu mi se pareau.Nici nu stiu daca se coceau sau cum aratau la maturitate, erau f putine, le cautau copii prin tot copacu.
Uite o intrebarea buna, dar nu stiu daca o sa gasesti un raspuns clar si corect.
Cineva spune ca se numeau perje.NU perjele sunt fructe normale asa le numesc oamenii in unele zone din Moldova, perje, adica prune cu partea de sus care se prinde de codita ceva mai alungita, alea sunt perjele.Alea sunt f bune.
Ce intrebi tu, nici nu am mai vazut de atunci, dar nici nu am vazut cum sunt la coacere.Nu mai imi amintesc cum le numeau copii.Nici nu cred ca toti oamenii stiu despre ce este vorba.De exemplu parintii mei nu stiau ces alea nici eu pana nu am vazut alti copii ca le mancau de crude, si propabil numele era unu dat de ei.
pfff mai omorat, cred ca nu o sa mai dorm la noapte, o sa ma gandesc cum se numeau si cum pot sa aflu ces cu fructele alea cum apar si de ce apar asa.Tu cred ca nu ai ce face omule, pui intrebari sa nu lasi oamenii sa doarma
Mai am unele banuieli.Astea ce zici tu, nu sunt sigur dar asa imi amintesc, cresteau mai ales pe ramurile lacome, ramurile lacome sunt ramuri ce cresc in interiorul coroanei, cresc puternic, drept si consuma foarte multe resusrse seva etc.Asta ar explica cred forma aia ciudata,pentru ca eu asa imi amintesc ca aveau o forma ceva mai diferoita fata de prunele normale din acelasi pom,iar culoarea ar veni de la umbra,pentru ca ele cresc pe aceste ramuri din interior,zic nu sunt sigur,sau poate pentru ca si ramurile lacome sunt ceva mai diferoite de restul,asa sunt si fructele care cresc pe ele.
Oricum o explicatie stiintifica nu am, nici nu stiu daca pot afla, nu am cartile cu mine ma refer carti de pomicultura, poate acolo ar fi ceva informatii.
De injurat oricum o sa te injur glumesc, dar mai facut sa ma agit, asa fac cand nu am raspuns la ceva
0Thorin întreabă: