Fumul zapaceste albinele, de asemenea, cauta ceea ce nu le place la albine, si pune si tu pe langa casa.
Legea in RO permite sa tii acasa stupi cu albine, deci este legal. Dacxa este intre tine si el o casa, nu ai cei face. Si daca era casa lui linga casa ta, tot nu aveai cei face, dar el trebuia sa isi tina stupii ceva mai la distanta de gardul dintre voi, nu stiu citi metri.
Avind in vedere ca distanta pana la tine este destul de mare, nu ai cum tu sa deranjezi stupii lui, astfel inct albinele sa sara pe voi. Ce cred, este ca voi aveti in curte flori asa vine albinele lui la tine, iar daca faceti agitatie mare este posibil sa va intepe, nu sa va muste, albina nu musca nu este tintar, dar inteapa, are un ac si ceva ebin si poate intepa/
Dar daca albinele vin la voi la flori, de regula albinele astea lucratoare nu prea inteapa, cele care apara stupii alea devin nervoase daca cineva le agita acolo in apropierea stupului.
Ai intepat catelul? Nu am mai auzit, dar o fi daca spui tu. Verificati la voi prin curte pe linga casa sa nu cumva sa aveti voi stup uneopri albinele pleaca din stup, roiesc cum zic oam, enii, regina isi cauta alt loc, de multe ori pe unde gasesc, iar daca siau gasit ceva cuiba pe la voi, asa sar explica, agitatia voastra, copil, catel, ele sunt acolo, devin nervoase.
Am vazut destule povesti asa, albine care si-au facut cuib prin magazii, prin soproane etc.
Tu esti departe de stupii vecinilui, nu ai cum sa derajezi stupii lui sa vina albinele tocmai la voi.
Sau poate ii deranjeaza chiar stapinul, atunci ele merg si mai departe de stup, vizeaza miscari alea animalelor, oamenilor si vin sai intepe. Uneori poate sa vina dupa tine si 3 -4 case distanta.
Cineva le enerveaza, daca ele stau doar in acei stupi, albinele paznici ajunga si la voi atunci cand aud zgomot, dar asta doar daca cineva linga stup le deranjeaza.
Asa daca linga stupii lor nu-i nimic, chiar daca voi faceti galagie nu ar trebui sa vina la voi.
Stiu ca are un prieten albine si mau fugarit de cateva ori chiar si 100 metri dar totul pleaca cu galagie de linga stup, iar paznicii daca devin foarte nervosi, pe care vad prin preajma si sare la el, direct spre ochi ataca, la cap in general.
Albina lucratoare, aia care merge pe la flori, rar ataca pe careva.
Am vrut să-i dau un vot folositor și unul inteligent lui Frank51, dar nu pot că mă ignoră.
El a zis bine. Vorbește cu vecinul de problema ta, și spune-i că o iei și tu un stup de viespi ca să te apere de albine.
Am glumit cu viespile. Dar vezi dacă funcționează asta: https://www.abouthome.ro/......dra-de-474
Dacă nu funcționează, atunci caută capcane pentru albine. Trebuie să existe ceva să le prinzi fără ca vecinul să-și dea seama și ca nu cumva să alerteze vreo autoritate.
Albinele nu atacă fără motiv. Reacționează la gălăgia făcută de copii și la lătratul continuu al câinelui. Faceți mai puțină gălăgie. Stupii vecinului nu trebuie să fie la o distanță mai mică de 4 metri față de gardul care separă proprietățile - dacă nu respectă distanța autoritățile pot interveni. În rest nu ai ce face.
Apreciez raspunsul, insa acum sa fim seriosi, la copii nu le poti pune scoci la gura, iar cainele nu este unul care latră aiurea? Inclusiv pe strada l-au atacat pe soț unde nu lătra niciun caine si nici copii nu țipau? sunt agresive. Speram sa ne intelegem cu vorba buna si sa isi mute stupii
Da, legea le permite să țină un număr nelimitat de stupi la o distanță minimă de 5 metri de alte gospodării. Verifică puțin unde își ține stupii, să aibă distanța asta din lege, iar dacă o are, mai există totuși și o distanță morală, spune-i cu frumosul că vă înțeapă albinele și roagă-l să mute stupurile mai departe spre partea din spate a gospodăriei, poate înțelege și vă înțelegeți cu frumosul ca oamenii.
Dacă nu vrea nici cum să găsiți o soluție, cumpără un insecticid puternic și pulverizează lângă stupi, acolo unde se apropie de proprietatea ta, va regreta că nu a încercat să te împace.
Detin stupi de albine de peste 15 ani. Legal n-ai ce sa-i faci deoarece legea ii permite. Acum hai sa iti explic niste lucruri care tin de cultura generala a fiecarei persoane:
Albinele nu ataca decat provocate in urmatoarele situatii:
1. Incerci sa le lovesti si te agiti ca bezmeticul cu mainile in aer incercand sa le lovesti si sa te feresti de ele. Albina sa stii ca daca e in apropierea ta ori se pune pe tine, nu inseamna ca te inteapa. Dar daca incerci sa o lovesti, fii sigur/a ca o sa te intepe.
2. Mirosi a parfum sau alcool. Cum parfumul contine alcool si poate unele parfumuri contin si alte lucruri care pot enerva albinele, ele percep acele mirosuri ca pe ceva amenintator.
In afara de @siriusblack98 toti au scris tampenii.
Legea ii permite sa aiba albine.
Apropo, albina nu musca ci inteapa. Si nu inteapa fara motiv pentru ca odata ce inteapa ea moare.
Albina inteapa in cazul unor mirosuri grele, gretoase si puternice. Vezi ce ai in curte sau ce balsam folosesti la spalatul rufelor. Daca sotul mai trage cate o dusca, mirosul de bautura iar supara albinele. Dar nici gesturile brutale ca "alungatul" lor cu datul din maini nu le place. Il considera atac.
Apropo deinsecticidul de care se vorbeste. Daca ii omori albinele, tu vei avea de suferit. Legea le protejeaza.
Mai bine cauta cauza la tine in curte si elimin-o.