| etudor a întrebat:

Rog sa-mi dati si mie cateva indrumari privind lucrarile ce se fac la merii pe rod(am 12 bucati), la visini (am 6 bucati) si la nuci (am 4 bucati :3 pe rod si 1-unul anul-I.) acum in sezonul de toamna.
Vreau sa va spun ca din 12 meri doar 2 buc.au avut mere in acest an,iar restul de 10, nici o floare,deci nici un mar in acest an! Sa fie din taierea facuta in primavara? sau care a fi cauza? iar visinii au avut floare cat cuprinde dar fructe,in final, daca au fost 3kg in 5 visini mari; de ce nu dau roade? Spuneti-mi ce sa le fac si eu fac numai sa rodeasca! Ma cert cu sotul ca vrea sa-i taie si eu nu vreau.Am 75 de ani ...nu mai traiesc eu ca sa mananc fructe chir daca plantez altii in toamna...

2 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Incerc sa te ajut atit cite info ai lasat aici.Sa luam Marul.Nu ai spus ce soiuri ai, sau daca ai soi sau nu nici de mar nici de visin.Deci daca cumva ai soiuri trebuie sa stii ce soi ai si apoi poti afla cauza pentru care ei nu rodesc.La meri cred ca s-a intamplat ce s-a intamplat din cauza ca ai facut taieri fara sa cunosti cum se fac aceste taieri.De ce spun asta? Pt ca ai spus ca nu au facut flori.Deci merii nu toti se taie la fel.Fiecare soi fructifica pe anumite ramuri si in cadrul acelor ramuri de asemenea diferit.Sa intelegi de ex cum sta treaba.Sa luam un lasatar de fructificare la un anumit soi deci un lastar care trebuie sa faca flori.Sint soiuri care fac flori pe acel lastar in prima jumatate, altele care fac flori mai spre virf.Acum daca tu vei taie acele ramuri de la jumate sa zic ce ai facut? Ai taiat de fapt viitoarele flori.Acum nu stiu exact ce soiuri ai.Dar poti intreba un inginer pe acolo siti va spune exact pentru fiecare soi cum sal tai.Despre VISIN aia e clara odata ce a facut f multe flori dar n-a facut fructe este autosteril, adica are nevoie de un alt soi de un alt fel de visin sa intelegi ca sa fie polenizat.Visinii sint in general autosterili, adica au nevoie sa fie polenizati de albine de insecte pentru a lega fructe. Daca tu prin jurul tau nu mai ai si alte tipuri de visin de aia nu prera au facut.Probabil cea facut a fost asa ca au venit ceva insecte dar de pe la mare departare cu ceva polen ce le-au mai ramas si asa ai avbut citeva fructe.Ce poti face este sa plantezi un alt visin dar altul de cit ai tu acum si cind va inytra pe rod or sa se polenizeze unul pe alantu, sau vezi cind cumperi intreaba daca acel visin este autofertil.Chiar daca nu mai ajungi sa maninci cum spui poate vor minca altii din acei pomi si isi vor aminti de tine.In momentul cind un pom face flori asta este singura explicatie pentru care ei nu leaga.Ar mai fi si o alta explicatie sa avorteze florile datorita unor conditii de temperatura, dar nu cred sa fie asta la visini care infloresc ceva mai tirziu. Daca nu sint soiuri mai poate exista alternanta de rodire, adica un an sa faca alt an sa nu mai faca deloc.Aceasta alternanta are loc fie ca a facut prea multe fructe intr-un an si apoi este epuizat, ceea ce nu este cazul tau fie face asta pentru ca asa este el facut genetic asa este el ca soi ca pom si in acest caz nu ai cei face.Acum ce ingrijiri sa le faci? Mare lucru la visin si la nuc nu ai ce face.Nucul si visinul nu se taie. Sper ca nu te-ai apucat sa tai visinii si nucii ca sigur nu or sa iti mai faca fructe in acel an deloc.La visin si nuc doar cureti ramurile uscate daca sint, daca nu ii lasi asa.Bine poti taia anumite ramuri sa formezi coroana asta e altceva.Merii trebuiesc taiati in fiecare an dar fiecare soi se taie diferit si trebuie sa stii ce soiuri ai si cineva sa iti arate exact ce trebuie sa tai.in rest ce poti sa faci este sa le dai ceva apa daca cumva anul este secetos, poate si ceva gunoi daca ai sa pui pe acolo prin jurul lor, sa le faci asa un vas, o farfurie la baza unde sa pui putin gunoi sau complex si dupa sa dai cu apa.Dar nu prea mult sa nu-i arzi. Apoi se fac stropiri la mar cam 2 stropiri pe saptamana sau daca ai doat citiva hai macar odata pe luna stropiri pentru insecte si pentru boli.Sint ceva boli comune la mar cum ar fi rapanul si ceva insecte.Cind mergi sa cumperi substante spui pentru ce vrei sa dai si combini cele pentru boli cu cele pentru insecte si stropesti doar odata.La visin si nuc faci acolo 2-3 stropiri pe an 2 stropiri pentru insecte primavara cind au flori sau dupa cadere si apoi cind au fructele mic si o alta stropire mai spre vara incolo pentru o boala ceva patare rosie etc.Problema este cu merii care spui nau avut nici un mar.Treb sa spui citi ani au merii tai? Pt ca unia intra pe rod mai devreme altii mai tirziu.Mai mult nu te pot ajuta.

| HotuDePrajiturele1398 a răspuns:

Lasa-le fructe putine cate pot ei sa creasca.