Cel mai bun soi ce cirese din lume este Bing, asa se numeste, il gasesti sin Romania, nu multa lume il stie, dar ca si fructe sunt cele mai gustoase, iar ca marime sunt printre cele mai mari.
Nu face fructele cele mai mari, dar le face mari.Asa cele mai mari fructe le face soiul Lapins, apoi Van, astea sunt soiuri canadiene, apoi Bing care este un soi american.
Dar asa calitate, marime Bing este cel ami valoros soi de cirese de pe piata.
Eu am luat anul trecut un cires Bing si inca unu Lapins cred, sau Van, insa am toate soiurile astea, sunt cele mai mari cirese.
Eu am luat de la o pepiniera, iti recomand sa iei de la pepiniere pomi, vita de vie si orice genul asta, pentru ca ai garantia ca vei primi soiul care spune pe eticheta.
Daca cumperi de la magazine gen Dedeman, sau altele genul asta, risti sa te trezesti cu alte minuni in loc de soiul care era scris pe eticheta.
Sunt in RO pepiniere foarte serioase, cauta sa iei direct de la pepiniera, nu de la intermediari. Eu am luat de pe undeva din Judetul Alba 4garden.ro asa se numeste, iti trimite acasa prin curier, ambalate ireprosabil, iar pomii sunt de o calitate super.
Eu nu am vazut pomii, doar i-am comandat direct online, alegi plata cum vrei tu, eu am ales sa plateasca mama cand ajung pomi, te anunta cand is gata, cand pleaca de la ei, mama care a plantat multi pomi la viata ei, a fost foarte impresionata de calitatea acelor pomi, foarte bine dezvolatati, vigurosi, foarte bine ambalati.Ca idee eu am dus acasa la mama acum ceva ani in urma peste 100 de pomi, pe care ea singura ia plantat, ciresi, pruni, gutui, meri, majoritatea ciresi si pruni.
Ce sfat pot sa iti mai dau, sa cumperi chiveci, vezi ca sunt pe la magazine care vand materiale de constructie, aia vand ceva ghivece care se folosesc in constructii, ceva ca si galeti, dar mari de 15-20 litri, si plantezi pomul in acel ghiveci, galeata ce este, il tii linga casa ta 1-2 ani, acolo il poti uda des, de cate ori este nevoie, pomul creste foarte frumos, se dezvolta foarte bine, apoi il poti planta in orice perioada a anului chiar si vara, pentru ca are balot de pamint.
Eu asa am spus lui mama, i-a pus cum iti zic si a vazut diferenta, intre cei plantati direct in pamint cu radacina goala si cei care au fost pusi in ghivece.
Pomi care au fost la ghivece au crescut si dupa ce au fost plantati la locul definitiv mai mari, mai puternici.
Deci eu am luat cires Bing, visin, nu mai retin ce soi, aveau doar un soi la visin, un Van sau Lupins.
Asta a fost in primavara anul asta, iar ciresul a facut 2 cirese deci asa de vigurosi sunt pomii, mama era bucuroasa, a spus lasale acolo sa se coaca, le-a vazut cand erau asa rozii, incepuse se se coaca, voia sa vada si ea cum sunt, ca eu le-am laudat, eu am mincat prima data cirese de astea aici in SUA de la magazine, nu stiam ce soi sunt, dar erau super gustoase, asa ca am intrebat acolo la magazin ce soi sunt, aia miau aratat pe ladita, scrie soiul si de unde vin.
Asa am aflat de acest soi, nici eu, recunosc nu stiam de el, apoi am citit si am aflat ca este cel mai bun soi de cires din lume atat ca si marime cat si gust.
Mama avea ciresul asta linga casa aproape, ciresele alea ce zic, erau ascunse intre ceva frunze, mama tot astepta sa se coaca, au venit ceva grauri, cum le-au vazut, le-au mancat mama suparata fleasca, zice uite si tu, asteptam si eu nerabdatoare sa vad cum sunt si ia daca mai ai ce.
In RO cu ciresele problema mare sunt cu graurii, vin si le maninca pe toate, trebuie neaparat plasa sa pui peste pomi cand incep sa se coaca, altfel nu mai recoltezi nimic.
Cum am spus mama a avut vreo 50 de ciresi, vindea, la un mom dat nu mai facea fata la grauri, trebuia sa stea toata ziua acolo intre pomi sai alunge, graurii la un moment dat nici nu se mai speriau
Prune nu maninca, nici daca sunt micute, nu stiu de ce le plac ciresele, probabil nu prea gasesc seminte pe campuri si ciresele cum se fac primele, ataca.
Nici caise nu maninca graurii, desi si astea se coc printre primele fructe, prefera cirese.
Mama are si meri, tot la ghivece pusi, gutui, merii au facut fructe deja, ii are de 2 ani, trebuie s ai planteze la locul definitiv.
Eu asa invat oamenii, mai ales daca au doar citiva pomi, sa-i puna la containere 1-2- sau chair si 3 ani, dupa sai planteze.
Daca vrei sa pui hectare, logic ca acolo nu ai unde sa faci chestia asta cu ghivece, pentru ca iarna daca vin temperaturi scazute trebui sa pui pomii intr-o magazie ceva, sa nu inghete radacinile.
Scuze pentru mesajul lung, si povestea mea, am spus sa spun ce stiu ca a r fi mai bine, poate multi oameni nu stiu.
Pepeiniere sunt si altele, nu trebuie neaparat sa iei de unde am aratat eu, asa mai este o alta pepiniera, care am vazut pe net livreaza cu radacina goala dar si la ghivece pomi, vita de vie si alti arbori ornamentali, Monte Garden se numeste pepiniera, e din Moldova, foarte buni si aia, nu am cumparat de la ei, dar o sa cumpar ceva la primavara.
Atentie, daca vrei ceva anume, este bine sa dai comanda de acum, uneori daca au comenzi mari, nu mai au ce vinde in primavara, poti suna si sa intrebi.
Eu am gasit soiurile alea in primavara, depinde si ce cauta oamenii.O sa iau ori din iarna, dau comanda ceva vita de vie, un alt soi tot american ce l-am aflat acum, de struguri fara seminte, din ce am citit ar fi cel mai bun soi fara seminte din lume, desi eu nu am mincat, sunt aici chiar linga cei care lau obtinut, dar nu am vazut, poate ca astia unde sunt eu aduc din alte parti, la vanzare struguri.
Ca idee daca esti curios, soiul se numeste Jupiter si il au cei de la pepeniera 4garden. costa 14 lei vita, plus transport.
Pai eu ti-am zis de pepiniera monte gardenia, ca am mai vorbit acum ceva timp în urma De pomi columnari
Daca tu ai spus, e bun, eu inca nu am cumparat de la ei nimic, am dat comanda deja de la 4garden.ro de pomi si vita de vie.Ca idee nu mai au astia 4garden.ro cires Bing au terminat tot stocu de anul trecut.
Poti lua altceva, Regina, Karina, Kordia, Van au cei de la 4gadrden.ro 20 de lei pomul.Toate soiurile astea ce am spus sunt pomi ce fac fructe mari.
Ai si Monte Garden soiuri de cires, dar la ei costa 25 de lei, sau mai mult daca vrei la ghivece.Eu ti-as recomanda Regina, sau Van, ambele pepin iere au soiurile astea, iar Monte Garden astia au si 2 soiuri columnare, doar ca costa vreo 30 de lei, plus mai ai inca vreo 2 soiru de cires amar.
Daca tu esti cel care cauta anul trecut, sau in primavara parca pomi columnari, poti lua acum daca atunci nu ai gasit. Imi amintesc de tine, asa este am discutat, dar nu te mai stiam dupa numele de aici.
Ciresul ala ce am spus eu Bing face cele mai bune cirese dintre toate soiurile ce exista in lume.
Dar nici 4garden, ro nici Monte Garden nu mai au soiul asta, probabil s-a vandut, oamenii stiu sau or fi avut ei mai putini soiul asta.
Eu am luat Bing in promavara 2 si unul Van cred, sora mea si ea la fel.Acum am dat deja comanda de ieri, de vreo 3sute si ceva de lei aproape 400 lei.
Am luat si vita de vie, vreo 12 vite, pomi vreo 10 cu transport aia e.
Locuiesti la casa? Cauta Bing si o sa uiti de Van Bing este cel mai gustos cires ca si fructe din lume, mari, poate ca si Van dar mult mai gustoase, rosu negru ca si culoare.
Asa cele mai mari cirese ca si fructe este soiul Lupins.In ordinea asta ar fi Lupins-Van-Bing, dar Bing este vis
Eu am luat in primvara vreo 2 Bing si un Lupins, bing a facut cirese deja.Eu maninc fructe, ceva gen cantitati industriale, am incercat toate soiurile de cires, Bing astea sunt mortale si culoare si marime si mai ales gust.
Ma pricep, am avut acum ceva ani in urma peste 50 de ciresti acasa, vindea mama din ei, plus inca vreo 50-60 de pruni Stanley, veneau cei de la piata si culegeau ei, nu lasau pe nimeni sa se apropie
Eu consider prunele Stanley, cele mai bune prune care exista in lume, iar cei din piete din Ro au confirmat, mama a intrebat de ce vreti voi toate prunele? Era un nene, ala a spus eu iau toata recolta a spus asa ceva in piata nu exista, le vand in cateva ore.
Ce am observat, scuze ca scriu la tine, in RO nu mai gasesti mere Jonathan, nu stiu de ce, probabil lumea si cei care produc se orienteaza spre alte soiuri mai rezistente la boli, dar care sincer dupa mine nu-s mere, doar forma o are de mar, calitate foarte slaba ca si fruct.
Mere ca soiul Jonathan nu este altul mai bun, doar ca trebuie stropit mai des, are nevoie de atentie mai mare, dar si calitatea este una f buna.
Ce a ramas si se cultiva este Golden, desi si soiul asta e sensibil, ca si Jonathan are nevoie de ingrijire mai atenta pentru boli, dar vad totusi este cultivat in continuare.
Am fost in RO am cautat mere Jonathan, mai ia daca ai de unde, nimic.Mama are acasa un singur pom Jonathan, dar le maninca ei pana sa ajung eu, de regula vin in RO de craciun.
Strugurii iar se merge cu soiuri de astea fara seminte dar si fara gust, mama are acasa si vita de vie Hamburg a facut struguri din 3 vite spune ca nu mai stia ce sa faca cu ei, i-a facut vin, a mai dat si pe la vecini, a scos peste 4-5 roabe de struguri doar de la 3 vite de hamburg.
Daca iti plac fructele, uite am aflat alt soi de vita de vie, am citit la romani, acolo de fapt l-am si gasit, spun ca ar fi cel mai bun soi de struguri fara seminte. Jupiter se numeste soiul, are forma frumoasa, boabe usor alungite, rosietice la culoare si cu gust de muscat.Nu am mincat niciodata, este facut de americani, si am citi si aici la fel, spune ca ar fi cam cel mai calitativ soi apiren.
Acum o sa dau comanda de vreo 3 vite de astea, din RO au acolo la pepiniere, vreau sa vad cum sunt.
Desi cei care au obtinut soiul asta is din Arkansas, is pe aici pe linga mine, eu nu am vazut la magzine soiul asta, probabil magazinlee de unde stau eu aduc din California, multe soiuri spui ca bei apa
Hai sa iti ami povestesc ceva, este in California o ferma de asta viticola, a unui sirb, adica omu a venit in California dupa razboi sau mai tirziu, si-a facut o ferma cu vita de vie. El s-a apucat si a si incrucisat si obtinut ceva soiuri, are unu de asta de masa, fara seminte, nici urma de samanta, struguri foarte mari, boabe foarte mari, culoare roza, is f dulci dara nu au aroma, dar foarte buni de mancat.
Eu cand am vazut, am intrat si l-am contactat. Sarbul asta ce zic, nu mai este, a murit, Marin il chema, dar is copiii lui care se ocupa. Daca te uiti pe Youtube, are video, in care un reprezentat al lor, vorbeste acolo in vie despre cateva soiuri si le si arata.
Iti zic, eu care am vazut atata vie in viata mea, ce nau vazut multi, pomi si in general plante, am ramas cu gura cascata, pur si simplu spui ca nu este adevarat,
Soiul asta face atitia struguri, mai multi struguri ca frunze ma, spui ca sunt legati cu ata, pur si simplu strugure linga strugure, zici ca e gard de struguri, nu iti vine sa crezi.
Daca esti curioasa sa vezi, caut video ala si iti las linku.Eu cand am vazut asa, le-am scris, si i-am rugat sa imi vinda si mie o vita de aia, doar pentru mine sa o duc in RO mamei.
Ei au spus ca nu vind, deci ei sunt singuri din toata america, din toata lumea care vind si care produc acest soi.
Au spus ca nu vor sa vinda soiul asta la absolut nimeni. Nu stiu cum sa fac, as merge acolo pentru ca ei fac si tururi de astea, vin oamenii sa vada, ii duce prin vie, le arata cum fac vin, au si struguri de vin, si ma gandeam daca ma duc asa intr-o excursie, as putea cumva sa rup un lastar mic, asa deo palma, nu am cum sa nu pot lua apoi il inradacinez eu si il inmultesc.
Bine nu-i corect, dar nu vezi ca nu vrea sa dea deloc.Plus ca eu nu pun sa vand. Ma gandeam oare ce fac ei cu coardele dupa ce taie via aia, le arde, le toaca, ca si atunci e bun de luat din ce taie ei.
Ma impresionat soiul asta ce zic, prin productia ce o face, marimea strugurilor si a boabeleor si mai ales ca are foarte multa zeama in bob, chestie ce multi struguri de astia cei gasesti pe la magazine nu au asa.Plus cas si dulci.Acum am fost la magazin si am luat o sacosa, pana maine deja ii dau gata
Ok tie ce fructe iti plac, daca stai la casa, ai pomi, sau vita de vie in curte?
Mersi, o sa caut. Eu am curtea mica, am un cires, un smochin si un alun care anul asta mi-a dat teapa ca a facut foarte multe dar 90% din ele erau goale pe interior
Erau goale pe interior, seci ca nau legat, sau erau mincate de viermi?
Aunul din ce stiu, este autofertil, poate cine stie ce conditii sa fi fost sa nu lege.
Dar de undat uzi pomii aia sau doar ce cade de sus? Smichii nu-s buni, ocupa mult loc, cresc sub forma de tufa, chiar daca ii dirijezi tot coroana jos o are, plus ca nu prea suint smochinele asa comestibile, mai mult uscate, proaspete, cand le vad latexul ala, pfff nu-s bune.
Dar daca tie iti plac merge si ala deo pofta