Greutatea peretilor de rigips nu sta integral in placa, deoarece structura se prinde si in tavan, se sprijina si in perete, iar fiind fixata pe conturul placii si nu in centrul ei, practic nici nu se pune problema de rezistenta.
Pe scurt, orice structura de rigips va fi suportata fara probleme.
Daca ar fi rigips simplu nu mas preocupa doar ca rigipsul pe care vreau sa il folosesc e foarte greu, si chiar daca profilele sunt prinse si de tavan mi-e frica sa nu se lase greutatea mai mult pe placa. In plus intre peretii din rigips vine plasata lana de stanca si ea destul de grea iar pe podea vreau sa plasez un fel de pavele largi din cauciuc si pentru 13 m2 is vreo 250 kg si acolo. In total in toata camera ar veni vreo 1200 de kg minim si habar nu am care e greutatea pe care placa o suporta inainte de a intra in faza de stress.
Crede-ma, nu ai de ce sa iti faci griji.
Pune frate ce doresti, doar no sa aduci acolo in camera aia un tanc sa iti faci griji ca se surpa blocu sau podeaua.
Ce vrei tu sa faci is bani irositi. Nu aia conteaza sa faci tu camera in camera, conteaza ce materiale folosesti ca izolatoare fonic, aia e ce trebuie sa cauti.
Cauta bureti, cu aia izolezi fonic peretii deja existenti si nu mai faci tu desene animate acolo, camera in camera, auzi si tu cu ce te ajuta aia?
Daca urmaresti sa fie doar liniste, atunci faci linga peretii existenti alti pereti, din profile de metal sau lemn, la distanta de 5-10 cm, lipesti pe peretii carei ai acum polistiren, prelungesti cablurile la prize, intrerupatoare, pui pe acel profil placaj, sau OSB, peste rigips, dai gled, zugravesti si aia e tot.
Faci la tavan la fel si nu o sa mai auzi nimic zgomote de la vecini, o sa ai si cald iarna si racoare vara.
Daca vrei sa izolezi fonic, pentru muzica, atunci tapezi toti pereti, tavanul cu bureti, speciali facuti pentru asa ceva.
Buretii fonici de care vorbesti tu se folosesc la tratamentul acustic al camerei adica pentru a reduce ecoul nu se folosesc la izolare fonica. Izolarea fonica se face prin folosirea materialelor grele, rigipsul care vreau sa il pun are 2 cm de cauciuc cu o greutate de 40 kg m2 si e studiat anumea pentru izolarea studiourilor. Camera in camera e necesara pentru ca intre peretii de rigips trebuie sa plasez panouri de 6 cm de lana de stanca aia cu o greutate de cca 15 kg m2. De aici intrebarea despre greutate. Toate datele astea le am din proiectul pe care mi l-a facut o firma care realizeaza studiouri muzicale doar ca din pacate nu am banii necesari sa platesc acea firma si nici posibilitatea de a o aduce din Italia pentru a mil face... iti zic doar ca pentru camera de 3, 45x3, 75 vine in jur de 23.000 € materiale si mana de lucru. Deci am optat sa iau cate materiale reusesc de vreo 6.000 € care ar fi bugetul meu si sa realizez totul singur cu ajutorul unui baiat care stie sa lucreze in rigips. Am inlocuit podeaua cu materiale alternative si la fel am tratat si tavanul ca sa imi ramana de rigips si lana de stanca, dar am gasit alternative bune aprobate de proiectantul in cat sa stau in bugetul meu.
Lina de stinca aia e vata minerala, asa e spune, dar na fiecare spune cum stie, sau crede. Si spui ca aia greutatea aia ar aveao 15 kg pe m2? Nu stiu daca e asa de grea vata aia, dar de spui tu asa o fi.
Ce spui tu e in regula nu se darima aptm Deci izolarea fonica se face cu vata minerala,. zic tu, sau aia ce tiau facut proiectul.
Eu nu cred, dar daca aia asa spun o fi.Am fost odata intr-o camera de asta izolata fonic, nu te auzeai cand vorbeai tu de asa ceva ai nevoie? La un studio ai nevoie sa nu se auda ecou, daca nu se aude nimic, atunci cum inregistrezi
Am fost acum citiva ani in camera ce spun, nu mai stiu ce materiale foloseau aia, dar sigur nu vata minerala.
Vata minerala este buna pentru izolare termica,, adica bunicica, putin si pentru izolare fonica, doar putin.
Rigipsul este foarte greu adica? De care rigips pui tu acolo? Pe tavane se pune rigips de 5/8 inch adica mai gros decat folosesc romanii pentru pereti.Ei pun pe pereti din ala de jumate de inch, dar pentru tavane se pune mai gros de cit am zis 5/8 inch. Poti folosi profile de lemn nu de metal, is mai bune, stau cuiele mai bine prinse.
Prinzi profilul de lemn in suruburi de beton, dai gauri, bagi o piulita de aia lunga, nu mai stiu cum se numeste, apoi surub, sau bara filetata, stringi cu piulita si acolo moare.Intre acele profile asezi vata ta minerala, asa-i zixce in engleza mineral wool, dar in romana se numeste vata minerala, deci nu lina.
Poti sa pui placi de pluta, alea absorb sunetele f bine.Ce faci tu sincer nu vad cum izoleaza vata aia fonic, sau sa nu faca ecou, odata ce pui peste era rigips, acel rigips va reflecta undele sonore si no sa iasa bine.
6 cm de vata minerala sa cintareasaca la metru patrat cit spui, nu stiu ce sa zic.
1200 km nu-i mare lucru sigur tine betoanele alea, nu-i asa de mult 1200 kg.
Asa e parca aia izolase cu cauciuc, ce am zis ca nu te auzeai cand vorbeai
Man intrebarea e despre greutatea pe care o tine placa camerei, nu stiu in cate studiouri ai fost sau ce studii in materie ai dar eu am cautat pe cineva care realizeaza asa ceva in mod profesional si am platit un proiect si consultare asupra materialelor pentru ca eu ma pricep la productie muzicala nu la izolarea acustica a camerelor. Ma pricep la tratamentul acustic adica sa realizez o camera in care sa ai un ambient de ascultat echilibrat si la tratarea basilor care sunt frecventele cele mai scarboase de tratat. Izolarea acustica imi trebuie ca sa nu terorizez vecinii cand o sa stau acolo inauntru cu 2/3 persoane plus muzica la un nivel decent in toiul noptii, tratarea acustica imi trebuie ca sa am o camera unde sa pot produce muzica intr-un ambient echilibrat si asta nu inseamna sa elimini de tot ecoul adica sa tapitezi toti peretii de bureti fonici. Eliminarea totala a ecoului adica o camera plina de bureti peste tot se face in camera de inregistrat, adica acolo unde o sa inregistrezi voci / instrumente si acolo nu ai nevoie de ecoul camerei vazand ca ai nevoie de un sunet cat mai curat iar ecouri si reveerb ii adaugi tu digital. Este vata minerala si vata de stanca sau lana de stanca, daca te uiti vezi ca sunt materiale similare dar cu proprietati diferite. Vata de stanca sau lana de stanca este un produs alternativ fata de panourile proiectate pentru asa ceva si are o greutate medie de 150 kg mc, depinde de aplicatie, alea pentru aplicatiile fonice sunt un pic mai grele si daca faci un calcul vezi o felie de 1 m2 de grosime 6 cm ajunge undeva la. 13 14 kg. Rigipsul de care vorbesc si care o sa il aplic pe partea interioara e peretelui este un rigips cu un izolant lipit pe el, in cazul asta o foaie de cauciuc de vreo 13 mm iar cauciucul acesta are o greutate de 750 kg mc, daca faci si aici un calcul vezi cat cantareste acest rigips la m2. xD
Link rigips : https://www.tecnomat.it/it/lastra-cartongesso-accopp-gomma-13-5mm-10070640/
Link lana de stanca : https://www.amazon.it/......0791DL6T2/ tag=googshopit-21&linkCode=df0&hvadid=279820123192&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=12506310448598631354&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9050569&hvtargid=pla-589186195424&psc=1
Lina de roca ii zice in italiana sau engleza nu in romana.In romana se numeste vata minerala, impregnata cu mai stiu eu ce alte chestii.
Deci rocile astea magamtice, se iau, sz e baga in cuptoare la miid e grade, se obtine vata, cam asta e in mare, de aia i se spune vata si minerala,. ca e din minerale, adic a din roca.
In Romina este cuvint vata, pentru ca arata ca vata, de aia i se spun e vata si nu lina.
Deci este exact vata minerala, doar ca mai are ceva bagata in ea pentru a fi folosita la ce spui, dar la baza este exact vata minerala, tui spui lina ca sa e in alta limba.
Rigipsul e rigips normal, doar ca are lipita de el cauciuc, deci nimic nemaipomenit, nemaiauzit.
Asa ca greutatea ce arati tu, camera aia de beton le va suporta fara probleme.
Asa daca vrei sa stii sigur, trebuie sa aduci un inginer, sau arhitect sa vina, trebuie sa il platesti, deci nu te complica, sigur tine greutatea aia.
Legat de rigips, avand acel cauciuc pe el sigur sta acolo, dar baga ce am zis eu leturi de lemn prinse in suruburi de tavan si pe ele acest rigips.Pot sa iti arat poze sa ai idee ce vorbesc, am facut eu un tavan asa, acasa la mama in RO iti garantez ca rigipsu nu va cadea, mai ales ca are lipit de el cauciuc, e si mai bine, sta mai bine prins.
Daca vrei poza spune si iti arat.
Nu stiu cat tine acea placa, e un calcul de rezistenta, dar daca e vorba de 4 pereti de rigips sigur tine.