| Xenia29 a întrebat:

Buna ziua!
Trebuie sa reconditionez o casa veche care are o amestecatura de boltari, caramida, chirpici si Dumnezeu mai stie ce. Pe vremurile alea fiecare facea cu ce avea...iar pe vremurile astea avem de toate, dar facem cat ne duce bugetul.
Ma intereseaza in special sa ofer rezistenta(pe cat se poate) structurii.
Ce variante exista?
Am citit despre armare cu plaza rabitz (cea de Buzau fiind prea grea pentru chirpici) si tencuiala cu ciment.
Apoi peste, armare cu plasa din fibra de sticla cu adeziv si la sfarsit glet.
Am mai vazut si varianta de a tencui cu rabitz apoi profile de rigips, vata de sticla, folie anticondens, rigips, glet.
Asa evit si sa intre umezeala in pereti, ma gandesc in special la protejarea peretilor de chirpici de condens.
A doua varianta am inteles ca este mai ok pentru ca mai realizez inca o izolatie la interior pe langa cea exterioara.
Ce recomandati pentru o astfel de casa ca sa fie izolata la exterior? Multi sunt împotriva polistirenului pentru ca nu lasa peretii sa "respire" si recomanda vata bazaltica, altii spun ca peretele nu are plamani sa respire si ca daca aerisesti si incalzesti corect casa nu faci condens in pereti, altii pun folie anticondens si la exterior, altii etc si deja ma doare capul...

Va multumesc anticipat pentru toate raspunsurile date si va doresc spor la treaba!

1 răspuns:
| lpavel a răspuns:

Problema e ca cei mai multi habar nu au de constructii, vad ce a facut dorel si cred ca asa e bine. Daca le spui ca la o scoala de contructii nu asa te invata te iau in ras laughing am intalnit si eu unul...

Treaba e foarte simpla: armezi peretele cu o plasa de Buzau de maxim 6 mm. apoi o tencuiala cu mult ciment, apoi peste asta poti pune o izolatie de care iti place: polistiren sau vata, orice este bun, nu te lua dupa dorei... insa este foarte important sa nu izolezi cu nimic interiorul pentru ca da, peretele trebuie sa respire daca nu atunci va face vapori de apa/condens! Obligatoriu peretele se izoleaza numai si numai pe o parte, nu pe ambele! Deci interiorul tencuit normal cu un rapit, zugravit si atat!
De placile din rigips sa uiti pentru o astfel de casa daca nu vrei ca dupa 10-15 ani s-o iei de la capat!
Cat despre rezistenta peretelui cu plasa de Buzau, nu-ti face griji, poate sa tina si de 10 ori pe atat! Nu te complica cu prostii ca te duc in eroare de aceea esti confuza! Mereu sa intrebi persoane care muncesc in domeniu si au vechime in constructii, nu doreii...