| Xenia29 a întrebat:

Buna ziua!
Vreau sa realizez un gard de tabla, cu 3 randuri orizontale de tevi.
Se poate sa nu fie nevoie sa le sudez de stalpi sau pot sa ii prind in suburi cu piulita?
Gasesc foarte greu sudori, iar singurul pe care l-am gasit mi-a facut o jenă de lucrare la un alt gard, la imbinarea tevilor zici ca e cate un pumn de metal topit, arata groaznic!
Ma gandeam la varianta cu gaurit teava apoi suruburi cu piulita, strans bine...
Multumesc frumos!

4 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Tevile orizontale le prinzi de ce anume? Alea banui ca le prinzi de un stilp de beton, sau un alt stilp tot de metal.

Trebuie sa spui ce stilpi ai acolo, metal sau beton. Poti sa prinzi si tevile fara sudura, dar tot ai nevoie de sudor, dar macar nu tot ala ce l-ai avut.
De tevile ce spui tu orizonatale sudezi in alta parte, la cineva acasa care se pricepe, sudezi ceva gen talapa sau o platbanda, cornier, depinde cum prinzi de stilp aceste tevi.
Acasa cand le aduci, doar dai gauri in stilpul de beton sau daca e tot de metal in ala si cu suruburi prinzi acele tevi orizinaltale de stilpi.

Tabla o prinzi de aceste tevi cu suruburi fara piulita, autofiletatnte cum le zicei voi in Romania.
Asta e tot ai terminat lucrarea laughing

Ce trebuie sa faci, sa ai tevile, le pui acolo intre stilpi, si le tai cit vrei tu, cit crezi sa poata intra intre acei stilpi, apoi duci tevile la un sudor, ala sudeaza corniere, sau talpa de tevi iar la celalalt capat da gauri, sau dai tu gauri.
Cu teava astfel facuta, mergi markezi gaurile, dai gauri ori in beton ori in stilpu de metal daca de ala ai si prinzi aceste orizontale.

Alta metoda, fara sudura deloc, ar fi sa prinzi de stilpi ceva platbanda, sau cornier dar groas si solid, dai gauri prinzi in surubui, 2-3 suruburi, strinse tare.
Apoi de aceste platbande sau corniere dupa caz, depinde ce stilpi ai, prinzi aceste tevi orizontale la fel cu surburi si piulite asa cum vrei tu.

Deci la fiecare stilp ai 3 platbande sau corniere solide de o parte si alta, de care vei prinde pe astea orizontale.

Cam astea ar fi metodele cu sudura si fara.Cred ca metoda fara sudura este foarte buna, nu mai duci tevile la nici un sudor, nu mai ai treaba cu nimeni.
Dar va trebui sa ai cornier sau platbanda foarte groasa si solida care sa sustina aceste tevi orizontale ce spui.

Daca ai tevi si vrei sa le inadesti, daca nu ai teava dintr-o bucata, la fel cauti ceva cornier dar mai gros si solid, pui capetele ambelor tevi pe cornier, dai gauri si cu suruburi le fixezi, vor fi tapene.
Dar cel mai bun, este sa ai tevile astea orizontale dintr-o bucata, le prinzi cum am spus de stilpii tai, ce nu ai spus din ce sunt, si cam asta e tot.

Daca ai stilpi din beton, ai nevoie de scula bormasina de aia pentru beton sa dai gauri mari sa bagi suruburi sanatoase.
Daca ai ca stilpi tot teava, atunci este mai usor, dar tot trebuie sa dai gauri, cel putin 2 sau 3 pe fiecare bucatica de cornier sau platbanda, depinde ce fel alegi tu sa faci a cel gard, dar cel mai indicat in orice situatie, este sa folosesti cornier, mai gros, indiferent ca faci gardul intre stilpi, sau pe dinafara stilpilor.

| NLS a răspuns:

Asa se procedeaza in general, tabla se prinde de riglele orizontale cu suruburi.
Eu as folosi autofiletante pentru profil metalic, daca grosimea peretelui tevilor e mai mare de 3mm.

https://www.dedeman.ro/......nte/c/3188

Altfel, mai bine suruburi clasice cu piulita.

| Xenia29 explică (pentru NLS):

Da, tabla o prinzi cu autoforante. Eu ma refer la tevile care vin pe orizontala.
Daca se pot prinde si acelea in suruburi de stalpii verticali, ca sa nu mai fie nevoie sa caut sudor iarasi.

| nukeyly a răspuns:

Merge si pe suruburi sau cat dai la sudor iti iei unu si-i-a tau, sudeaza tu, ia-ti un almaz es002 es003 sau es005 e ieftin si bun 300-400, si e alta satisfactie,
Daca ai buget 1500+ mergi pe un invertor Invertec 135S LINCOLN ELECTRIC; telwin, miller, esab.
Te dai pe yt cauti mma sau stick vezi ideea apoi e doar repetitie.
un canal in ro:
https://www.youtube.com/watch?v=EYkW9M2K2k8
electrozi:
https://www.sculesiechipamente.ro/electrozi-rutilici-omnia46/