Balastul se foloseste pentru intarire si in cantitati mari la betonul de rezistenta (temelia casei, trotuar, poduri, etc). Cu cat lucrarea este mai usoara se foloseste mai mult nisip. de exemplu. Daca faci treptele la o casa le faci cu B75 sau 100. Dar daca vrei sa faci treptele netede (sclivisire) nu mai bagi balast ci doar nisip. Scrie acolo la fiecare reteta. Cu cat urci de la reteta B50 catre B250 balastul trebuie sa fie mai fin. Eu aveam la lucru (am lucrat 6 luni intr-o fabrica de betoane) astfel:
Nisip sort 0-3 mm
· Pietris sort 3-7 mm
· Pietris sort 7-16 mm
· Pietris sort 16-31 mm
· Refuz de ciur >31 mm
Dupa turnarea betonului este bine sa-l tii cat mai mult timp umed. Daca se usuca brusc, crapa.
Omegenizarea (tasarea) da o rezistenta mai mare.
Fierul se pune si el tot pentru rezistenta la betonul care trebuie sa sustina greutati mari: stalpi de sustinere, colt de casa, etc. Betonul nu se toarna pe frig ( temperaturi negative) decat daca ai o solutie speciala. Noi ii ziceam cafea pentru ca era maro ca si cafeaua. Se numea ceva cu clor, nu mai stiu cum. Era o denumirea foarte lunga si n-am tinut-o minte. Acum sunt aditivi. Daca apa ingheata isi mareste volumul si apoi cand se dezgheta apar fisuri in beton.
Betonul crapa cand nu face priza sau se umfla cum am spus mai sus. De aceea sub beton este bine sa fie pus balast si pe cat posibil sa nu fie cu piatra rotunda de rau. La turnarea scliviselii este bine ca betonul anterior sa fie zgrumturos. Daca este neted se fac gauri in el cu un ciocan si o dalta sau ciocan ascutit special ca acela al alpinistilor dar cu coada scurta. Daca betonul este neted nu face priza cu scliviseala. Deasemenea locul de sclivisit trebuie sa fie ud dar sa nu balteasca apa.
Http://www.betonix.ro/totul_despre_beton.html
http://www.turbopump.ro/clase_beton.php
Bn am inteles parte cu prepararea betonului si ca trebuie lovit cofragul ca sa se aseze mai bine betonul.Dar nu am inteles ce e mai bine sa folosesti balastru sau nisip.Nu am inteles care ii treaba cu crapatul betonului si cu omogenarea.Stiu ca se mai pune fierul aceala in cofrag, dc? ce rol are fierul aceala? dc crapa betonul?
Mltumesc,m-ai lamurit!
Sper! Multumesc si eu! Daca mai ai intrebari... aici sunt.
Daca pun 4 lopeti de balastru si apoi 1 lopata de ciment si repet asta de 3 ori, imi spui cam cata apa sa pun la acest amestec?
Nu este o reteta aici. Pui atata apa cat sa nu fie nici prea subtire dar nici prea gros. Adica sa fie atat cat sa-l poti lua cu lopata si sa nu curga dar nici sa stea cu varf in lopata. Stai linistit, cu timpul vei invata. Eu n-am avut internet cand am facut primul beton acasa. M-am apucat de un gard singur cu un prieten care nu mai facuse nici el. Dupa ochi. Chiar daca este un pic mai subtire, apa se evapora. Nu te ingrijora de asta! Ideea este sa mesteci bine pentru ca intreg cimentul sa fie ud si sa nu fie cocoloase. In timpul mestecarii pietrele distrug cocoloasele.
Ms.
Salut,cum calculez cat balastru imi trebuie si cate bucati de ciment? Sa calculez volumul? Adica sa aflu suprafata si s-o o inmultesc la grosimea betonului?(nu stiu ca mai vine si pietrele introduse in el)Da-mi un exemplu. Daca grosimea betonului ar fi de 10cm.
Dupa retete. Daca la 1 Mc (metru cub) iti trebuie atat, la un metru patrat cu inaltimea de 10 cm (centimetri) trebuie a 10-a parte. Ce-ti da inmultesti cu cata suprafata ai si afli. Acuma sa n-o iei la gram. Aproximativ.
Deci nu am intels cu 10-a parte, am intels ca daca am 1 m2 cu inaltimea de 10 cm ce trebuie ca nu am inteles?
Ca 1 mp (metru patrat) de 10 cm inaltime este a zecea parte dintr-un metru cub.
Si daca aflu suprafata totala si o imultesc la 10 cm asa nu e bine? Rezultatul este Metru cub? Este obigatoriu sa pun si fier in el ca mi-a zis un om ca nu a pus si nu a crapat?
Ce vrei sa faci? Daca este trotuar nu trebuie. Daca este pentru trafic greu (masini) trebuie. Cat despre matematica nu te pot invata eu daca n-ai priceput din ce ti-am explicat mai sus. Asta-i treaba de matematica pe la scoala gimnaziala.
Am inteles treaba cu matematica am luat examenul cu 9 in a 8a doar se face volumul in fine. Vreau sa betonez un loc unde dupa betonare vor fi puse custi de iepuri si animalele se vor pliba pe el.Cred ca am inteles doar unde vine greutate mare se pune fier? Deci este in regula daca nu pun fier doar pitrele de desupt si apoi betonez pur si simplu?
Da. Si pe unde merg animale mari nu este problema. Nu trebuie sa pui fier. Dar la alea mici!
Si vreau pe la margini sa fac si fie cu un nivel mai sus si apoi sa continue in sus cu gard.Gardul trebuie sa fie tinut de ceva deci vreau sa pun si un par in beton dar nu stiu daca este voie ca stiu ca lemnul se mai umfla si ma gandesc ca nu o sa crape betonul?
Schita aproximativa http://imgur.com/xgLMcJl In nivelul acela cum sa bag fier? Lemnul vine intre doua straturi dinalea de ''nivele mai sus''
In picioare, din loc in loc, la 30-30 cm sau si mai rar. Aia find o margine nu are prea mare importanta ca nu dai cu camionul in ea! Atata doar ca sa fie in mijloc ca sa nu se vada.
Deci nu o sa crape betonul daca pun parul acela? Cum sa pun fier in marginea aia? Sa bat fierul vertical in pamant 30-30cm si pai leg cu un fier orizontal?
Fierul nu trebuie sa fie gros. Se baga fier beton de 6-10 mm. Il poti bate in pamant. Daca mai pui si piatra de rau printre este OK. Normal se fac niste dreptunghiuri din fier beton dar unde este vorba de trafic greu: https://www.youtube.com/watch?v=PyMi1gstJOk
La tine nu este cazul.
Parul ala este sprijin. Care-i problema? Nu se crapa din cauza lui. Ideea este ca in timp va putrezi. Dar poate ca alta data cand vei avea bani vei baga in locul lui o teava si infunzi cu ciment.
Ms mult!
N-ai pentru ce!
Balastul se foloseste pentru intarire si in cantitati mari la betonul de rezistenta (temelia casei, trotuar, poduri, etc). Cu cat lucrarea este mai usoara se foloseste mai mult nisip. de exemplu. Daca faci treptele la o casa le faci cu B75 sau 100. Dar daca vrei sa faci treptele netede (sclivisire) nu mai bagi balast ci doar nisip. Scrie acolo la fiecare reteta. Cu cat urci de la reteta B50 catre B250 balastul trebuie sa fie mai fin. Eu aveam la lucru (am lucrat 6 luni intr-o fabrica de betoane) astfel:
Nisip sort 0-3 mm
· Pietris sort 3-7 mm
· Pietris sort 7-16 mm
· Pietris sort 16-31 mm
· Refuz de ciur >31 mm
Dupa turnarea betonului este bine sa-l tii cat mai mult timp umed. Daca se usuca brusc, crapa.
Omegenizarea (tasarea) da o rezistenta mai mare.
Fierul se pune si el tot pentru rezistenta la betonul care trebuie sa sustina greutati mari: stalpi de sustinere, colt de casa, etc. Betonul nu se toarna pe frig ( temperaturi negative) decat daca ai o solutie speciala. Noi ii ziceam cafea pentru ca era maro ca si cafeaua. Se numea ceva cu clor, nu mai stiu cum. Era o denumirea foarte lunga si n-am tinut-o minte. Acum sunt aditivi. Daca apa ingheata isi mareste volumul si apoi cand se dezgheta apar fisuri in beton.
Betonul crapa cand nu face priza sau se umfla cum am spus mai sus. De aceea sub beton este bine sa fie pus balast si pe cat posibil sa nu fie cu piatra rotunda de rau. La turnarea scliviselii este bine ca betonul anterior sa fie zgrumturos. Daca este neted se fac gauri in el cu un ciocan si o dalta sau ciocan ascutit special ca acela al alpinistilor dar cu coada scurta. Daca betonul este neted nu face priza cu scliviseala. Deasemenea locul de sclivisit trebuie sa fie ud dar sa nu balteasca apa.
Sfat! Ia un meserias si turnati-l impreuna, ca sa te coste mai putin, pentru ca o sa faci prostii prima oara si dupa aceea o sa stii cum sa torni singur. Cu betonul e mai greu daca il faci manual adica la lopata si fara betoniera. Trebuie sa faci cofrag, sa pui armatura si cel mai greu este sa il cari la fata locului asadar fa tu toate astea si meseriasul numai il trage la dreptar si il scliviseste si o sa te coste mult mai putin pentru ca tu faci greul. Mai dai si tu omului o sticla de vin sau o bere si va intelegerti voi. Sfat 2! Cand cauti un meserias ar fi bine sa vezi o alta lucrare facuta de el.
Pana acum am vazut in mare cum se face, iar de facut la boloboc nu cred ca e greu ca dupa ce am facut cofragul al boloboc doar aranjes usor cu o sudura la nivel.De purtat roaba plina de beton nu e greu, nu sunt slabanog sa nu pot ridica sau sa il mut.