Sapa daca e cazul, amorsa, adeziv, gresie si faianță, cruciulițe, chit de rostuit, coltare, silicon.
Daca lucrarea o faci tu, ai nevoie si de unelte: nivela, dreptar, pensula, gletiera cu dinți, mistrie, galeata, mașină de tăiat/flex, mașină de găurit, carota, burghiu (daca ai de dat gauri), mixer pentru adeziv, gletiera de cauciuc, gletiera cu burete. Ar fi indicat si un sistem de nivelare.
Eu nu sunt din meserie. Am pus doar acasă la mine, lucrând numai seara târziu, cate doua ore, incluzând pregătitul si curățatul sculelor si demontarea/remontarea obiectelor sanitare, pe toată perioada baia trebuind sa fie complet funcționala. Ca sa iasa totul exact cum am vrut, au fost si zile in care am fixat cate trei placi. Sau zile in care am făcut doar măsurători, schițe, calcule, zeci de linii pe pereți...
Inseamna ca ai scapat de testul rabdarii, ai fugit chiar cand aparea nevoia de ea.
Si cam asa e cand vrei sa faci de unul singur, fara meserias. La fel am patit si eu, cu o cabanuta din lemn ce mi-am facut-o. Ma cunosc bine, la cei 6x4 cit are ca marime credeam ca o voi termina maxim intr-o luna jumate, insa, nefiind dulgher sau timplar de meserie, abia dupa trei luni a fost locuibila, desi am lucrat la ea zi lumina . Si nici azi nu e gata cu totul. Si tot asa, cu planuri, cu calcule, cu schite, ca sa iasa cit mai ieftin si cit mai bine. Dar trebuie sa recunosc ca m-a ajutat un program de grafica pe calculator, CorelDraw, facind schite cu el, mi-a fost mult mai usor, are niste facilitati care iti usureaza munca enorm, plus ca vezi unde pot aparea probleme. M-am ingrozit cand faceam schita, credeam in mintea mea ca va fi cumva, dar schita imi arata ca gindirea mea era gresita . Daca faceam doar pe hirtie, si mai apoi pe viu, ma trezeam ca taiam materialul si nu era bine taiat, si asa as fi stricat o groaza de material, insa asa, desi nu am fost de meserie, am mers la sigur. Si cu ajutorul unei nivele cu laser, a iesit ca si cand ar fi facut-o un meserias .
Nisip si adezivul pentru aplicarea gresiei. Impreuna cu cimentul, raport 1 ciment, 4 nisip, si apa, faci materialul pentru o sapa, pe care sa o tragi pe pardoseala in cazul in care e denivelata, si denivelarile depasesc 5-6 mm. Daca sapa e trasa bine de un meserias, consumul de adeziv scade simtitor, ceea ce scade si pretul intregii lucrari, caci adezivul e mai scump decat cimentul. Plus ca daca sapa e dreapta, gresia se pune "la pieptene" (pieptenele e gletiera cu zimti cu care se aplica adezivul pe care se pune gresia), fara adausuri, ceea ce face treaba mai usoara, si mai rapida.
Daca nu ai meserias, pot veni eu, imi place sa ii ajut pe cei de pe TPU, caci si ei m-au ajutat cand am dat de greu.
Ce sa faci cu cimentul? Bine ca ai intrebat. Iti trebuie adezivul pentru gresie, gresia si un meserias. Pentru că, din cate imi dau seama nu prea te pricepi.
Ciment+nisip=sapa. Daca pardoseala ii e denivelata, meseriasul ii va saruta mina daca ii trage inainte o sapa perfect dreapta, pentru ca pe o sapa dreapta altfel se pune gresia, si mai bine, si mai repede.
Stiam si eu asta, ca lucrez in domeniu de ceva timp. Numai ca el a spus ca vrea sa puna gresie nicidecum sa si indrepte pardoseala. Gresie se poate pune si fara sa torni sapa. Umeda sau semiumeda. Functie de pardoseala.
Poti sa pui gresie si fara sapa, dar daca ai denivelari mari, ai probleme, in primul rind costul adezivului pentru a umple gaurile, si apoi problema grosimii adezivului aplicat, care nu trebuie sa fie mai mare de 1 cm.
Un meserias adevarat face mereu o combinatie perfecta intre cost, timp si calitatea lucrarii. Degeaba face o lucrare buna, daca costul dat pe materiale e imens, asa omul poate lua alt meserias care sa ii faca o lucrare mai ieftina ca materiale, dar mult mai buna ca si calitate, care si ea costa. Un meserias bun va face o lucrare foarte buna in timp cit mai scurt si cu bani cit mai putini. Si el va sti cand pardoseala e prea denivelata incit sa necesite o sapa.
Unii meseriasi, ca sa mai castige ceva in plus, toarna si șapa, chiar daca nu este necesar. Stii ca unii clienti vor mai mult adeziv sub gresie? Cică să reziste mai bine. Nu vor cu pieptene. In cazul ăsta ce mai spui?
Nici macar nu-ti trebuie ciment la gresie. Este un adeziv gata facut: http://bit.ly/2ofTwjy si si o drisca zimtata: http://bit.ly/2BEUxJv
pentru ca adezivul nu se intinde uniform ci cu canale ca atunci cand presezi gresia sa se intinda sub ea. Iti mai trebuie si un taietor de gresie: http://bit.ly/2olPo0A si o nivela cu bula.
Uita-te si pe aici: http://bit.ly/2BFyyCe
lilskies întreabă: