Atentie, nu se pune IN vin, ci in spatiul ramas liber in butoi. Se pune toamna, odata cu mustul si se repeta daca a trebuit sa scoti cepul.
Dioxidul de sulf se foloseste la
tratarea vinului, in doza de 1L la
1000L de vin. poti folosi si metabiosulfiti de potasiu are acelasi efect. indicat ar fi fost sa il tratezi toamna dar merge si acum daca vrei si limpezire foloseste bentonita.Ai grija dupa tratare cam 40 zile nu mai umbli la el
Ca sa nu ai probleme sulfitarea se face dupa ce s-a terminat fermentatia,deci cand ai obtinut vinul dupa fermentatie,il tragi de pe drojdie si atunci pui in el sulf.
In comert gasesti acest sulf,dar nu pur, il gasesti sub denumirea de Metabisulfit de Potasiu.
Cat se pune si cum se pune? Depinde cum au fost strugurii, daca au fost sanatosi sau mucegaiti, sau vinul obtinut cat alcoolare, putin sau mai mult.
daca totul decurge bine dupa ce s-a terminat fermentatia si ai obtinut vinul, acesta se trage de pe drojdie si se sulfiteaza cu o solutie facuta din acest Metabisulfit de potasiu.
Cantaresti 10 grame din acest Metabisulfit si amesteci cu putina apa calduta, sa zicem cu 30-40 ml de apa calduta si amesteci pana se dizolva tot metabisulfitul ala. Apoi peste pui apa rece, dar ambele, adica atat apa calduta, cat si apa rece pusa la urma, impreuna sa faca 100 mililitri de apa.Sau poti pune 10 grame de Metabisulfit direct in 100 ml de apa calduta, mesteci bine pana dizolvi si ai obtinut o solutie in cantitate de cat este 100 ml cu 10% metasulful ala.
Solutia asta o poti pastra intr-o sticulta si pana la 3 saptamani, dar este bine sa o foloseti atunci.
La 100 litri vin adaugi 70 mililitri din acea solutie, dar ATENTIE, fara sa agiti puternic, mestezi in vin cu o spatula de lemn ceva foarte usor, fara sa agiti vinul prea tare.Mesteci asa aproximativ 1-2 minute, supa care lasi vinul linistit, dar vasul in care sta sa fie plin si tinut la loc racoros.Vinul de regula se pastreaza in vase, butoi sau in cel tii tu la temperatura sub 15 grade celsius.Frig poate sa fie si 2-3 grade dar cald mai sus de 15 nu prea.
Dupa ce ai facut aceasta sulfitare, daca mai ai solutie din aia facuta nu o arunci, o tii intr'o sticulta.
Lasi vinul sulfitat 2-3 zile dupa care scoti intr'un pahar de sticla un sfert sau o juma de pahar,il duci in casa,la temperatura camerei sil lasi asa descoperit cateva ore sau chiar si o zi si dupa gusti din el sa simti cum este. Daca vinul a ramas la fel ca atunci cand l-ai tras de pe drojdie,dupa fermentare,atunci treaba este buna.
Daca insa vinul tinut in pahar isi schimba gustul,culoarea, in general isi schimba gustul, treaba nu-i buna, mai trebuie sa mai pui solutie din acea daca mai ai, iar daca nu, mai faci alta solutie, dar nu mai pui 70 de ml la 100 L vin, pui 5 ml la 100 de litri de vin, apoi repeti operatia aia cu paharu, pana cand vinu tinut in pahar va sta asa bun, fara sa se schimbe.
Dupa ce ai sulfitat si verificat cu "paharul"aia cu gustatul dupa ce alsi paharul in casa deschis, lasi vinul sa stea cateva zile 2-3 zile sau o saptamana, dupa care poti sa il limpezesti, daca nu este limpede.
Sa vezi daca vinul este limpede, pui intr'un pahar de sticla vin si la lumina privesti prin vin pe partea cealalta.
Ar trebuie sa vezi lumina pe partea cealalta la vinurile rosii si cat mai clar la cele albe.
Daca vinul nu este limpede il poti lasa asa daca temperatura este scazuta sub 15 grade cum am zis, o luna apoi verifici iar sa vezi daca sa limpezit.Vinul se limpezeste si singur daca este frig.
Daca este limpede,il tragi iar,pentru ca limpezindu'se s-a lasat la fund iar sedimente,asa ca il tragi iar in alt vas,speli butoiul ala bine si-l pui la loc.
Un vin sulfitat si lipezit,trebuie tras de pe depozitu ala de la fund,dupa nu vei mai avea probleme.
De ce nu este bine sa se lase vinu pe depozitul ala? Pt ca incepe sa putrezeasca,acele drojdii,bacterii ci mai sunt putrezesc si apoi prind un miros neplacut care trece in vin,daca tu lasi asa vinul impreuna cu depozitul ala de drojdii.
Deci sulfitarea se face imediat dupa fermentare,sa nu tii vinul asa,stai sa se stiu si eu imblonaveasca si dupa probleme.
Se pot sulfita si vinuri primavara,daca nu sau stricat si vine primavara cu temp ridicate si sigur se va strica,asa ca il sulfitezi la fel,asta daca nu ai facto de toamna.
Sulful asta este un produs natural,multi oameni cred si unia asa si au ramas cu ideea ca sunt chimicale invetate de om bagate acolo sa faca sa dreaga.
Bineinteles daca pui sulf prea mult este daunator,ca de altfel orice substanta chimica in exces si zahar daca maninci mult poti avea probleme si vin daca bei mult te imbeti,daca continui,devii alcoolic si patesti chestii grave.
Asa este si cu acest sulf, pus cat trebuie nu dauneaza nimanui, ba face bine vinului.
Plus de asta sunt legume care contin mult mai mult sulf decat vinurile.
Acum daca intrebi cum sa limpezesti in caz ca vinul e tulbure asta partea a doua
E ok daca e poti reveni si iti spun si ceva metode de limpezire.
Daca am spus ceva naspa, care se pricepe poate interveni sa ma corecteze, asa este bine, nici eu nu sunt specialist in vinuri .
AlexMan97 întreabă:
Iania_Nicoleta_1963 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: