Pai zeama aia este o zeama cum ii zice si numele facuta din chestii naturale, piatra vanata cum zic oamenii si var.cu asta se dadeau barbatii cindva dupa ce se barbiereau serios asa este. Iara ala ce spui Champ este un produs de sinteza, adica facut de om din cupru metalic cu alte chimicale.Asta e diferenta ca materiale, deci toate is naturale a nu exista nimic pe lumea asta nenatural, poate Dzeu daca crezi in zei doar ca unu e facut din materiale asa cum le gasim in mediu natural, iar alantu din materiale obtinute de om, ca doar nu gasesti cupru in natura nu? Unu este mai eficient ca alantu, adica Champ ala este mai bun ca si eficacitate impotriva ciupercilor.Alantu zeama aia se da preventiv numa.E ca si cum tu ai avea paduchi dar te speli cu apa si sapun si te astepti sa-i omori . Deci te speli inainte sa fii curat sa nu vina paduchii sa stea.Asa e si cu zeama asta.Cind deja ai ciupercile in actiune folosesti champ ala, este mai agresiv, combate ciuperca, doar ca trebuie administrat cit mai uniform, adica sa acopere bine toata suprafetele plantei.Pt ca si Champ asta este tot un produs de contact, doar ca patrunde ceva mai in adincime in tesutu plantei acolo unde actioneaza ciupercile. Daca nu faci fata cu Champ asta cauti un produs sistemic, ala este cel ami bun, pentru ca paprunde in sistemul vascular sa-i zic asa al plantei si este dus peste tot in planta, deci nu trebuie sa acoperi f bine toata planta.Este cel ami eficace asta sistemic, dar este si mai scump si sa-i zic asa si ceva mai toxic, asta fata de zemurile astea dinainte. Daca vrei o explicatie mai academica zii si iti dau detalii. Zeama aia bordoleza aparu intimplator, adica sa fie folosita in combaterea ciupercilor la plante.Era undeva prin franta prin zona aia Bordeux de aia ii si zice bordoleza ca acolo aparu prima oara sau cel putin asa se povesteste.Si un nenea ca oriunde prin franta acelor vremuri asta undeva acu sute de ani stiu si eu cateva sute, avea si el in jurul casei butuci de vie cum are si romanu nostru si dupa ce se barbierea, pe atunci nu existau chiuvete chestii de genu asat, te spalai in ligheane, el se spala baga si ceva zeama din asta pe fata, cum ne dam noi acum cu colonie de ex si el dupa nu se ducea stiu si eu unde so arunce jump cu ea pe fereastra direct pe vitele de vie.Si asa a observat ca vitele ce el arunca zeama aia pe ele erau sanatoase iar altele ceva mai departe nu, asa sa descoprit chestia asta.Acu ca o fi poveste sau adevar zic si eu ce se povesteste.Scuze ca am lungito atit.
Am folosit la pomi pentru stropirea de iarna și la vie până acum zeama bordeleză dar acum mi am luat Champ sa stropesc... Champ-ul costă 58 de Ron, zeama 45 Ron kg dar zic că a meritat sa dau 15 in plus că e mai eficient Champ-ul decât bordeleza...
Zeama aia se da cand nu exista boli inca, deci se aplica in general pe frunze nu pe ramuri, si intaraste frunza si ciupercile patrund mai greu, plus pastreaza un mediu nu prea prielnic pentru ciuperci.Astea is substante ce se dau in vegetatie,iarna nu ai ce boli avea la pomi, deci stropirile alea care se faceau sau se fac is pentru daunatori, deci cum s-ar zice vrei sa omori daunatori cu apa de ploaie. Iarna se fac stropiri cu insecticide, pentru ca printre frunze, pe sub scoarta stau lareve, stau adulti de daunatori si ii mai reduci.Dai cu Champ sa faca ce anume? Sau zeama bordoleza sa faca ce la pomi iarna? Ai dat asa probabil sa-i faci vinzarea aluia ce vinde substante.In primul rind cand folosesti o substanta trebuie sa stii ce anume combate, si cand se aplica, si pe care parti alea plantei.Substantele astea combat ciperci care provoca manari la plante in timpul vegetatiei, deci nu stiu dar eu nu prea am auzit de mana la pomi fructiferi.La vita de vie este bine cand incep sa apara frunzele pentru ca le intareste cum am spus, devin mai rezistente la patrunderea agentilor patogeni.Si poti alterna sau le poti combina sa nu dai de doua ori aplici un singur tratament, ba poti pune si un insecticid daca este cazu.In sf ce pot sa iti recomand este daca ai posibilitatea sa fii intr-un oras mai mare sau daca nu pe net sa cauti ceva carti de specialitate,dar nu asa din astea pentru micu fermier.,pentru gardina bla bla,carti ce se predau la facultatea de horticultura,acolo iti spune de toate ce sa faci, cum sa faci si etc. Iara cand mergi sa cumperi substante nu mai intrebi pe ala ce sa-ti dea, o sa ceri tu produse de ex pentru daunatori la pomi iarna, sau pentru manari, deci nu zice nea ala ia deaici cai bun, e bun ca sa faca el vinzare.Il cunosc pe aici car vind pesticide is paralelei cu gardu marea majoritate desi is ingineri agronomi sau horticultori, dar is din aia soareci de casa, habar n-au de meserie, mergeau si eu cu valu, asta daca vine unu si zice vai cand munceam eu cand dregeam.Cam asta este sfatu meu sa eviti sa faci chetuiala de pomana.Nu stiu cine ti-a spus tie sa stropesti iarna cu zeama de asta pomi, dar o fi daca zice ala.Ia o carte cum spun si citeste acolo, nu mai asculta sfatu nimanui, ca dupa nu o sa stii ce sa mai crezi.
Eu știu că se da spre sfârșitul lui februarie pentru ciuperci și bacterii cu zeamă bordeleză sau champ iar pentru insecte și acarieni, după 1 săptămână cu Confidor.
Stii ce boli au pomii fructiferi? Sau ce daunatori? acarianu e tot o insecta, adica e paianjen doara ca e f mic si se hraneste cu seva plantelor asa cum paianjenii astia cei stim noi se hranesc cu singele altor insecte.In sf ia o carte daca chiar vrei sa stii si citeste daca vrei sa retii ceva corect si sa stii ceva intradevar.Sint cartiu si de fitopatologie care studiaza toti agentii patogeni ai plantelor, spune acolo la ce tem actioneaza, ce fac exact si bla bla, virusi, bacterii, ciuperci.Asta daca esti curios, daca doara ai vrut sa faci tratamente la plante asta e e ok nu strica orice ai da, ca se da sa nu se da, adica nu afecteaza pomii cu mai nimic.Eu voiam sa iti spun ca trebuie sa stii ce boli si daunatori au planetele ca sa stii ce anume sa folosesti si cand sa folosesti. Iara substantele se schimba la ani la ani,aia no trebuie so stii, se ocupa chimistii de substante tu trebuie sa stii ce boli au platele si aia e tot ceri substante pentru boala respectiva sau preventiv pentru anumite boli care is mai frecvente. Iara pentru bacterii nu ai ce sa le faci, mai ales la pomi, deci cand o bacterie ataca le pui cruce, iar la legume cand ataca virusii la fel, nici nu sunt substante impotriva virusilor. Daca ai pomi si vrei sa experimentezi ceva iti pot spune ce sa faci.Eu nu am posibilitatea sa experimentez chestia asta, nici mama nu mai poate, se pare ca nici nu vrea, ca are ceva pomi acasa.Ma refer daca ai gutui sau peri aia in timpul vegetatiei inca de cand dau frunzele si apoi pe parcursu primaverii veri is atacati de o bacterie care ii termina pur si sinmplu ii ard, motiv pentru c are boala poarta numele de focu bacterian. Daca atacau e slabut doar se ard frunzele si lastarii aia tineri mai ales la vairfuri, pur si simplu se usuca de spui cau luat foc. Pina si fructele asa mici formate se usuca.La atac mai masiv se usuca tot pomu nu mai are scapare, Deci nu exista deocamdata nici un produs impotriva acestei bacterii.Dar se poate incerca atibiotice umane.Am vrut sa fac experimente dar unde is eu nu pot.Deci daca ai gutui si peri care is cei mai sensibili la asa ceva poti folosi diverse antibiotice umane, penicilina, streptomicina, etc faci asa doze si storpesti frunzele cand pomii au frunze, sa zic ai doi pomi dai pe unu si pe alantu nu dai nimic, asa urmaresti ce se intimpla.Bine nu stiu cit te pricepi sau citi ani ai, dar poti sa experimentezi ca nu se intampla nimic rau.