| Goldenbulle7 a întrebat:

Care este cea mai buna izolatie termica (daca e posibil si fonica) pe care sa o folosesc la tavane, dar care sa nu depaseasca grosimea de 10 cm? Este vorba de un apartament. Multumesc

1 răspuns:
regis
| regis a răspuns:

Cea mai buna cred ca este izoprenul. Doar ca este si foarte scump. Apoi izolatie pe baza de lana, spuma poliuretanica, polistirenul, vata bazaltica... Dar cel mai bun raport pret/rezultat il obtii cu vata de sticla.
Izolatia fonica este foarte eficienta daca folosesti mai multe straturi de izolatie, de densitati diferite, izolatia termica daca folosesti materiale cu lambda cat mai mic.
O varianta simpla, ieftina si eficienta ar fi asa: polistiren expandat 2 cm, lipit pe tavan cu spuma poliuretanica la tub, apoi 5 cm de vata de sticla, un strat de burete pentru parchet, inca 5 cm vata caserata cu aluminiu, iar la final placat cu rigips fonic.
Stiu, sunt mai multi cm, dar vata de sticla permite presarea fara probleme, mai ales daca la unul din straturi folosesti vata de o densitate mai mica (de ex Knauf de 0, 042, foarte moale si pufoasa).
Am facut doar o sugestie, in functie de buget si de preferinte poti renunta la unele straturi sau poti inlocui si redimensiona unele materiale, important este sa ai straturi cat mai diferite pentru a împiedica transmiterea sunetelor si bineinteles, cu un coeficient de tansfer termic cat mai redus, pentru a impiedica trecerea caldurii.
Eu unul nu as renunta la polistiren si la stratul de vata caserata.
Daca esti meticulos de fel, cumperi si cateva placi de vata bazaltica de 3 cm pe care sa le tai in fâșii cu latimea de 6, fasii cu care umpli profilele CD.
Profilele se monteaza pe structura dubla, cu ancore reglabile fixate de tavan.
Daca latimea camerei permite (cred ca pana la 3, 5 metri), poti opta si pentru o structura pe CW-uri de 75 mm, fara ancorare in tavan. Aceasta varianta este mai scumpa insa fonic este putin mai eficienta.
Daca vrei o detaliere a anumitor aspecte, te ajut cu cea mai mare placere.