Sunt 3 forme de supranivelare locuibila, care se practica:
- etaje construite din acelasi materiale ca si cladirea de baza - aici intra si eventualele supraetajari construite pe o cladire deja existenta, din materiale de constructie folosite in cladirea anterior existenta (piatra, caramida, beton etc.)
- mansarde - nivele (etaje) noi, din materiale mai usoare decat cele din care s-a construit cladirea de baza, anterioara (de obicei, din lemn)
- pod amenajat (pentru a fi locuit) - consta in pastrarea podului existent al cladirii, care se izoleaza termic si se amenajeaza pentru a fi locuibil in toate anotimpurile, indiferent de vreme.
Multi confunda mansardarea cu amenajarea de pod, dar sunt mari diferente. In aceste cazuri, din cauza greutatii suplimentare, trebuie facute testari de rezistenta al cladirii existente, daca rezista la greutatea suplimentara sau mai este nevoie de intariri suplimentare (pentru a nu se darama sub greutatea mansardei).
Pentru supraetajare sau mansardare este nevoie de proiect si aprobari speciale.
Pentru amenajare pod nu este nevoie de aprobari speciale, intrucat nu se modifica nici structura de rezistenta, nici forma imobilului. Asemenea aprobari se obtin relativ repede.
Etaj este fiecare etaj in parte etajul 1, etajul 2, etajul 3....samd
Mansarda este intotdeauna, ultimul apartament de pe acoperis.
La mansarda, peretii si/sau tavanul sunt constituite partial sau total de acoperis, preluand forma si inclinatia acestuia.
Etajul presupunevexistenta unor pereti verticali pe intreaga inaltime si un tavan orizontal, imbinate la un unghi de 90 de grade, cu o structura distincta de cea a acoperisului.