Un american, William Mason, in 1925 a pus resturi de la tamplaria lui la presat. A plecat sa bea o cafea si a stat cam mult. Asa a iesit MDF (Medium Density Fiberboard) un produs cu care vroia sa izoleze niste pereti. Apoi a fost creat si HDF (H= high).
PAL-ul este acelasi lucru ca MDF-ul dar cu o densitate mult mai mica. Initial prin presare era lucios dar nu atat de fin cat este daca-l acopera cu Melamina. Astea-s diferentele.
Pal este o placa presata din rumegus de lemn
Pal melaminat este pal acuperit cu strat de melamina, lucioasa si colorata.
Mdf este tot presata din resturi reciclabile (lemn, textil, hartie).
Atat pal-ul, cat si mdf este fabricat prin amestec cu diferite adezive.
PAL-ul este o placa maronie, poroasa (i se mai spune microporos), hidrofila si putin rezistenta. Este prescurtarea de la "placi aschii lemnoase", fiind produse din deseuri tocate sub forma de aschii marunte.
Pentru a-i creste rezistenta si pentru a-l face util la fabricarea de mobilier, palul este "imbracat" pe ambele fete cu un plastic numit melamina, devenind astfel pal melaminat.
Pentru a-i imbunatati caracteristicile, dimensiunile aschiilor au fost reduse, crescad astfel denistatea acestora, rezultatul fiind MDF-ul (medium density fibreboard) si HDF-ul (high density fibreboard).
anonim_4396 întreabă:
nik1 întreabă: