Doar un proiectant sau arhitect ti-ar putea da un asemenea raspuns NUMAI dupa ce stiu exact, ce materiale se folosesc la: fundatie, acoperis, pereti, mansarda, din ce sunt facute scarile, ce tip de vopsele, ciment si var sunt folosite, geamauri cu rame de lemn, plastic sau metal, termopane duble sau simple, geamuri mari sau geamuri mici, tocuri de usi metalice, de plastic sau din lemn, acoperis de tigla, tabla sau placi de metal, pretii din caramida, paianta, blocuri de semifabricate, placi de beton turnat, baile cu sau fara faianta, cu sau fara dus cada, cu incalzire centrala sau instant, cu calorifere, soba de gaz sau de petrol, robineti simpli, dubli, pe cermaica sau alt tip, cada dubla, simpla, chiuvete de tabla, sticla sau ceramica samd.
Dupa cum vezi sunt milioane de amanunte pe care trebuie sa le adi unui proiectant ca sa-ti poata da un pret real, de aceea trebuie sa contactezi o firma de proiectanti de case sau arhitecti, sa stai jos cu ei si sa le explici toate amuntele de materiale, pe care eu le-am mentionat mai sus, fiind vitale in constructia unei locuinte.
Sa nu uitam ca mai sunt si aprobari legale pentru constructia respectiva, care trebuiesc luate de la primaria locala, cadastru, apa si gunoi, electrica, samd.
Arhitectura unei case nepretentioase (fara forme prea complexe, fara sarpante in 10 ape, fara lucarne, etc) e aproximativ 2 euro /m2,
si tot atat costa si rezistenta.
2.5 euro/m2 - proiectele de gaz, electricitate, canalizare-apa
Deci doar cu astea, si ajungi pe la 710 euro (la care se mai adauga TVA).
Ar mai fi studiul geotehnic, dar nu stiu exact cat costa,
taxa pentru certificatul de urbanism,
si o gramada de alte taxe pentru obtinerea diverselor avize, despre care cel mai bine te poate informa un arhitect (sau eventual un inginer constructor).
Nu uita ca preturile difera in functie de zona, marimea si complexitatea lucrarii.
Chiar si daca ar fi aici printre noi un arhitect, pana nu ii pui pe tava toate informatiile in detaliu, sa ii arati o schita a lucrarii, nu iti poate spune un pret.
***Daca terenul e inoportun (de exemplu, teren mlastinos, formatiuni de argile, etc), pretul intregii constructii creste, si chiar si pretul proiectului de rezistenta poate fi mai ridicat decat in mod normal.