Transpira mai putin. Ca dovada ai brazii care au frunzele sub forma de ace pentru a retine toata apa posibila dar totodata a fi capabile de fotosinteza.
*pierderea frunzelor in sezonul rece(deci inceteaza procesul de asimilatie clorofiliana)
*trecerea anotimpului neavorabil sub diferite forme de rezistenta( bulbi, rizomi, seminte de ex. afinul Vaccinium myrtillus, merisorul Vaccinium vitis idaea)
*nanismul, respectiv reducerea dimensiunilor organelor componente, in scopul diminuarii pierderii de energie( de ex. la mesteacanul pitic-Betula nana)
*cresterea plantelor sub forma de pernite(covor) pentru mentinerea unui microclimat mai cald( de ex. diferite specii de briofite)
*formarea tulpinilor si ramurilor in sol, la suprafata aparand numai frunzele si florile( de ex. Salix polaris)
* secretarea unor pigmenti diferiti pentru iarna si vara, astfel incat iarna, culorile mai inchise sa absoarba mai bine caldura
*acumularea in celule a zaharurilor si a sarurilor
*transformarea in timpul iernii a amidonului in glucide simple.
Amplasarea in zone luminoase permite o dezvoltare armonioasa a coroanei. Prin taieri se pot obtine chiar forme decorative si planta poate fi mentinuta la dimensiunea dorita. Ienuparul poate fi plantat la vas si lasat sa se reverse peste marginile acestuia. Ghivecele de inaltimi reduse sunt cele mai potrivite.
Importanta apei in viata plantelor.
Apa are o importanta covarsitoare pentru viata plantelor, toate functiile fiziologice necesitand prezenta ei. Astfel, absortia substantelor minerale, fotosinteza, actiunea fermentilor, transpiratia, biochimismul celular, germinatia semintelor...nu pot avea loc fara apa. Din greutatea plantelor apa reprezinta aproximativ 90%. Sursa de apa pentru plante poate fi diferita: ploaie, zapada, roua, ceata, chiciura, grindina, ape subterane. Cantitatea anuala de precipitatii are o mare importanta pentru plante, a caror raspandire pe glob este dependenta si de precipitatiile anuale. Importanta deosebita o are nu atat cantitatea de precipitatii anuale, ci repartizarea lor pe anotimpuri. Deficitul de umiditate a facut ca unele plante sa capete anumite adaptari datorita carora pot rezista la seceta un timp oarecare, Astfel, unele au devenit suculente, adica inmagazineaza in tulpini si frunze o mare cantitate de apa, in perioadele ploioase, apa pe care o consuma apoi in perioadele de seceta. Alte plante isi micsoreaza transpiratia prin reducerea sau disparitia frunzelor, transformarea acestora in solzi, spini, prin acoperirea corpului lor cu peri desi, cutinizarea si cerificarea membranelor epidermei...
Plantele cu bulbi si rizomi sunt, de asemenea, adaptate la un regim cu precipitatii scazute. Pierderea apei din sol prin evaporare este favorizata de temperaturi ridicate si de vanturi. Cand atmosfera este uscata plantele pierd foarte multa apa prin transpiratie. Daca insa atmosfera este bogata in vapori de apa, plantele transpira mai putin. Ca atare trebuie sa facem deosebire intre seceta din sol si seceta din atmosfera. Cantitatea de apa pe care o au plantele la dispozitie modifica forma si structura organelor.
In functie de cantitatea de apa in mediul in care traiesc, plantele se diferentiaza in:
---hidrofite. Plante adaptate la viata acvatica.
---higrofite. Plante care traiesc in vai umede, pe malul mlastinilor, izvoarelor, in paduri puternic umbrite.
---mezofite. Cresc pe locuri cu umiditate potrivita.
---xerofite. Traiesc in conditii de deficit de umiditate in sol, permanent sau sezonier. Aceste plante transpira putin datorita pozitiei si structurii stomatelor, rasucirii limbului, reducerea sau transformarea lui in solzi, spini, acoperirii frunzelor cu peri desi, a epidermei groase si adesea acoperita cu ceara, ingrosarea exagerata a tulpinilor ( la cactee ), fenomen care se numeste "xeromorfoza"
Pot suporta o ofilire prelungita. Au presiunea osmotica adesea peste 100 atmosfere si ca atare, pot absorbi solutii concentrate cand este putina apa in sol.
---Hemixerofitele sunt plante care traiesc pe locuri aride, dar au radacini foarte lungi ce ajung pana la apa subterana si ca urmare, ele transpira intens, in modul acesta evitandu-se supraincalzirea tesuturilor.
Din aceasta grupa fac parte unele plante din pustiuri.
---Efemeroide sunt plantele cu bulbi ce formeaza o grupa aparte, totusi ele nu sunt xerofite tipice.
Plantele suculente fac parte dintr-o categorie deosebita de xerofite.
Ele poseda tesuturi in care inmagazineaza o mare cantitate de apa, pe care apoi o utilizeaza treptat. La aceste plante evaporarea este mica.
Importanta temperaturii in viata plantelor
Caldura este unul dintre cei mai importanti factori climatici, cu actiune directa sau indirecta asupra plantei.
Principalele functii ale plantelor: cresterea, fotosinteza, inflorirea, fecundatia, fructificarea, necesita o anumita cantitate de caldura.
Germinarea semintelor si apoi diferitele stadii de dezvoltare ale plantelor necesita o anumita temperatura, optima sau maxima.
Majoritatea fenomenelor vitale se pot desfasura normal in cadrul temperaturilor intre 0 si 45 grade celsius.
Unele plante, insa pot suporta si temperaturi de circa 70 grade ( diferite alge din izvoarele termale ) sau temperaturi scazute de aproximativ -60 de grade ( arbori din tundre sau numeroase specii de licheni )
Optimul termic pentru cele mai multe plante este cuprins intre20 si 30 de grade celsius.
Cantitatea de caldura difera mult in diferitele zone de pe suprafata globului si, datorita acestui fapt, se schimba si aspectul si compozitia vegetatiei incepand de la poli si pana la ecuator.
Inghetul tarziu sau dezghetul brusc sunt mai vatamatoare pentru plante decat temperaturile scazute.
Plantele care transpira puternic iarna sunt mai putin rezistente la ger decat cele cu o transpiratie scazuta.
Rezistenta plantelor la temperaturi scazute este legata si de felul coloizilor din celule si de prezenta anumitor zaharuri care maresc rezistenta celulelor la ger. Problema rezistentei plantelor la frig are o importanta deosebita din punct de vedere practic.
Plantele sunt influentate atat de temperatura din sol cat si de temperatura din aer.
Astfel, germinarea semintelor si cresterea plantulelor sunt in functie de temperatura din sol, iar corpul plantei este influentat de temperatura din atmosfera.
Cantitatea totala de caldura necesara plantelor variaza de la o specie la alta, in functie de zona geografica din care provine.
Arealul de raspandire al multor specii este determinat de caldura, incepand de la malul marii, pana spre varful muntilor.
Cam atata stiu. Funda?