| LisaJulie a întrebat:

Ce anume favorizeaza apariția mucegaiului peste tot in casa? Este adevărat ca dacă nu ai termopan ai șanse mai mici sa găsești mucegai?

12 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Mucegaiul apare pe zonele umede, iar in lipsa unei surse externe de umiditate, peretii se umezesc din cauza condensului. Condensul apare atunci cand vaporii de apa din aer intalnesc o suprafață rece, deci factorii favorizanți sunt umiditatea din aer si peretii reci.
Daca nu ai termopan, curentii de aer ce se formează pe la geamurile neetanșe mai usca din condens si astfel este eliminat in oarecare masura efectul, nu si cauza.

| mihai69 a răspuns:

Umezeala, igrasia.
Cam da, din cauză că prin tâmplăria "clasică" trece aerul, nu e etanșă precum termopanul. Și astfel mai se reduce puțin din umiditate.

| Mosotti a răspuns:

Umezeala in aer la temperaturi mici cam sub 17-15 grade, ceva de genul.
Apare condens, intra apa in zid, hraneste bacterii, etc, si apare mucegai.

Nu conteaza daca ai sau nu termpoane, eu nu am avut pana in 2018 (din 1980 si ceva de cand eram copil) in camera mea, si nu am avut mucegai, trebuie temperatura okey si aerisire.

| relian a răspuns:

Nu conteaza daca ai ferestre de lemn sau ce spui tu, conteaza temperatura aerului din incapere si temperatura zidurilor acelei incaperi, daca exista diferenta seminificativa intre ele.

Diferenta dintre ele daca este seminificativa, duce, sau face ca apa din aer sa condenseze si asa ciupercile care se gasesc oriunde, in acele conditii produc mucegai.

Daca nu ai termopan si conditiile is aceleasi se intampla exact acelasi lucru.
Aerul din camera este cald, zidurile is reci, caldura ce o faci nu reusesc sa incalzeasca acele ziduri, care vor face ca aerul sa condenseze.

Sa nu ai mucegai deloc, trebuie sa faci cazldura sa incalzesti zidurile, dar vei consuma foarte multa energie, asa ca cea mai buna optiune, este sa izolezi incapera la interior, sa faci ca zidul ala rece sa nu mai aibe contact cu aerul cald ce l-ai incalzit.

Izolezi la interior si peste pui rigips, rigipsul fiind un material cald, nu va mai condensa, pentru ca nu se va raci, odata ce in spatele lui este izolatie.

| NLS a răspuns:

Umezeala din aer, igrasia,
aburii de la gatit
si mai ales, lipsa aerisirii camerelor, macar 1 data pe zi (cand ploua si e umed afara, in reprie scurte de cateva minute e suficient. Insa cand e timp frumos si uscat, poti lasa geamul deschis macar o ora).

Exista solutii pentru indepartarea mucegaiuliu deja format pe pereti sau prin spatiile mai ascunse (unde aerul intra mai greu), cu sau fara clor.

Pune-ti o masca si manusi de cauciuc (de spalat vase, medicale, etc), sterge bine locurile respective cu o carpa bine imbibata in spirt sau dezinfectant,
apoi dupa 10 minute pulverizeaza solutia antimucegai.

Dupa ce dai cu solutie, inchizi usa camerei pentru 30-40 min, dupa care deschizi geamul si aerisesti bine minim 2-3 ore.

PS: Termopanele izoleaza intr-adevar mai bine decat ferestrele din lemn,
dar acest lucru e irelevant.
Daca nu aerisesti, si daca aerul e umed in incaperi, mucegai se va forma oricum.
AERISIREA e solutia.
Si in plus, cum a indicat colega, un dezumidificator, insa nu e suficient doar acesta.

| ioana748 a răspuns:

Da, cu termopane si izolația de la casa creste probabilitatea apariției umiditatii.
Exista solutii. Insa aerisirea nu trebuie evitata.

| StoicAnalysis a răspuns:

Umezeala. Vara tine geamul deschis mereu si in anotimpurile reci cumpara un dezumidificator. Daca nu ai bani de unul, sau daca nu vrei efectiv sa dai bani pe unul, in anotimpurile reci, lasa geamul deschis in camerele vizate cateva minute dimineata si cateva minute seara.

| Cipi1212 a răspuns:

Umiditatea aerului din interior

| 1onur a răspuns:

Dacă fumezi in casa daca nu faci curățenie în casă și stai până la gât cu mizeriei in casa... Hainele de spălate mirosului lor de multe zile fără curățenie în casă...

| Dragobeta a răspuns:

Nu are nici o legatura cu termopanul. Astea sunt mituri. Am termopane de peste 20 de ani. Si nu am avut nici idee de mucegai.
Apare de la umezeala. Orice sursa de umezeala, combinata si cu diferenta de temperatura interior-exterior daca nu e izolatie buna. Cand e firg afara si cald in casa, apare condensul. Si de aici, mucegaiul.
Nu usca rufe pe calorifer si in general nu in casa. Cand gatesti, deschide geamul. Acum vara, stai cat de mult poti cu geamurile deschise.
Insa, daca ai mucegai in toata casa, e grav. Profita de aceste calduri. Cheama un zugrav. Sa dea totul jos pana la caramida sau beton (ce ai). Lasa sa se usuce un timp la caldura de afara si curent de aer. Apoi refa tecuiala, zugravit, etc. Si ai grija sa nu mai faci umezeala in casa. Pentru ca de la mucegaiurile astea iti poti imbolnavi plamanii.

| Diana4you97 a răspuns:

Din cauza umezeli. Poți folosi un dezumidificator. Unul decent este pe la 400-500 lei dar scoate apă.

| lucianMKSro a răspuns:

Mucegaiul este o denumire generică dată mai multor specii de ciuperci (nu din alea de mâncat deși unele medicamente precum penicilina sau cefalosporinul sunt produse cu anumite specii de mucegai).
Practic, pentru ca mucegaiul să se dezvolte în casă ai nevoie de căldură ( intre 15 și 30 de grade) + umiditate (peste 65-70%).

Umiditate ridicată provenită din surse interne cum ar fi gătitul, dușurile fierbinți sau uscarea rufelor în interior sau externe cum ar fi infiltrațiile, ventilația insuficientă, temperaturile fluctuante care pot genera condens și suprafețele poroase pot favoriza apariția mucegaiului.

În ceea ce privește tâmplăria cu geam termopan, ea favorizează apariția mucegaiului din cauza gradului ridicat de etanșeitate doar dacă nu aerisești suficient. Soluția nu este să nu îți mai instalezi ferestre cu geam termopan ci să te asiguri că ventilezi corect și suficient casa.

Recomandarea mea ca și soluție pentru rezolvarea problemelor cu mucegaiul este instalarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură pentru a reduce umiditatea din casă și a te asigura ca încăperile sunt bine ventilate inclusiv iarna.

Întrebări similare