Daca ai paduri foarte aproape, cineva in putere care sa fie toata ziua acasa si spatiu de depozitare pentru lemn pentru minim 2 ani, ia-ti o crntrala pe lemne cu "condensare". O alimentezi de 2 ori pe zi. Dar lemnele tr. sa fie foarte uscate[max.20% umiditate]. Deci, minim 1 an uscare. Daca nu ai conditiile de mai sus, gaze.
Mai convenabila este o centrala pe lemne cu gazeificare, nu este mai ieftina ca una pe gaz, dar costurile cu lemnele sunt mai reduse decat cele cu gazul. Accidentele cele mai frecvente apar la centralele pe gaz. La cele pe lemne accidentele se intampla numai daca nu este curatat cosul de fum(de 2 ori pe an - primavara si toamna).
Grea intrebare. Daca distanta pana la reteaua de gaze de medie presiune este de peste 10 km si nu prea gasesti amatori de consum de gaze pentru o teava noua si care sa platesca inclusiv vreo 8000 lei de familie, atunci este mai convenabila centrala cu lemn. De asemenea, in perspectiva, rezervele de gaze se stie ca sunt limitate pentru urmatorii vreo 40-60 de ani. Avantaj, lemnul. Daca vrei sa nu faci nimic pe langa centrala, atunci gazele sunt de departe mai avantajoase. Oricum, pentru o casa la curte in oras, recomand gazele. Pentru o casa la periferia orasului sau la tara departe de conducta de gaze, recomand GPL-ul (gaz petrolier lichefiat), dar investitia initiala este mare, mare. La tara, pentru boieri recomand de asemenea GPL-ul, iar pentru cei care muncesc, tot lemnul este mai bun.
Cu gaze ce sa faci cu lemne sa aprinzi focu sa cumperi vara sa le tai Asa daca ai gaze ii dai drumu in oct noem cind vrei o reglezi la temperat pe care o doresti si o mao opresti cind vine primavara. TEmperatura e constanta si nu ai grija samai faci focu iar daca nu vrei sa faci in toata casa reduci caloriferele din camerele in care nu vreiu sa fie cald .adica il inchizi de la robinet ok
Noi avem centrala pe lemne si suntem foarte multumiti si ca bani si ca tot. este totusi mult mai greu sa intreti o centrala de acest gen. trebuie sa te trezesti iarna si sa o alimentezi cu lemne si trebuie curatata destul de des de cenusa. in plus eu stau la munte asa ca lemnele nu sunt o problema. daca nu locuiesti intr-o zona unde lemnul sa fie o materie prima accesibila ar fi mai bine sa nu te incumeti...
Cred ca totusi pe gaz, centrala pe lemne e f scumpa si lemnele la fel si mai ales ca cea pe lemne consuma f mult.Cred ca foarte important este izolarea termica a locuintei(exterior, termopane, etc...)
Salut, Asta depinde si de zona in care vrei sa iti cumperi casa, daca e mediu rural si nu cracordat la gaze, e mai bine pe lemne daca sunt gaze in acea comuna sua unde vrei sa iti iei casa bine si pe gaze, dar cea mai buna e pe lemne dau un ban mai scump dar e ok!
Deci daca nu vrei sa cauti in fiecare an lemne, cineva sa le taie si sa le sparga, sa te trezesti dimineata in frig pentru ca o centrala cu lemne nu tine cald pana dimineata, trebuie sa ai tot timpul grija de foc, etc etc iti recomand centrala pe gaz, ai scapat de o gramada de probleme, ai temperatura constanta, reglabila de la buton / termometru de ambianta
ce iti vorbesc e din experienta am avut acasa centrala pe lemne si de 7 sau 8 ani am schimbat-o pe centrala de gaz nu m-asi mai intoarce inca odata la vremurile acelea
Eu stau la curte si ne-am pus pe gaze. Argumente: cine sta sa bage tot timpul lemne?
La cit costa gazele mi se pare mai convenabil centrala cu lemne. Eu am una nemteasca si sunt foarte multumit tinind cont ca poti introduce in ea si carbuni, dind randament mult mai bun.
Daca iti place tehnica, cea mai buna este cea pe gaze, deoarece ii poti face orice automatizare, bineinteles in limitele pe care le admite centrala, insa daca nu esti pro tehnica, mai rentabila este cea pe lemne.eu unul, chiar daca costurile sunt mai mari la cea pe gaz, o prefer in detrimentul celei pe lemne.
Daca iti place tehnica,cea mai buna este cea pe gaze,deoarece ii poti face orice automatizare,bineinteles in limitele pe care le admite centrala,insa daca nu esti pro tehnica,mai rentabila este cea pe lemne.eu unul,chiar daca costurile sunt mai mari la cea pe gaz,o prefer in detrimentul celei pe lemne.
La intrebarea ta.as putea raspunde... centrala termica nu poate fi cu lemn... ti-as recomanda o " teracota" pe lemne...deoarece lemnul in unele situatii nu este asa de scump ca gazul.depinde de locul unde ai amplasata casa si de posibilitatiile materiale...transportul lemnelor...etc...Intelegete cu partenerul de viata...si in primul rand.planurile se fac in familie...prerile ti le ceri de la prieteni apropiati...Parerea mea...SeRs
Buna, parerea mea e ca centrala pe gaze este mai eficienta, ce faci cand ramai fara lemne? Gazul e sfant, si eu am casa, acum e in renovare dar centrala pe gaze o pun.Mult succes.
EU stau la casa si am centrala.are avantaje dar si dejavantaje...
dezavantajul ar fi k sunt scumpe gazele si poate se mai si scumpesc. iar noi iarna platim aproape 2 mil pe luna, suntem 4 pers care se folosesc de centrala.insa pe lemne e mai aiurea.gandeste-te sa stai mereu sa bagi lemne k pres k asa e nu?
si nici alea nu sunt prea ieftine...nu stiu daca e neaparat mai rebtabil pe gaze dar sunt mai multe avantaje.si un confort mai "confortabil". tu alegi
Pentru cei neavizati: exista centrala termica pe lemne. Nu e vorba de sobele de teracota.
Apoi, Elena, mai este o varianta, cea electrica. Noi cand am ales centrala, am facut research si am ajuns la concluzia ca e cea mai buna. Cea electrica. Pentru noi. Totodata, dupa acel research am facut calcule peste calcule si rezultatele au fost: la o casa medie de 150 mp, o temperatura constanta de 23 grade, gazul vine pe luna in jur de 7-8 milioane iarna, lumina in jur de 10 milioane (cu totul, adica si incalzirea si restul), iar lemnele te ajung pe la 7-8 milioane pe luna. Pentru centrala electrica nu ai nevoie de nimic suplimentar. Pentru cea pe gaze, ai nevoie de aerisire. Pentru cea pe lemne, ai nevoie de 12 m3 de spatiu si aerisire. La electric si gaze nu depozitezi nimic, la lemne ai nevoie de o magazie. La electric nu ai nevoie de nimic in plus, la gaze ai nevoie de conducta si trebuie sa o platesti, la lemne platesti transportul pana la tine. Si un sfat: neaparat sa iti pui un regulator de temperatura. Acesta va mentine temperatura constanta (tu o setezi) si va da drumul la centrala numai daca scade temperatura. Dar mare grija unde il montezi. Sa nu fie in hol sau in curenti de aer. De preferat, trebuie montat in cea mai friguroasa camera (de obicei cele dinspre nord) sau in living.
Buna elenna, depinde de posibilitati, dar pe gaz e mai eficienta deoarece invirti butonul si ai cald in casa la fel si apa calda, dar e bine si o teracota in caz de urgenta cind se ia gazul.eu asa am facut! o zi buna
Intre centralele termice cu functionare pe gaz si cele pe lemn costurile mai mici sunt la cele pe lemn dar, exista un mare dezavantaj: trebuie sa te deranjezi sa incarci centrala cu lemne din 6 in 6 ore (poate si 8 ore). Centralele pe lemne nu pot face reglaj calitativ ca si cele pe gaze, ci numai cantitativ. Cea mai ieftina solutie d. p. d. v. al cheltuielilor si al confortului lunar (fara nici un deranj sa incarci la lemne) o reprezinta centralele cu functionare pe peleti, dar sunt cele mai scumpe (investitia se recupereaza in cativa ani). Daca vrei sa vezi cateva astfel de centrale: http://www.calorserv.ro/......pe-peleti.
Buna! Daca poti procura lemn atunci centrala pe lemne e solutia optima deoarece lemnul face caldura mai puternica si tine mai mult.Problema e ca trebuie mereu sa faci foc daca nu il intretii.
Nu stiu.eu una am central pe gaz.si este mult mai usr pentru ca o programam cat vrem sa stea apinsa sau cat sa faca apa calda. dar la aia pe lemne e si dezordine pentru ca se face si mizerie.si eu zic ca oarecum tot acolo ajune ca si lemnele sunt destul de scumpe. acum depinde si de casa care o ai ca la mine ajunge peste 10 milioane pe luna iarna gazul.
Daca ai sursa de gase pune pe gaze ca e mult mai confortabil mai curat si mai convenabil din pdv financiar! am o cunostinta care are cemtrala pe lemne doar din cauza ca nu este instalatie de gaze! plus ca trebuie s-o alimentezi mereu asa ca pe gaze e mult mai indicat
AndyBB întreabă: