Chirpicul este facut di lut, paie di balegar se calca [se amesteca bine] si se pun in forme, sunt folositi la construirea caselor, mai bine zis era, foarte rar se mai fac acum case de chirpici, iar caramida e facuta lut, apoi se arde la cuptor.
Chirpicul este un material de constructie al caselor taranesti in zonele sarace.
Chirpicii se realizeaza din lut framantat amestecat cu paie de grau. orz, ovaz sau buci de canepa.Aceasta compozitie se preseaza in forme de lemn, apoi sunt uscati la soare.
Chirpiciul este un amestec de pamant lutos si paie, amestecat si framantat bine. Se s-a folosit si se foloseste inca pentru construirea caselor taranesti, mai ales in zonele de shes.
Din chirpici se fac si caramizi (arse sau doar uscate), dar se foloseste si in locul mortarului pentru a lipi caramizile sau a tencui.
De acord cu Bula.As adauga ca este vorba despre un material putin rezistent la inundatii, considerat insa foarte sanatos printre sustinatorii intoarecerii la natura. N-am auzit de chirpici ars. Mira
Chirpicul este un material pentru zidarii, obtinut dintr-un amestec de lut, materiale vegetale(paie tocate sau rumegus), apa, nisip, mai nou cu adaos de ciment. Dupa intariere in forme speciale se foloseste pentru constructii usoare.Case cu un nivel, anexe.Esteun material care nu rezista la umezeala, nici in timp dar este ieftin, manopera usoara cu termicitate sporita.
Eu stiam ca este un amestec de lut, paie si balega...si dupa ce le este data o forma sunt lasati la uscat si apoi arsi... din proprie experienta stiu ca iarna pastreaza caldura in casa foarte bine; bunicii mei faceau din chirpici sura\grajdiul pentru animale tocmai pentru ca mentineau o temperatura potrivita, mai ales pe timpul iernii
Chirpiciul este un amestec de pamant, paie si balega
se foloseste la casele de la tara ca umplutura pentru ca perretii sunt focuti din nuiele impletite
U. E ne incurajeaza sa il folosim, dar ataca mainile cand se lucreaza cu el, si se darama la inundatii
Cu el se mai construieste hambare sau chiar si case el este facut din pamant sau paie!