| 123gabialexandra a întrebat:

Ce fel de aparat (aeroterma, radiator, etc) ati recomda pentru încălzire/ răcire a unei camere? Să nu consume mult și să ai protecție în caz de cădere pe jos sau alte situații.
Să nu consume mult adică să nu ia foc priza.
Mulțumesc!

7 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Singurul care face ambele este aerul condiționat. Pentru noptile friguroase de iarna trebuie sa ai un backup, un radiator, un calorifer electric sau o aeroterma.

Bula
| Bula a răspuns:

Totul depinde de izolatia termica al camerei si marimea lui (in metrii cubi).
In fond, incalzirea trebuie doar sa compenseze pierderile de caldura, iar racirea sa elimine caldura acumulata in plus.
Teoretic, daca izolatia termica ar fi perfecta, atunci incaperea nu ar trebui incalzita (nu ar avea pierdere de caldura), ci ar trebui racita (din cauza incalzirii de la caldura corpurilor oamenilor care se afla in interior.

Ca urmare, ar trebui masurata /calculata rezistenta de izolatie termica al camerei, dupa care sa se aleaga metoda si instalatia de incalzire /racire corespunzatoare.

| doctorandus a răspuns:

Meh, 2 kW ar fi suportabil pentru o priza normala. Si gandeste-te ca randamentul transformarii electricitatii in caldura e aproape unitar. Deci nu exista aparate mai performante si mai putin performante. Iar daca e consumul mic, si puterea de a incalzi este tot mica. Nu exista niciun truc prin care poti obtine consum mai mic daca vrei sa incalzesti camera la aceeasi temperatura.

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

De exemplu, un nene cand eram mic zicea ca face amplificator de caldura punand o caramida si un ghiveci peste ochiul aragazului. Iar impresia mea era ca e complet tampit.

| doctorandus a răspuns:

Iar pentru racire iti trebuie aparat de aer conditionat.

| doctorandus a răspuns:

Daca sunt minus 5 grade Celsius afara, pompa de caldura nu are randament supraunitar. Eventual la plus 15 grade Celsius ar fi posibil.

Si daca nu stiai, a incalzi cu gaz e mult mai ieftin decat a incalzi electric. Pentru ca centralele electrice ard gaz sau petrol pentru a produce electricitate, daca ar fi gazul mai scump decat electricitatea, centralele ar da faliment.

Bine, exista si hidrocentrale, dar pretul electricitatii depinde in principal de pretul gazului si petrolului.

| relian a răspuns:

Tu cauti aparat de Aer Conditionat, odata ce spui pentru incalzire/racire.Cumperi aparat care face rece si cald, orice aparat de orice brand este bun.
Acum daca vrei sa faca si cald, dar si cand afara sunt minus 15 grade sau minus 20 de grade, cauti un aparat care este capabil de asa ceva.
Eu ce am cautat si vazut, aparate asa fac cei de la Mitsubishi, dar is cam scumpe, apoi am vazut Carrier, astia is mai ieftini.

Asa ca iti recomand Carrier Platinum Plus, asta face caldura si cand afara is minus 25 de grade, cel putin asa spun ei, garantat. Acu ca o face asta nu stiu, nu am luat sa verific, daca asa este.
La fel spun si cei de la Mitsubishi, cam la fel au aparate, fac caldura si cand afara is minus 25 grade, dar alea lor is mult mai scumpe ca si Carrier, is dublu la pret, is mai frumoase, cu mai multe functii, dar pe tine nu te intereseaza tot felul de chestii care de fapt nu prea te ajuta, conteaza sa faca cald si rece cand ai nevoie.

Dar aparatele astea au nevoie sa fie instalate de cineva, banui ca stii cei ala aparat de aer conditionat.
Sau poti pune si tu aparatele pe perete, chemi pe careva doar sa iti puna un capat de teava din interior afara, sa traga vacum si aia e tot.
Daca te uiti pe internet la s[ecificatii, cit curent consuma pentru caldura, cit pentru rece, da vreo 3 consumuri astia de la carrier, ce mi se pare mai realisti decat restul.

Daca o sa te uiti, fiecare brand spune acolo un consum anual, la caldura, la rece, dar atit, un singur consum, care de fapt este la o iarna blinda si o vara mai racoroasa, banditi, sa zica omu wow ce putin consuma.
Astia Carrier spun acolo, consumul anual de curent este de X KW la o vara foarte calduroasa si iarna geroasa, apoi alti kw vara moderata si iarna la fel sinca la vara racoaroasa si iarna blinda.
Cel putin asa am vazut, la ei pe webiste. O sa cumpar si eu un aparat de asta, dar nu stiu cand, sa pun pentru mama care este in RO si are nevoie vara.

Protectie la cadere spui tu, aparatele nu cad, asa ca nu are ce sa s e defecteze sau sa se sparga.
Sa nu ia foc priza, nu ia, aparatele de aer conditionat au nevoie de 4-5 A dar la astea trebuie tras curent afara, asa ca nu ai de ce sa iti faci griji de priza, se conecteaza in tablou la o siguranta de 20 A.

Vad cineva iti spune ca nu exista trucuri ca un aparat sa consume mai putin si sa faca si caldura.Ei uite ca se cam inseala. Poti face caldura folosind curent electric si sa fie ieftin, adica aceste aparate de aer conditionat, sau sa pui radiatoare care si alea consuma foarte putin, comparativ cu calorifere clasice, sau resouri electrice.

Radiatoarele au ceva dezavantaje, pentru ca trebuie sa nu aibe nimic in calea lor, daca intelegi ce spun. Radiatorul electric, te incalzeste asa cum stai tu iarna afara cand este soare, te bate soarele si simti caldura pe parrtea care batre soarele in tine.
Exact la fel incalzesc si aceste radiatoare, care consuma f putin comparatriv cu cele clasice gen resou, calorifer, etc.Dar astea fac doar caldura, nu fac si rece, asa ca nu is bune pentru tine,

Tot la aer conditionat ajungi, care fac caldura si consuma f putin, spune-i lui doctorandus ca o ramas omu rau de tot in urma daca spune cea spus, ca nu exista trucuri sa consumi putin si sa ai caldura normala. Aerul copnditionat asta face, foloseste un compresor f economic, msi se foloseste de proprietatile gazelor, in felul asta consul este f mic. Spune-i lui doctorandus daca o auzit de legea gazelor, daca na auzit, sa caute pe net, asa functioneaza aparatele de aer conditionat se ajuta f mult de proprietatea gazului, curent electric putin si eficienta mare.

Scuze ca am spus si pe linga, nu cred ca te intereseaza pe tine cum functioneaza un aparat, am spus pentru doctorandus, ca e mare doctor pe aici pe TPU, dar se pare ca spune numa prostii laughing