Cred ca ai raspuns deja singur. Pana si timpul de punere in opera e discutabil, pentru ca o zidarie clasica se executa in doua zile/nivel, la cel mult aceleasi costuri. Daca totusi luam in calcul si structura de beton armat, care nu e obligatorie la un singur nivel, unii vor spune ca trebuie asteptat 3 saptamani. Eu zic ca dupa doua zile se pot continua lucrarile, atata timp cat nu se trece la decofrare.
La dezvantaje trebuie neaparat mentionat pretul de piata al casei, mi se pare principalul argument in favoare zidariei clasice.
Multumesc, nu stiam ca dureaza atat de putin ridicarea unei case de zidarie.
Cat despre pretul de piata, intr-adevar, se face o diferenta.
Ar dura chiar si mai putin, insa limitarea este data de faptul ca nu este indicat sa cladesti mai mult de jumatate din inaltimea peretelui intr-o singura zi, pentru ca prin uscarea neuniforma a rosturilor, peretele se poate inclina. In rest, cu echipa potrivita si in special cu BCA, ziditul merge foarte rapid.
Nu merita pentru ca riscuri sant mai ales cu iarna cand vine zapada si iti acopera acoperisul apoi cand vine valul de apa usuca tot lemnul.
Daca vrei sa construiesti asa ceva muta-te in america spune cineva pe aici.Adica? Dar ce in america ce este alta clima sau cum? Ca sa vezi cum se trezesc unia asa cind nau ce face si sint si total pe dinafara.Ok sa revin iti pot spune ca in SUA si Canada deci Canada nu RO unde e zapada cit casa 6 luni pe an toate casele, dar toate casele sint din lemn.Si in Canada sint temperaturi nu gluma, minus 40 de grade asa lejer zici cai parfum.Normal ca probleme sint la orice casa, dar in cazul in care ai o inundatie cum spuneai nu se intimpla nimic.Adica scoti covoru, parhcet ce ai, tai rigipsu care sa udat, ventilezi nitel, se usuca si pui la loc.Mare chestie.Deci casele din lemn din Canada si SUA astea sint, aia asa au.Dar nu stiu despre ce prefabricate vorbesti tu.In america se face o structura din lem din LETURI cum le zic romanii, depinde citi bani ai sau vrei sa cheltui.In america se folosesc in general leturi de 9-10 cm latime pe 5cm grosime sau iale cum vrei.Asta e scheltu si ceva mai groase sau late la tavan si acoperis, iar la colturi la pereti se pun cite 3-4 leturi unul linga altu.In cazul in care se construiesc complexe mari de case, firma care face asta, da asa cum spui la fabrica altundeva le monteaza in cuie si le aduce pe bucati sa fie mai usor.Dar daca ai o singura casa o faci la fata locului.Pe acest schelet se bate la exterior OSB care este rezisten la apa, peste se pune daca vrei, desi in RO ar fi indicat, deci se lipeste, se bate in cuie polistiren exrudat stiu si eu acolo de 1-2 cm si peste, depinde ce se doreste si ce bani se are la dispotie, se pune peste caramida, se incarca cu ciment, se pun placi de ciment subtiri cu diverse formate de scindura bla bla.La interior intre acele leturi si prin ele se trag cablurile electrice,se monteaza de leturi cutiile de prize,intrerupatoare,se trag tevi de apa, calorifere etc. Apoi intre leturi se pune dupa caz si bani un alt material izolant termic ca saltele de vata minerala, sau eventual se sufla spuma poliuretanica in cel mai bun caz.Cel mai indicat este sa se foloseasca pentru pereti pe unde vine canalizarea leturi mai late, ca peretele sa fie mai lat acolo sa poata intra tevile de canalizare, sa aiba loc.Se pun apoi foile de rigips se da gled si se zugraveste si aia e tot.La fel se procedeaza si pe tavan.Clasic construiesti daca ai timp si bani.Ce fac romanii si gresesc f mult este izolarea.Nu am vazut nici macar inginerii sa invete lumea sa le dea sfaturi cum sa izoleze o casa.Pt RO casele trebuiesc izolate la interior nu la exterior cum toti o fac.Romanii nu fac focul sau incalzesc casa tot timpul, ca urmare acei pereti grosi de ciment sint reci ca gheata si in momentul cind ai oprit caldura toata raceala din pereti este radiata in aerul din interior.Se izoleaza la interior cu polistiren bine lipit de zid si intre ele placile, peste tot, dupa care peste acest polistiren se monteaza rigips, Deci rigips nu ciment.Cimentul tine rece, nu si gipsul din care este facut rigipsul.Cine face izolatie la interior economiseste mai mult de jumate din energie si timp in cazul celor care fac focul.Am spus multor persoane asta dar nu pera mau bagat in seama.Acum cineva a facut cum am spus si ma suna si imi spune ca baga un lemn pe foc si ca nu mai poate sta de ce cald se face.Ei e cam greu dar se pare ca poti convinge lumea sa faca cei bine pentru ei.Ok am luat-o nitel pe linga, dar o casa din lem sau cum am aratat eu este sau se comporta ca si o casa din orice altceva.Bine ca pentru cine nu se pricepe li se pare ceva ciudat.Treb sa stii si ceva amanunte, nu cine stie ce, asta daca te apuci sa faci asa o casa.Ar mai fi o alta metoda. Faci fundatie din beton, desi si in cazul alantu tot se face fundatie, deci fundati si structura din beton, ma refer stipli de beton la colturi pe la usi chestii de genul asta si intre acesti stilpi de beton se face schelet de metal, acele leturi din lemn sint inlocuite cu leturi din tabla.Restul se face exact la fel.Chestia asta cu leturile din tabla se face in cazul unei structuri din beton.Ce e asa nu prea bine sa-i zic in cazul acestor case e ca iti pot intra insecte inauntru, furnici etc.De ce? Pt ca cei care construiesc aceste case le fac cum spun oamenii de mintuiala, la norma.Acele leturi de ex care se aseaza jos pe fundatie ar trebui nu doar prinse in cuie de beton ci si lipite de beton.Normal asa trebuie sa se procedeze se pune pe let un adeziv si pe ciment si se apasa si apoi se bat cuie de beton. Apoi acel OSB care se prind cu cuie de leturile de zid la fel ar trebuie la fel sa fie pus si adeziv pentru pereti din exterior cel putin.Asa se evita ca furnicile si alte insecte sa poata patrunde.Dar inainte sa faci o casa se pune pe hirtie totul, munca, materiale si apoi se ia o decizie.
Inca ma mai uit la casele batranesti, si inca ma mai uimesc unele case noi in care se baga materiale fara simtul masurii si cu ghiotura. Daca pe vremuri oamenii construiau casele sa tina si 200 de ani, aveau un motiv. Pe vremea lor erau legati de pamant si nu plecau de acolo. Le trebuia ceva durabil, iar asta pentru ei insemna mult si foarte gros, ca sa tina. Erau suplimentari fara sens. Acelasi acoperis poate fi sustinut de dulapi din lemn de doar 3/7 centimetri, insa ei puneau grinzi rotunde de 10-15 cm. Dca as avea 20-25 de ani acum, as face o casa care sa ma tina doar 50 de ani. La 70 de ani voi fi la cimitir sau la azil? Acasa cu siguranta nu! De restul banilor necheltuiti, voi bea bere toata viata! Casele noi prefabricate, din punctul meu de vedere sunt foarte avantajoase. Din toate punctele de vedere.
E interesant si punctul tau de vedere. :-) Cred ca instinctiv noi, oamenii, ne gandim sa cladim ceva cat mai durabil si rezistent. In realitate, cred ca majoritatea caselor ne-ar tine pe durata unei vieti, numai sa nu avem parte de calamitate naturala.
Trebuie sa punem insa in balanta costurile si timpul lor de executie. Daca acestea sunt similare, atunci probabil ne vom orienta catre ce ni se pare mai rezistent la diversi factori si ce nu necesita multa intretinere periodica.
Cand ne gandim la cati bani vom da pe finisaje, parca vrem sa ne asiguram ca vom investi si in niste pereti de calitate...:-)
Cred ca la noi exista o experienta mai bogata in construirea caselor din zidarie. Inca foarte multi constructori nu trateaza lemnul corespunzator, impotriva mucegaiului, insectelor si a focului. Am fost in cateva case din lemn si nu am simtit acelasi confort ca si la cele din zidarie. Antifonarea lasa de dorit. Imbinarile isi pierd din rigiditate in timp si dau impresia unor improvizatii. Cand il auzi pe cel da la etaj cum se plimba prin camera sau cand scara scartaie sub greutatea ta parca nu-i OK. Oricum nici la casele din zidarie nu apreciez peretii usori (rigips). Poate ca sunt de moda veche dar pentru mine merita sa sacrific mai mult timp si energie ca sa ma simt in casa mea... acasa. Daca vei considera ca locuinta ta este refugiul in care sa pui capul pe perna pana a doua zi atunci alege ceva ieftin si rapid.
Da, la noi nu exista deocamdata o traditie in construirea de case din panouri de lemn (lemn compozit), cum exista in SUA, Canada, tarile scandinave.
Daca aceste case se fac corect, cu tratamentul si izolarea necesare, ieftine nu cred ca sunt pana la urma.
Ideal e sa ne orientam dupa materiale in functie de avantajele lor calitative. Unele materiale au anumite avantaje fata de altele; e bine sa le punem in balanta calitatile.
Uite aici cateva exemple de case modulare https://www.termocontainer.ro/case-modulare si aici https://www.agbusiness.ro/case-realizate/ P.S.: se produc intr-o luna si se construiesc in 7 zile lucratoare!
foarte comic topicul tau. Conditiile din Romania nu ne permit sa construim astfel de case, daca vrei asa ceva, muta-te in America. Riscul seismic este cel mai periculos factor la noi in tara, o casa din lemn nu-ti rezista, nimeni nu o sa-ti ofere asigurare pe ea. Mergi pe cum ii spui tu, "clasic"
Desi sfatul tau de a merge pe "clasic" este unul bun, argumentatia este gresita. Casele pe structura de lemn rezista mai bine la cutremur decat casele din zidarie clasica.
Robert, asa cum scrie si Regis, casele de lemn rezista mai bine la cutremur (sunt usoare).
Dezavantaje eu banuiesc ca ar fi la umezeala, inundatii, uzura in timp, patrundere insecte. Si ar mai fi la valoarea pe piata si la asigurarea ei.
Nu mi se pare comic topicul meu. Materialele si tehnicile de constructie evolueaza cu timpul si e bine sa stim la ce sa ne asteptam.
anonim_4396 întreabă: