Placi de polistiren extrudat. Polistirenul e un bun izolator termic. La cladiri izolatia termica se face cu el, doar ca acolo e folosit altul, cel expandat, caci e mai ieftin, dar nu e asa de bun ca cel extrudat. Daca placile sunt mai mici decat dimensiunea geamulu, le poti combina in doua rinduri (cu taieturile de rigoare), lipindu-le cu silicon. Eu asa am facut la un geam de 120x180, si mi-a venit 100 de cu totul, inclusiv siliconul. Facut din doua bucati, il dau usor jos oricind. Si se simte.
Sau, poti face din vata minerala bazaltica, care tot un bun izolant termic este. Dar acolo iti trebuie o husa facuta dupa dimensiunile geamului pentru ea, ca nu ai cum sa o lipesti, si nu e bine sa ramina descoperita (e iritanta pentru caile respiratorii). Te asigur ca ambele metode iti ridica temperatura camerei cu 3-4 grade.
Sunt multe metode, atat provizorii, cat si definitive.
Metode provizorii:
- In jurul geamului astupi gaurile de ne-etansare. Poti pune banda de burete izolatoare caldura pe marginea tocului geamului, peste care se inchide geamul. Se poate lasa toata iarna, va scadea mult factura de incalzire
- Acoperi geamul cu folie groasa de nailon (se poate prinde chiar si peste pereti, cu banda adeziva lata). Este solutie provizorie, nu se va putea vedea (clar) afara, dar aerul dintre geam si folie va izola destul de bine caldura (daca folia este montata etans)
- La partea de jos a geamurilor si usilor pui carpe, sub forma de rola. Aerul rece de afara va intra mai putin in casa
Metode de durata, definitive:
- Montezi geamuri si usi exterioare DUBLE, cu mare grija la IZOLAREA din jurul lor (la montare)
- Daca peretele este mai subtire de 30cm, atunci aplici inca un strat termoizolator (exterior) peste perete.
- Daca stai in casa (la curte) cu un singur nivel sau la ultimul nivel, izolezi bine (chiar dublat) si partea superioara (tavan), sa nu scape caldura ridicata.
- Lucrarile de izolare termica este bine sa le proiecteze un specialist si sa fie verificate cu termometru de la distanta ("cu laser")
In toate cazurile, trebuie sa avem grija ca ZILNIC, cel putin de 1-2 ori SA AERISIM toate incaperile!
Cand frigul exterior este mare, este suficient sa aerisim 2-3 minute, de 3 ori pe zi.
In caz contrar, aerul din incaperi se consuma /arde repede, riscand sa ne asfixiem "izolat"! Din pacate, am intalnit mai multe asemenea cazuri.
Incearca astea:
https://www.emag.ro/......nti%20frig
in caz de nu dispui de bani sa cumperi aceste protectii care etanseaza geamul, poti folosii carpe, prosoape mai vechi, paturi vechi, sau orice haina veche, pe care o poti face rola si o pui la geam, sa nu mai permita aerului rece sa intre in casa.
Mai ai niste modele pe ebay, sa iti poti confectiona dupa ele un sarpe de pus la usa sau geam (umplut cu melana, vata sau lana).
https://www.ebay.com.au/......sch/i.html
Pune mâna ca să simți pe unde intră curentul de aer rece între pervaz și geam. Astupă acele zone cu bandă izolatoare sau spumă poliuretanică.
Pe unde intra mai exact? sunt geamuri de lemn care nu se inchid chiar permetic?
Ei niște haine mai vechi pe care nu le mai porți le rupi și faci cârpe din ele. Le pui la geam ca să nu intre frigul.