| publicname a întrebat:

Cine imi poate explica cum sa nivelez peretii adica sa nu mai aiba 'damburi' si eventual daca ma puteti ajuta sa imi spuneti si cum sa varuiesc exact ce trebuie sa cer cum trebuie sa procedez? Multumesc anticipat

11 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Nici intr-un caz din glet, gletul este doar pentru finisare. Ideal ar fi sa dai jos toata tencuiala veche si sa retencuiesti, insa deranjul este mare si costurile pe masura. Asadar sfatul dat de @mami mi se pare cel mai bun - aplicarea unui strat de tinci.
Vopseaua lavabila nu se aplica insa asa, ci mult mai simplu: dupa ce ai imbibat trafaletul in vopsea si l-ai sters pe grila de plastic, prima dunga o dai pe diagonala, dupa care o intinzi pe vertical, prin miscari succesive sus-jos, pana se intinde foarte bine vopseaua. Depui astfel minimum de efort, si nu vor ramane nici dungi. La multe vopsele este suficient sa aplici un singur strat, nediluat.

regis
| regis a răspuns:

Uite caracteristicile gletului CT 126, de pe site-ul producatorului:
http://www.ceresit.ro/produse/CT_126__d_84.htm
Dupa cum vezi, acest glet permite incarcari de maxim 10 mm. Altfel spus nu va acoperi nici macar denivelarile de 1 cm, orice idee in plus se incadreaza la improvizatii.
Plasa de fibra de sticla este intr-adevar foarte buna pentru armare, insa nu in combinatie cu gletul. Este tot o improvizatie, similara cu a pune armatura de fier-beton intr-o "sapa tziganeasca" (pamant+nisip+apa). Plasa de armare este foarte utila daca acoperi tencuiala veche cu un strat de adeziv pentru polistiren, obtinand astfel o suprafata intr-adevar rezistenta, dar si cu o cheltuiala mai mare. Daca totusi vrei sa aplici o astfel de solutie, atunci macar foloseste in loc de glet pasta de imbinare pentru rigips.
In privinta amorsei, este intr-adevar obligatorie, iar producatorii recomanda sa fie aplicata cu bidineaua. Stratul de glet e bine sa fie dat din doua maini, indiferent cat de dreapta este suprafata. Dupa slefuire, unde din nou plasa de slefuit este o idee excelenta, inainte de a aplica vopseaua, se da cu amorsa, care va incorpora particulele de praf ramase pe perete si va spori aderenta vopselei la glet. Si ca un "trick", poti pigmenta amorsa in culoarea finala a zugravelii, astfel incat vopseaua va putea fi aplicata fara probleme intr-un singur strat.

regis
| regis a răspuns:

1 cm este egal cu 1 cm. Poti sa imi spui cate povesti vrei cu privire la grosimea stratului aplicat, ce recomanda producatorul este lege, restul sunt gaselnite si improvizatii.
Eu nu contest calitatea gletului, insa cu siguranta el trebuie folosit pentru scopul pentru care a fost creat. Si a fost creat pentru a prelua denivelari mai mici de 1 cm. Dupa cum plasa de fibra a fost creata pentru armarea adezivului aplicat peste polistiren, nu pentru armarea gletului.
Si te cred ca nu ai avut surprize, dar asta nu inseamna ca ai ales solutia optima. Eu prefer solutia recomandata de producator, nu cea recomandata de mester, pentru ca privesc din punctul de vedere al beneficiarului, care este interesat de costul si calitatea lucrarii nu de usurinta punerii ei in opera. Normal ca e mai simplu sa tragi un glet peste plasa decat sa driscuiesti un strat de tinci, mai ales cand clientul suporta costul materialelor. Dar as fi curios daca ai facut la fel si la tine acasa.

regis
| regis a răspuns:

Florin - daca te referi la afirmatia ca incarcand peretele cu max 10 mm nu acoperi nici denivelari de 1 cm, probabil nu ai gandire logica. In primul rand, cand producatorul spune "max. 10 mm", indicat este sa nu ajungi acolo si nici intr-un caz sa nu depasesti aceasta valoare. Deci daca tu ai o denivelare de 1 cm, ca sa o poti acoperi fara a depasi indicatia producatorului, ar insemna ca in cel mai iesit punct grosimea stratului de glet sa fie ZERO. Daca nu pricepi, pot sa iti desenez.
Eu nu contest experienta ta in constructii, insa primul lucru pe care trebuie sa il invete un meserias este domeniul de utilizare al fiecarui material. Ori gletul si plasa de armare au cu totul alte utilizari, fiind in astfel de cazuri bani cheltuiti inutil.

| mami a răspuns:

din glet nu poti scoate damburile caci unde este gletul aplicat mai gros acolo crapa dupa uscare
sa dai jos vechea varuiala apoi dai cu tinci ca sa nivelezi peretzii dupa uscare dai cu glet si il smirgluiesti pana apare fin
de varuit sa folosesti vopsea vavabila si sa o aplici asa cum scrie pe ambalaj
inainte de varuire sa dai cu amorsa


cand varui sa varui primul strat de sus in jos sau de jos in sus
apoi al doilea strat dupa ce s-a uscat primul strat il aplici pe orizontala asa nu raman urme

| powergirl a răspuns:

Pai la nivelatul peretilor ai de facut asa iei in sac de glet alb dai jos de pe pereti tot ce poti da adica ii razuiesti si apoi moi gletul pana il faci ca o pasta mai tare putin incat sa fie usor de intins cu gletiera pe perete si nu il fa prea tare ca altfel o sa crape si ai sa scapi de damburi si ai s adai de crapaturi care nu sunt nici ele estetice si dai cu glet asa incat sa fie drept peste tot asta depinde de tine saude cel care il face la cat de bine vede cat de drept e apoi la varuit poti sa dai cum vrei tu e simplu iei in trafalet sau o bidinea si te pui pe varuit dar ai grija ca si aici trebuie sa faci in asa fel sa nu ramana urme adica intr-un loc sa fie mai inchisa culoarea si in altul mai deschisa si dai cam de 2 ori vezi daca iti iese fain din 2 daca nu mai dai 1 sa vezi dar scuze ca intreb tu te apuci de varuit si de gletuit? nu ai unul de meserie? mno sper ca ti-am fost de folos bafta

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Lasati-va de meseria asta ...nu este de romani big grin

| florin_7920 a răspuns:

Eu iti recomand adera plast, daca nu dai peste alt glet, daca a mai fost tras glet ai putea sal dai jos si sa dai o mina de adera de prima mina si nu e, nici pretentiosa prima mina ai pute sa folosesti o gletiera din aceia care e mai lunga, de 60 cm lata e de vreo 15. Încearca sa tragi de doua ori si vei vedea ca o sa ai rezultat, bun apoi ultima mâna de glet fin si dupa ce se usuca finiseazal cu plasa de finisat (tot un fel de smirgel, e la bucata)apoi culoare dupa cum iti place, nu-i un capat de tara.
Mai poti folosi si ct 126 la prima mima si ct 127 la a doua mina. la pereti vechi eu pun plasa din fibra de sticla pe tencuielile vechi dar trebuie curatate, si era sa uit dupa curatare cauta un amorsaj de tencuieli, cum s-ar spune trebuiesc spalati pereti, bine se aplica ce bidineau sau cu rolu. Sper ca mai inteles in mare succes, mai vorbeste si cu cineva care lucreaza.

| florin_7920 a răspuns:

Totusi regis la tine 1cm egal cu cât, si te asigur ca gletu ct 126 pe tecuieli vechi e mai bun, dechit adezivu de politeren, dar fie cum spui tu, pentru mine ramâne cel mai bun glet si daca lucrezi cu el poti sal incarci fara probleme pina la 3straturi eu cel putin pot sa spun ca nu am avut surprize, plus de asta i-am recomandat adera plast, si am spus din experienta de munca pe care o am omu poate sa faca cum vrea numaibine

| florin_7920 a răspuns:

Regis o ultima intrebare, daca la tine 1 cm nu e egal cu 10mm atunci sau gresit unitatile de masura restul nu ma contrazic ca nu are rost dar am multi ani in constructii si nu am interes sa invat pe nimeni sai cheltuiasca bani degeaba oricum numai bine.

| Chion a răspuns:

Toata tencuiala trebuie data jos si tencuit din nou. Urmeaza glet si lavabila.Vezi aici despre gletuirea peretilor http://despreglet.blogspot.com
Alta solutie este placarea cu rigips.