| Antony11 a întrebat:

Cine imi spune cele mai multe despre pauni? funda!

Răspuns Câştigător
| Ionela_6633 a răspuns:

Paunii


Pe vremuri, aceste pasari superbe traiau doar in India si Sri Lanka, dar faima frumusetii penajului paunilor a trecut granitele multor altor tari.


Si, datorita splendorii penelor sale, paunul a fost introdus – ca pasare semicaptiva – in aproape toate zonele de pe glob, populand acum parcurile si gradinile zoologice din numeroase regiuni. Dar aceasta „domesticire" a inceput cu mii de ani in urma, existand dovezi istorice care amintesc de pauni ce ii desfatau pe vechii egipteni, pe romani sau pe grecii antici.

In general, in toata familia galiformelor, masculii au un penaj mult mai impresionant decat femele. Iar aceasta diferenta este si mai mare in cazul paunilor: femela este maronie (cu alb) si are coada scurta, iar masculul are corpul albastru stralucitor, coada sa fiind formata din aproape 150 de pene lungi, fiecare avand un „ochi" cu irizari. De asemenea, si marimea corpului este diferita: paunitele nu au mai mult de 90 – 100 cm, iar paunii pot depasi doi metri – cu tot cu coada.

Rude apropiate cu fazanii, paunii se deosebesc de acestia in special prin penaj, mult mai spectaculos la cei din urma. Paunii masculi din majoritatea speciilor au corpul acoperit cu fulgi albastri (ca in cazul celui comun, denumit stiintific Pavo cristalus), dar exista si variante de colorit verde (Pavo muticus), alb, castaniu-stralucitor si chiar purpuriu. In perioada de imperechere, cand paunul vrea sa impresioneze femela, isi desface coada in evantai si o scutura pana cand fosneste. Toamna tarziu, in tarile cu clima temperata, masculul naparleste, pierzandu-si majoritatea frumoaselor pene care ii formeaza coada. Tot ca particularitate, masculul are un strigat ascutit si distinct.

Paunii sunt pasari foarte rezistente, dar si tare grijulii, calitati care ii ajuta sa traiasca 40 sau chiar 50 de ani. De altfel, ei devin maturi dupa numai doi ani, varsta incepand cu care paunita depune in cuib oua fertile (din care pot iesi pui). Ouatul pentru clocit incepe, de obicei, in aprilie, femela facand cate un ou pe zi si depunand in total intre 7 si 10 – in salbaticie. In cazul in care acestea sunt adunate pentru clocirea in incubator, o paunita poate face chiar si 30 de oua (bej-maro, de marimea celor de curca). In libertate, femela isi face cuibul intr-un loc acoperit de buruieni inalte sau inconjurat de tufe si arbusti, pentru a nu fi descoperit usor de ratoni, dihori, sconcsi, oposumi sau alte mamifere care ii mananca ouale. Cuibul este o adancitura „sapata" in pamant cu ghearele si „captusita" cu iarba, destul de vulnerabil la atacul vulpilor, coiotilor sau cainilor vagabonzi.

Ouale paunitelor captive pot fi clocite – timp de 28 de zile - chiar si de rate sau gaini, aceasta metoda fiind adoptata de crescatorii care vor sa scoata mai multi pui de paun in acelasi timp. De asemenea, in crescatoriile specializate, ouale se clocesc artificial, in incubatoare.

In privinta hranei, paunii nu sunt exotici, fiind absolut nepretentiosi: mananca boabe de porumb, ovaz, seminte de floarea-soarelui, iarba (chiar si papadie!), insecte etc. Cam acelasi „meniu" pe care il au si pasarile domestice din orice ograda de gospodar roman... Mai mult decat atat: atunci cand niste crescatori americani mai excentrici i-au tentat cu mancare pentru caini si pisici, paunii s-au pus pe ciugulit cu pofta bobitele respective!

In India, paunul este considerat pasare nationala, si sute de ani s-a crezut ca aceasta tara (si zonele invecinate din Pakistan, Ceylon, Jawa, Malaysia) este unica sa regiune de origine. Totusi, foarte tarziu, in anul 1936, s-a facut o descoperire stiintifica uimitoare: in districtul Sankuru, din centrul statului african Congo, traieste – nu se stie de cand – Afropavo congensis. Adica, paunul de Congo – o pasare din aceeasi familie cu ruda sa asiatica, dar despre care nu s-a putut explica niciodata cum de a ajuns sa vietuiasca la mii de kilometri in interiorul continentului african. De altfel, toate expeditiile stiintifice care aveau drept scop capturarea unor exemplare mature, salbatice, de Afropavo congensis s-au incheiat fara succes.

Info:
Dupa ce defineste substantivul masculin PAUN, Dictionarul explicativ al Limbii Romane (DEX-ul) aminteste si doua expresii bazate pe numele acestei pasari. A fi mandru ca un paun = a fi ingamfat, infumurat; a se mandri, a se ingamfa. A se imbracat in (sau cu) pene de paun = a se lauda cu meritele altuia.


Sper ca te-am ajutat :*

| simf a răspuns (pentru Ionela_6633):

Ionela pui, dar de atribuirea citatului ai auzit? tu ai luat cu copy paste de la http://www.lumea-copiilor.ro/animale/paunii/paunii.php si gata, textul pare a fi al tau. rusinicaaaa...

3 răspunsuri:
| aℓℓ3XAnDry a răspuns:

Originat din Insulele Sonde si India, paunul a fost adus pentru prima oara in Europa de catre Alexandru cel Mare si a fost folosit doar ca pasare de ornament datorita penajului sau deosebit.
http://www.manager.ro/dbimg_small/articole_320/3776016a_img.jpg
Din Grecia s-a extins in intreaga Europa, la inceput avand rol strict ornamental si abia mult mai tarziu cresterea sa fiind transformata intr-o afacere.

Particularitati generale
exceptand o sigura rasa, Afropavo congensis care traieste numai in perechi, Descarca aici Programul Special de Alerta Manager.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Stirile Relevante ale Momentului! ...clic aici
paunii sunt pasari poligame;
un mascul adult cantareste 6-8 kilograme iar o femela cam 4-5;

in salbaticie o femela de paun depune in luna mai aproximativ 20 de oua pe care le cloceste singura;

dupa perioada de incubatie de 28 de zile tot ele se ocupa de pui, fiind cunoscute in lumea animalelor printre cele mai bune mame;

in captivitate, in general, femela de paun doar depune ouale, nu le mai si cloceste, aceasta functie fiind preluata de alte pasari din gospodarie (gaina sau curca);
Nume album: Despre Pauni
Descriere album: PAUNUL STANDARD

Paunul reprezinta una dintre cele mai frumoase pasari decorative. Cele ce urmeaza se refera numai la paunii propriu-zisi (Pavo cristatus domesticus), nu si la fazanii-pauni ( Polypectron, Arguasian), fazianine care nu se cresc in Romania.
Paunul este originar din India, unde traieste inca si astazi in stare salbatica.Cresterea lui ca pasare decorativa se face de foarte multa vreme, el fiind domesticit acum cateva mii de ani. In Europa a fost adus prin secolul al VI - V-lea i.e.n. in Grecia, de unde apoi a trecut in Italia. Aici era crescut in pacuri speciale pentru pauni si in insule de pauni special amenajate.
Paunul este o pasare de talie mare, ce se distinge in special prin faptul ca tectricile superioare ale cozii la mascul sunt foarte lungi, constituind asa-zisa trena ce poate fi desfasurata in forma de eventai.


PAUNUL "UMERI NEGRII"

Paunii au capul mic in raport cu dezvoltarea trunchiului, cu ciocul solid, de culoarea cornului, si fara barbite. Ochii, maro-galbui, sunt inconjurati de un inel alb.
Pe crestet paunul are o coroana compusa din 12 - 14 pene, a caror lama fomeaza la varf stegulete rotunde, de obicei de culoare vede sau albastra cu luciu auriu. Gatul, lung, mai subtire in partea superioara si ingrosandu-se treptat spre baza, este purtat vertical.
Trunchiul este lung, cu pieptul dezvoltat si cu aripi lungi. Picioarele au gambe scurte si fluiere relativ lungi, de culoare maro-cenusie sau cenusie. Masculii au pinteni.
Dupa culoare se disting 5 varietati:

•Paunul comun albastru ( Pavo cristatus). Masculul are capul, gatul si capul pieptului albastre cu luciu verzui metalic. Pe cap prezinta corona de culoare albastra cu luciu auriu. Pieptul propriu-zis este negru. Spinarea are culoarea albastra pronuntat spre partile declive trecandu-se la o culoare verde-albastra, cu chenar de negru dat de penele cu desen marginat. Umerii si tectricele aripilor sunt maro-ruginii cu dungi negre cu luciu metalic verzui. Remigele sunt rosii ruginii cu pete negre. Rectricele, maro-cenusii, sunt acoperite de tectricele lungi care constitue trena si care au teaca alba ( cu stegulete verzi aurii), iar catre varf au asa numitii ochi formati din cercuri de culoare verde si albastra cu reflexe aurii, in centrul carora culoarea este albastra inchis. Femela are penajul mai putin frumos, predominand culoarea maro-cenusiu. Capul este maro, cu corana de pene mai mica si penele de pe gat aparand ca niste solzi verzi cu chenar cenusiu. Remigele sunt maro, rectricele maro cu varfurile aproape albe, tectricele cozii sunt mult mai scurte, iar cercurile sunt in intregime maro.

•Paunul cu gatul verde ( Pavo cristatus var. versicolors) are penele de pe gat verzi cu luciu metalic, in rest avand penajul ca si paunul albastru, cu deosebirea ca luciul verzui-auriu este mai intens.

•Paunul cu aripi negre ( Pavo cristatus var.nigripennes) reprezinta o varietate foarte rara, care difera de paunul albastru numai prin culoarea umerilor si aripilor aproape neagra, datorita penelor care pe un fond negru sunt marginate cu albastru verzui cu luciu metalic.

•Paunul alb (Pavo cristatus var.albus) are culoarea de baza alb-mat, pe care apar desenele existente la paunul albastru (marginari, cercuri) in alb stralucitor.In rest este asemanator cu paunul albastru, deosebindu-se de acesta printr-o rezistenta mai redusa la interperii.

•Paunul baltat, rezultat din imperecherea paunilor albastri cu cei albi.
http://images04.olx.ro/......omania.jpg
http://images04.olx.ro/......Racari.jpg

| qTedy a răspuns:

Originat din Insulele Sonde si India, paunul a fost adus pentru prima oara in Europa de catre Alexandru cel Mare si a fost folosit doar ca pasare de ornament datorita penajului sau deosebit.





Din Grecia s-a extins in intreaga Europa, la inceput avand rol strict ornamental si abia mult mai tarziu cresterea sa fiind transformata intr-o afacere.