anonim_4396
Întrebare recomandată | anonim_4396 a întrebat:

Cu ce scot petele de cafea de pe perete?

Am avut un filtru de cafea din aluminiu, care s-a intamplat sa "faca bum". Problema este ca mi-a lasat o pata destul de mare pe tavan si pe pereti. Cum pot curata acea pata fara a mai fi nevoit sa dau cu var? Din ce am auzit, apa rece si sapun, dar nu sunt sigur.

Banuiesc ca oricum trebuie sa dau cu var la un moment dat, dar macar pe moment, cum scap de asa ceva?

Răspuns Câştigător
| MMihai a răspuns:

Dacă aia este poza ta și nu a altuia, tu ai peste 25 de ani, deci ești un bărbat în toată firea, și nu un copil, pe care îl pot bate părinții, că a făcut prostii.


Poți să lași așa cum este și să te lauzi la toți cunoscuții, că numai tu ai pe pereți și pe tavan, o pictură non figurativă executată cu cafea.


Dacă dorești dispariția acestei capodopere non figurative, de pe pereți sau de pe tavan, poți încerca să o faci dispărută prin spălare sau prin râcâire, ( dând foarte ușor, cu o lamă de ras sau cu glace - papir. ).

Speli o bucată din zona pătată cu apă și săpun sau cu apă și detergent și vezi ce se întâmplă.
Ori se curăță mizeria, ori se întinde, că a treia variantă nu există./ sau nu o intuiesc eu.

Dacă nu este bună treaba cu spălarea, poți încerca o îndepărtare mecanică a statului murdărit, prin râcâire ușoară.

| anonim_4396 explică (pentru MMihai):

Eu, am 22 de ani ca tot veni vorba, deci nu ma bat parintii. Astfel de probleme i se pot intampla oricarui impatimit de cafea, indiferent de varsta. Doar ca ai mei, foloseau acelasi filtru de cafea de cand eram mic, si probabil nu a fost curatat cum trebuie. Pana la urma am rezolvat. Cafeaua intarita am dat-o la o parte manual cu ceva subtire, dupa care am clatit peretele cu apa rece si detergent. E adevarat, mai sunt unele pete, dar trebuie sa te uiti atent la ele pentru a baga de seama. Urmeaza ulterior, partea grea : datul cu var. Eu am si plafon fals in bucatarie.

Cat despre avatarul meu, ce-i care au vazut House M.D, inteleg cel mai bine contradictia dintre acadeaua in forma de inimioara si ce-i scris pe ea.

9 răspunsuri:
| MMihai a răspuns:

Depinde cum este finisat peretele. (pereții și tavanul)
Cu humă și clei, cu var „pufos", cu var gras adevărat ajutat ajutat de aracet,,, cu var gras adevărat simplu ", „var gras adevărat ajutat cu grăsimi, var gras adevărat ajutat cu mult aracet, var gras adevărat ajutat cu foarte mult aracet și cu sau fără pigmenți colorați, var gras adevărat ajutat sau nu cu aracet, având ca pigment de adaus pismit alb ==carbonat de calciu purificat de culoare albă, deci de un alb intens, mai alb decât varul obișnuit alb==, var gras adevărat ajutat cu aracet și grăsimi, cu vopsea de ulei, cu o vopsea pe bază se polimeri, cu calcio vecchio (Tencuială ornamentală care prezintă asperități și șanțuri pronunțate la suprafață) pe bază de ipsos, cu calcio vecchio pe bază de ciment sau de var cu sau fără nisip, cu sgraffito cu cimenturi colorate sau cu ciment alb și ciment gri-negru. =cam exclus așa ceva =, cu mozaic ceramic, cu mozaic cu sticlă și piatra șlefuit sau neșlefuit, cu mozaic din materiale polimere, cu tapet lipit--lavabil sau nelavabil--, Perete unde la exterior au fost lipite furnire, =lăcuite sau nelăcuite=, perete din sticlă, etc.

În funcție de tipul de perete și de cum este finisat spre exterior, unii pot fi spălați cu apă și săpun, și alții nu.

Mizerabili care se ocupă cu comercializarea varului nu mai vând var gras bun și adevărat, ci diverse varuri proaste, și meseriași ca să nu aibă surprize îl „ ajută", în diverse feluri.
În virtutea obișnuinței „ ajută", chiar dacă au var bun gras și adevărat, care nu ar fi trebuit „ ajutat".
Varul =numit și „var stins" este hidroxid de calciu.
Varurile proaste sunt fie cele cu impurități sau cele unde o parte din hidroxidul de calciu s-a transformat în carbonat de calciu, sau varurile prost stinse, care mai conțin încă porțiuni cu oxid de calciu, iar alea „ împușcă".

În principiu pereții finisați cu var, ( depinde și de ce au făcut meșterii acolo și de ce fel de var au folosit ), ar putea să fie spălați, cu apă și săpun.

| anonim_4396 explică (pentru MMihai):

Oho, ce lectie frumoasa! Cel putin am confirmarea (banuiala exista) ca meseriasii recurg la artificii care sa le usureze lor munca dar care nu imi fac mie pretele asa cum vreau. Multumesc.

| anonim_4396 explică (pentru MMihai):

M-ai bagat in anumite devnumiri, de m-am cam pierdut. Nu am dat eu cu var, s-a ocupat cineva. E un var lavabil "pufos", cu pigementi. Ca nuanta, este un cafea cu lapte, dar forte foarte deschis.

| MMihai a răspuns (pentru anonim_4396):

Denumirile vin din pictura murală./ pictura pe ziduri
Procesul este următorul : se arde piatră albă de calcar, care este majoritar carbonatul de calciu, care în urma tratamentului termic trece în oxid de calciu și bioxid de carbon.
Oxidul de calciu, se mărunțește, și se stinge cu exces de apă, rezultând hidroxidul de calciu sub formă de apă de var și lapte de var.
Laptele de var numit și var gras, se vălțuiește cu valț foarte strâns și se varsă în apa de var (apă +hidroxid de calciu), și operația se repetă de mai multe ori spre a nu mai rămâne zone cu oxid de calciu nestins.
Dacă rămâne var nestins ăla „împușcă", că laptele de var are și el un mic exces de apă, și îi fură apa și apar zone care arată diferit.
Prin aplicarea pe perete a laptelui de var el pierde apa care se evaporă și trage bioxidul de carbon din aer și se formează pe perete un strat de piatră de calcar, prin transformarea hidroxidului de calciu în carbonat de calciu.
Fresca adevărată este cu straturi pe bază de lapte de var peste care se pictează cu pigmenți având ca liant apa de var.
Peste stratul de cărămidă se dădeau straturi de tencuială pe bază de lapte de var.
Statul 1 avea nisip mare bine spălat, paie parțial tocate, câlți +lapte de var, stratul 2 nisip f fin bine spălat, +câlți+lapte de var, și stratul 3 nu avea nisip ci doar câlți+lapte de var, și pe acest ultim strat se picta, în gionate-puneai compoziție cât puteai picta într-o oră sau 2. , iar giornata era cât puteai picta în ziua aia. Din var gras perfect alb spălat de impurități se punea la soare, în forme ca să se evapore din excesul de apă și apoi se băgau în casă, acoperite cu o pânză. În circa un an se făcea un carbonat de calciu f alb, pe care îl măcinau mai fin ca făina și ăsta era pismitul. fiind mai alb decât varul obișnuit.
Bisericile Voroneț, Humor Sucevița, erau pictate la interior și la exterior așa, și pictura de frescă a rezistat sute de ani.
Varul este un liant mai prost decât cimentul și trebuie pus în pelicule de cel mult 3 mm grosime, deci cele 3 straturi de tencuială sunt din mai multe straturi în realitate. Ultimul strat este făcut din 2 straturi. Se pune compoziție pentru o zi și apoi pui al doilea strat de compoziție pentru ce pictezi o oră sau cel mult 2 ca să nu se facă peliculă de carbonat de calciu în timp ce pictezi.
Pregătirea peretelui pentru frescă este complicată. Pictura în frescă este ca și cum ai picta cu acuarele dar liantul nu mai sunt cleiurile vegetale ==gumarabică, etc == ci apa de var
Pictorii de biserici proști din R.S.România, băgau și puțin aracet în apa de var folosită ca liant.
Sgraffito =pictură cu cimenturi colorate sau cu ciment alb și negru.
Se sapă în straturile de ciment de culori diferite, de aceia se utilizează întărzietori de priză.
Pentru că desenul la frescă sau la sgraffito trebuie executate foarte repede se foloseau hârtii sau cartoane înțepate și era f multă muncă.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sgraffito
http://painting.about.com/od/paintingforbeginners/ss/Sgraffito.htm
http://www.photographersdirect.com/stockimages/s/sgraffito_painting.asp
La picturile de perete interior, greșelile se corectau cu tempera.
Cea ce ți-am explicat este fresca adevărată.
S-a renunțat la fresca adevărată pentru pereții interiori spre a fi pictați cu tempera, care era un procedeu mult mai ușor. iar pereții exteriori nu mai erau pictați ci vopsiți în frescă.
Var pufos==var prost, neajutat, care se ia dacă dai cu degetul, dacă ai var pufos nu pot să îl speli.
Aracet sau aracetin, == un lipici sau clei polimer, adeziv polimer, dar nu mai știu ce polimer era
http://www.magazin-aracet.ro/aracet_lemn.html
http://www.referatele.com/referate/noi/tehnica/aracetul1713513239.php
ARACETUL

1. Definitie
Aracetul este un adeziv polivinilic care se prezinta sub forma de solutie vascoasa, de culoare alb-laptoasa; aceasta realizeaza pelicula de incleiere printr-un process fizico-chimic: evaporarea apei din el si reactia chimicaintre camponentii sai chimici
2. Prezentare comerciala
Aracetul este ambalat in butoie din PVC cu o capacitate de 50 kg sau 100 kg sau in bidoane de capacitate mai mica, de 1, 2, 3,5 sau 10 kg
Eticheta comerciala a unui adeziv de tip aracet

3. Proprietati specific aracetului
Principalele proprietati ale aracetului sunt urmatoarele:
. Aracetul realizeaza incleieri elastice; asamblari relizate cu aracet sunt rezistente la mici variatii dimensionale ale reperelor incleiate;
. Aracetul este un adeziv solubil in apa; datorita acestei proprietati, are o rezistenta redusa la umiditate, fiind utilizat doar in incleieri de interior (protejat de umiditate), iar asamblarile realizate trebuie ferrite de variatii de umiditate;
. Aracetul este un adeziv bgat in apa; datorita continutului ridicat de apa, nu este un adeziv inflamabil, dar trebuie ferit de inghet - trebuie depozitat la o temperature mai mare de + 4*C;
. Aracetul nu este un adfeziv toxic; prin reactia de intarire nu pune in libertate substante care sa dauneze sanatatii muncitorilor sau sa creeze conditii grele de munca

4. Caracteristici tehnice si de lucru

Principalele caracteristici tehnice si de lucru ale aracetului sunt:
Denumirea caracteristicii Valoarea Observatii

Faza deschisa
10-15 minute In acest interval de timp suprafetele cu adeziv nu se suprapun (este perioada de asteptare.
Temperature de aplicare 18-25*C
40-60*C - In cazul incleierii la rece.
- In cazul incleierii la cald.
Durata de presare 1-3 ore
30-40 minute - Cand incleierea se face la rece.
- Cand incleierea se face la cald.
Consumul specific de adeziv 120-200 g/mp
120-180 g/mp - Cand incleierea se face la rece.
- Cand incleierea se face la cald.
Valabilitatea adezivului 12 luni In conditii in care este depozitat si pastrat la o temperature de 18-25*C.

5. Tehnologia generala de incleiere cu aracet
Incleierea pieselor cu aracet se face in doaua etape, si anume:'
. In prima etapa se aplica stratul de adeziv pe suprafata de incleiere, cu o grosime uniforma, dupa care se respecta perioada de timp a fazei deschise a adezivului, de 10-15 minute, timp in care piesele de incleiat nu sunt puse in contact. In acest interval de timp incepe evaporarea apei din adeziv si absortia acestuia in lemn, in zona de contact
. In a doua etapa sunt puse in contact suprafetele cu adeziv (prin suprapunere) si sunt supuse unei presiuni(apasari), timp in care se realizeaza intarirea adezivului pe cale chimica. dupa intarirea adezivului, piesele piesele incleieate se stivuiesc si raman repaus timp de 12 pana la 24 ore, pentru definitivarea intaririi adezivului (perioada de aclimatizare).

6. Masuri de protective a muncii

- Desi aracetul nu este un adeziv toxic, se va acorda atentie la manipularea si depozitarea lui.
- In contact mai indelungat cu pielea mainilor poate provoca iritari ale acesteia, mai ales la personae cu piele mai sensibila. De aceea inainte de inceperea lucrului, muncitorii isi vor proteja mainile prin ungere cu alifie protectoare.
- La prepararea solutie de adeziv se vor folosi ochelari de protective.
- La terminarea lucrului se vor spala cu mare atentie mainile, cu sapun.

7. Domeniul de utilizare
Aracetul, datorita calitatii incleierii pe care o relizeaza si datorita tehnologiei simple de preparare si aplicare, este unul dintre adezivii cei mai utilizati la fabricarea produselor din lemn
Utilizarea adezivului aracet se face cu prioritate la asamblarea pieselor de mobilier si la asamblarea panourilor din lemn masiv utilizate la confectionarea pieselor de mobilier. In acest sens trebuie remarcata tendinta actuala de renuntare la mobilierul confectionat din placi de aschii de lemn (furniruite cu furnire indigene sau exotice) in favoarea mobile confectionate din lemn masiv (cherestea) de diferite specii.


grăsimi care se bagă în var ==ulei vegetal, (de care ai uitat în casă și nu mai e bun de folosit fiind vechi, sau eventual ar putea să fie rău dacă vrei să îl mănânci ), untură alba, margarină albă.
Rezultă săpunuri insolubile de calciu, care au aspectul unei unsori sau lipici
ghips,=ghips=ipsos =sulfat de calciu cristalizat cu 2 molecule de apă= liant ieftin și prost folosit în construcții.=nu este bun acolo unde este umezeală.
Mozaic
http://ro.wikipedia.org/wiki/Mozaic
Mozaicul este arta de a crea imagini prin asamblarea unor piese mici din sticlă colorată, piatră, gresie sau alte materiale. Mozaicul poate fi considerat o tehnică de artă decorativă, o parte a designului de interior sau un simbol cultural și spiritual (de exemplu, în catedrale). Piese mici, de obicei de formă cubice, de diferite culori și materiale, cunoscute sub denumirea de tesserae (diminutiv tessellae), sunt folosite pentru a crea aceste opere de arte.
Pereți din /cu sticlă ==unde în loc de cărămizi sunt bucăți de sticlă., și trece lumina prin ei.
Vitraliu
http://ro.wikipedia.org/wiki/Vitraliu
Vitraliile sunt compoziții decorative formate din bucățele de sticlă colorată, dipsuse simetric sau asimetric și legate între ele prin rețele de plumb și prinse prin tije metalice de șasiul ușii sau ferestrei. Vitraliul se poate monta în lemnul ușilor, fie ele exterioare sau interioare.

Peretele cu sticlă este extinderea ideii de vitraliu la tot peretele.

Sper că nu mai ai lucruri nelămurite

| anonim_4396 explică (pentru MMihai):

Nu stiu in ce masura mi-ai oferit un rapsuns, intrucat m-ai bagat in prea multe detalii. Datul cu var este o alta poveste, eu acum vreau doar sa curat portiunile de cafea, si sa imi ramana foarte putine amprente in masura in care nu voi reusi sa curat complet.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Am uitat sa specific, cel mai afectat ar fi tavanul, unde s-a pus plafon fals, pentru ca s-au dorit spoturi.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Bună!
Încearcă cu apă oxigenată.
Te pup!

| xWildOn3x a răspuns:

Peretele trebuie neaparat finisat cu var, pentru ca daca mai lasi mult asa o sa-ti ajunga si pe cealalta parte, si nu cred ca ti-ai dori asta.Vezi ce var folosesti, unul bun pentru peretele tau, depinde de finisajul peretelui.
Sper ca te-am ajutat. FUNDA?