incearca sa o cureti cu un burete abraziv si cu o solutie puternica(TRIUMF-pt.aragaz/si arsura)
Nu incerca solutiile recomandate mai jos ca ai sa-l cureti intr-adevar, dar ai sa ii faci si ceva zgarieturi, de-ajungi sa il inlocuiesti ca nu-ti mai placa deloc.
Incearca sa il schimbi si data viitoare sa il cureti la fiecare utilizare ca sa nu se faca la fel.
S-a racit, l-ai curatat si tot asa. Inainte de aprindere, incearca sa cureti mereu, nu in timp ce arde - fiind incins, ti se lipesc carpele sau ce folosesti pentru a-l curata si iti dai de lucru in plus.
Asta nu-i un sfat, este o parere, tu faci ce crezi de cuviinta.
Sticla semineelor de fonta, cu sticla rezistenta pana la 2500 grade nu au nevoie de curatare. Odata cu arderea lemnului - care trebuie sa fie uscat si de calitate (nu folositi pinacee - brad, molid, etc.), sticla se autocurata.
Nu folositi in niciun caz materiale abrazive, solutii acide, etc., pentru ca vor distruge fata geamului/sticlei de la focar iremediabial. v. si www.seminee.info
Incearca sa folosesti solutiile acelea pentru curatarea cuptorului din bucatarie. Merge acolo unde sunt grasimi arse, sigur merge si la usa de la semineu.
Si eu m-am confruntat cu aceeasi problema, in sensul ca pe sticla au aparut niste depuneri galben-portocalii care nu au mers jos cu nicio solutie pe care am incercat-o. Eram pe punctul sa recurg la solutia extrema - schimbarea sticlei, cand mi-am zis: hei, nu am nimic de pierdut acum, hai sa incerc cu carbune! Am luat din semineu niste carbune (bine ars) si cat de cat netezit, l-am inmuiat bine in apa calda, si am inceput sa dau pe sticla. Nu mi-a venit sa cred cand am vazut ca acea funingine galbena a mers jos ca o pasta! Repede am dat cu o carpa uda si sticla a ramas impecabila, fara nicio zgarietura sau pata de rugina. Aparent vorba aia: cui pe cui se scoate, are un sambure de adevar!
E mai bine sa cureti des usa pentru a nu se depune prea mult dar poti incerca sa cureti cu o carpa uda si cu cenusa. Merge extraordinar desi nici mie nu mi-a venit sa cred prima data cand am auzit.