Daca vrei sa-ti iei pisica pregateste sufleteste sa o ai alaturi de tine 12-15 ani. Daca stai la bloc trebuie s-o sterilizezi (intre 6 luni si un an), chiar daca este motan; sa te gandesti ca mancarea ei costa 10-20 lei/luna; ca trebuie vaccinata anual; ca atunci cand este bolnava trebuie sa cheltuiesti bani la veterinar; ca atunci cand este mica te musca, zgarie si se urca pe perdele, si pana se obisnuieste cu litiera (nisipul) s-ar putea sa mai faca si prin casa, etc.Depinde cat de mica este pisicuta cand o iei. Daca este intre 1-2 luni ar trebui sa-i dai cu biberonul, daca inca nu mananca singura.Sa faci buda pisicii intr-un loc unde sa aiba acces tot timpul si sa nu fie usi inchise, cel putin pana se obisnuieste cu locul(cam 6 luni). Trebuie sa stii, lucru fff important, ca temperatura mormala a pisicii este de 39 grade si din aceasta cauza este interzis sa dai lapte din frigider sau mancare rece.Intotdeauna sa incalzesti orice-i dai din frigider(bag in microunde 7-9 sec). De asemenea trebuie sa-i faci o baie cu sampon de copii daca nu ai din cel veterinar si sa o faci cu grija sa nu prinda frica de apa. Daca are purici se gaseste la farmacia veterinara niste picaturi (Frontline), dar numai cand pisica are cel putin 1 kg.Pana atunci este pudra contra puricilor.Trebuie sa stii ca niciodata un purice nu pleaca de pe o pisica (care are 39 de grade) pe om(care are 36, 5 grade). Puricii nu sunt prosti sa lase o mancare calda pentru un sleita! Eu am 4 pisici, si chiar daca au avut cate o data purici, pe mine sau in casa nu am gasit niciunul! Daca mai vrei informatii, contacteaza-ma pe privat.
Stai linistita, nu-ti trebuie vreun curs de pregatire. Incarca-te cu dragoste, grija, afectiune, ca sa le poti oferi. E simplu : cutia cu nisip si mancare pentru pisici.
Ti-am facut un referat
Atunci cand vreti sa va luati o pisica, de exemplu de la un adapost de animale, observati cu atentie comportamentul animalelor de acolo. O regula de aur: alegeti pisica care toarce! Daca o pisica incepe sa toarca de indata ce o luati in brate, inseamna ca e foarte socializata cu oamenii, va place si vrea sa mearga acasa cu Dvs. Contactul vizual direct si urechile ridicate in sus sunt semn al unui interes prietenos.
Urechile date pe spate si maraielile sunt semne de alerta si respingere; nu are sens sa presupuneti ca o pisica care reactioneaza astfel atunci cand va vede pentru prima data isi va schimba radical comportamentul odata ce va va cunoaste, caci intre pisici si oameni, la fel ca intre fiintele umane, exista simpatii si antipatii ce se stabilesc de la prima vedere.
Mangaiati pisica in directia cresterii blanii. Nu incercati sa luati in brate o pisica decat daca aceasta va „invita", impingandu-se spre mana cu care o mangaiati si nu se retrage cand faceti tentativa de a o prinde.
Cand o pisica toarce si in acelasi timp va „impunge" cu capul, e semn clar ca doreste sa fie adoptata de Dvs. Atunci cand isi impinge capul in axila Dvs., e semn ca va priveste ca pe un protector care o va apara de caini si alte animale mari.
Daca va doriti o pisica care sa aiba efectiv grija de Dvs. din punct de vedere emotional, cautati o femela. Pisicile poseda un foarte puternic simt matriarhal. Urmariti comportamentul pisicilor din adapostul de unde doriti sa adoptati un animal si cautati pisica care se invarte pe langa suratele sale si le tot spala, mai ales daca isi manifesta afectiunea fata de Dvs. „impungandu-va" cu capul si „spalandu-va" pe mana cu care o mangaiati. O astfel de pisica mamoasa va va deveni o adevarata mama: va va face rerposuri tacite atunci cand stati treaz seara pana tarziu, va va atrage atentia cand are nevoie de mancare sau de apa, va va toarce tolanita in poala si va va „spala" ori de cate ori va veti simti trist sau singur.
Motanii sterilizati sunt de multe ori si mai afectuosi decat pisicile-femele si au un spirit gregar mai dezvoltat. Nu arareori, ei „adopta" un alt animal de casa, chiar si apartinand unei alte specii, de exemplu un soricel alb sau un catel.
Pisica poate fi foarte draguta daca vrea. Totul depinde de dispozitia sa, deoarece intotdeauna face numai ce are chef...
Dar ce se intampla daca isi alege cele mai nepotrivite momente in care sa-si manifeste iubirea fata de stapan? Spre exemplu, atunci cand vreti sa va uitati la televizor, insa pisica are chef de joaca. Degeaba o puneti jos, ea tocmai atunci vrea sa-si arate aprecierea sau ar vrea sa fie mangaiata. Sau, mai deranjant, pisica se apuca sa va linga pe urechi tocmai cand ai apucat sa adormi. Desi acestea sunt gesturi dragalase din partea ei, dupa o vreme pot deveni plictisitoare si iritante. Ce e de facut in aceste situatii?
Ascutitul ghearelor, saliva si framantatul cu labutele
Framantatul, adica masajul, este o senzatie placuta, ce te poate relaxa. E posibil ca din gurita pisicii sa mai cada cate o picatura de saliva pe ici-colo, o chestiune prea putin importanta. Insa problema apare in momentul in care pisica inca nu s-a saturat de masajul cu labutele iar tu ai nevoie de inca un pulover pentru a nu-i simti ghearele.
De ce le place pisicilor sa-si framante labutele? Acest obicei isi are originile in perioada in care micuta pisica era alaptata de mama pisica. Miscarea repetitiva a labutelor presa laptele din mamele. Durata unui astfel de masaj este direct proportionala cu starea de multumire si de fericire a felinei. Exagereaza doar daca este prea putin sigura pe sine si e prea dependenta de stapan. Daca puiul de pisica a fost luat de langa mama prea devreme, acesta se va atasa de stapanii sai, carora le va linge urechile sau le va suge tricourile, pentru a compensa afectiunea materna.
Cum schimbam comportamentul pisicii?
Inainte de toate, e important sa nu va panicati! Niciuna din actiunile descrise mai sus, nu reprezinta o problema grava in comportamentul pisicii. O solutie in aceste cazuri este sa va ridicati si sa va miscati putin. Stiu, nu e usor, mai ales daca urmareati emisiunea preferata sau tocmai ce ati terminat de numarat oile inainte de a adormi complet, dar merita. Masajul dureros il puteti evita daca ii taiati ghearele- binenţeles cu ajutorul cosmeticianului sau al medicului veterinar. Daca va veti unge urechea cu o substanta pe care pisica nu o agreeaza, se va dezobisnui de linsul urechilor. Desigur, pana va ajunge la acest rezultat, veti fi nevoit sa suportati cateva neplaceri, inclusiv cea a taierii ghearelor pisicii, insa felina se va obisnui cu noile reguli instaurate!
Depinde si ce rasa e.
Asteapta-te ca in primele zile sa fie foarte curioasa, sa cerceteze toata casa. Nu o sa te bage prea mult in seama pana se acomodeaza cu locuinta, dar sa nu-ti faci griji pe chestia asta. In general pisicile nu au probleme cu acomodarea, chiar daca sunt mutate de mai multe ori.
Apoi depinde si cum vrei s-o inveti. O poti castra, dar apoi va prezenta un interes mai mare pentru. mancarea speciala de pisici, si nu va mai iesi prea des afara si va trebui sa ii amenajezi un loc special unde sa-si faca nevoile. Sau o poti obisnui sa iasa des afara, sa manance tot felul de chestii, sa-si faca nevoile afara.
Si asteapta-te sa lase par. Chiar daca are parul scurt, o pisica isi schimba blana constant, pe tot parcursul anului.
Si trebuie sa te hotarasti de la inceput daca vrei o singura pisica, sau mai multe. Pentru ca in general, daca o pisica apuca sa se ataseze de tine si de locuinta, cu greu va mai accepta alta pisica sau poate nu o va accepta deloc.
SI inca ceva. O pisica trebuie alinata, si trebuie sa-i faci cat mai mult pe plac ca sa se simta bine.
Succes!