Trebuie sa ii rupi din lastarii noi iesiti, pentru a se putea inalta, lasi doar 3-4 lastari. Daca are prea multe flori si prea multi lastari, nu ii poate tine.Trebuiesc rariti, iar florile rupte imediat de cum se palesc.Eu am unul ab, si I -am lasat doar 4 lastari, de la baza pana la inaltimea de 1metru am rupt toti lastarii. A crescut foarte mult, cred ca acum are 5 metri lungime, si l-am intins pe un gardulet pe care il am la gradina. Ii trebuiesc si ingrasaminte, cele pentru trandafiri se folosesc doar de 2 ori pe an, in toamana sau primavara si in iunie, atunci cand infloresc a doua oara.Sunt cu evolutie lenta, granulele se pun pe langa baza in forma de cerc, la adancimea de 10-15 cm, se acopera granulele cu pamant si se uda.Nu foarte abundent pentru ca or sa iasa granulele la suprafata.
Pe verticala se va dezvolta doar daca ii tai ramurile rebele (primavara sau toamna) care se intind pe orizontala. Ofera-i apa si lumina. De restul se va ocupa el. Durata de viata a florilor nu este neaparat scurta (la trandafirii japonezi florile cad si dupa doar 2 zile). Ca ingrasamant recomand Substral - contine - azot, fosfor, potasiu, zinc, molibden. Se foloseste o data la 7 zile in perioada febr-oct si odata la 14 zile in perioada nov - ian.
Trandafirii cand sunt cumparati de la supermarket sunt impachetati si au prospect pe ambalaj, trebuia sa citesti pe ambalaj, sau poti intra pe google si ceri intretinere trandafir agatator.
Cumpara ingrasamant pentru flori, citeste prospectul si apoi foloseste-l, rezultatele vor fi uimitoare.
Prima lucrare, in primavara, este dezmusuroirea trandafirilor pitici. In cazul trandafirilor cu trunchi inalt, daca protejarea peste iarna nu s-a facut prin ingropare, se indeparteaza materialele de protectie (paie, hartie, etc.).
Taierea este una din cele mai importante lucrari ce se executa primavara devreme. Prin taiere se indeparteaza o parte din ramurile tufei si se scurteaza cele ramase. Orientativ, numarul de ramuri care trebuie sa ramana la o tufa de trandafiri este de 3 pana la 5, in functie de varsta plantei. La soiurile care cresc foarte viguros se pot lasa 6-7 ramuri. La trandafirii pitici, ramurile de un an retinute trebuie sa se afle cat mai aproape de baza tufei, pentru ca sa se ingroape mai usor la iarna.
Ramurile oprite se scurteaza, in functie de vigoarea soiului, astfel: la 2-4 ochi in cazul trandafirilor cu crestere pitica si cu ramuri slabe, la 5-6 ochi la cei cu crestere viguroasa si la 8-10 ochi la trandafirii si la ramurile cu crestere foarte viguroasa.
La trandafirii urcatori se lasa ramuri anuale lungi de 50-150 cm, in diferite puncte slabe ale lemnului vechi, astfel ca sa imbrace bine obiectul decorat (perete, pergola, etc.). Cu ocazia taierilor, se indeparteaza cu fierastraul lemnul vechi, batran, uscat. http://femei-puternice.forumotion.com