Depinde cum vrei sa faci gaurirea: longitudinal sau diametral.
Intai trebuie decalit burghiul DOAR in locul unde se doreste a fi gaurit, dupa care se face gaurirea (de-a lungul - in strung, diametral - in masina de frezat). In ultima etapa se re-caleste din nou burghiul, DOAR partea gaurita!
Exista si metode speciale cu care se pot gauri oteluri calite (cu burghiu cu diamant, laser sau plasma subtire), dar sunt scumpe si rare.
Gaurirea otelurilor se faca cu "atac frontal", adica la 90 grade fata de suprafata ce se doreste a fi gaurit.
Ca unghi de atac ma refeream la unghiul burghiului 135 118 grade etc care e mai bun? la decalire e suficient sa-l inrosesti si-l lasi sa se raceasca? la recalire te referi la stingere in ulei dupa?
Un burghiu de sticla cu pastila cica ar avea 90 hrc, o incercare la turatie mica cu racire ar trebui sa mearga, cred, in otel calit.
Sau burghiu din carbura (pret fi 10mm e vreo 300 ron) trebuie gaura de fi 10mm x h 50mm longitudinal in centrul axului,
Cu burghiu de cobalt 5% intra 3mm si gata trebuie reascutit, atunci cred ca si cel de 8% cobalt ar avea aceiasi soarta.
Pe partea de sudura electrica la un otel calit intre 2 piese ce recomanzi, sau mai bine de sudat dupa decalire, si recalire dupa realizare sudura electrica.
Ce spui tu este unghiul de ascutire a burghiului.
Unghiul de atac este unghiul dintre axa burghiului si suprafata de gaurit (de "atacat").
Si metoda descrisa de tine (de incalzire a burghiului si racire in ulei) se practica la oteluri, dar la burghii nu merge atat de simplu.
La burghii trebuie sa pastrezi calitatea varfului si doar "coada" burghiului sa fie decalit si re-calit.
Asemenea procedura este foarte anevoioasa si se poate face doar cu incalzire rapida locala (in bobina de inductie, "CIF"), dedicate. Cu metode "de acasa" se incalzeste si varful, pierzandu-si calitatile mecanice.