Cauti o bara de cupru, asa de grosimea unui deget si destul de lunga, stiu si eu 1, 5 metri si o bati in pamint, undeva in exteriorul casei cum ai spus, lasi deasupra pamintului asa vreo 30 de cm si prinzi cu o clema ceva surub strans un cablu pe care il duci la ce ai tu nevoie.Asta e tot.Nu stiu daca gasesti prin magazine o astfel de bara dar poti intreba.
Nu te lua dupa "relian". Da raspunsuri aiurea. Nu-ti trebuie bara de cupru ci platbanda de otel (macar 4 mm grosime si latimea de 30-40 mm) si-ti trebuie mai multa. Circa 3-4 metri. O bagi in pamant si un capat il scoti afara prin indoire la 90 grade. In acel capat faci un orificiu in care bagi un surub cu saibe si-l prinzi cu o piulita. De acel surub prinzi o bucata de sarma de cupru (lipitura o poti face prin cositorire ca un inel de diametrul interior al surubului si acel inel bagat pe surub) si strangi bine surubul. Pentru protectie la coroziune (dupa punerea sarmei si strangerea surubului) poti sa dai cu vasilina siliconica peste tot ce este fier. Firul il duci pana la priza sau prizlele (cel mult 2-3) la care vrei sa faci impamantarea.
Daca vrei sa faci la toate prizele din casa ( e recomandat) operatiunea este un pic mai complicata dar nu este grea:
Primul pas – se bat in pamant trei tevi galvanizate de minimum 25-30 mm diametru, fiecare în lungime de aproximativ doi metri, la o distantă intre ele de 0, 6 – 2 metri.
Pasul doi – aceste tevi se sudează electric intre ele, folosind o platbanda tot galvanizata (cu secțiunea de minim 100 mm pătrati);
Pasul trei – este recomandat este ca sudurile să fie protejate cu un strat de smoala;
Pasul patru – un capat al platbandei va fi scos la suprafata, dar si protejat intr-o doza de legatura (sau piesa de separatie, unde se vor face si viitoarele masuratori periodice de verificare). De aici, va pleca conductorul de protectie spre tabloul de distributie (trebuie avut grija sa existe o legatura cu contact ferm).