Azaleea are denumirea stiintifica Rhododendron. Aceasta superba floare, dar pe deasupra pretentioasa, provine din sud-estul Asiei, mai exact din China si Japonia, unde climatul este foarte benefic pentru astfel de flori, verile neavand temperaturi foarte ridicate, iar iernile temperaturi foarte scazute.Mai este denumita Trandafirul muntilor, deoarece este intalnita in localitatile situate aproape de munte, acolo unde racoarea si umezeala ii sunt benefice.
Azaleea este o planta sensibila la temperatura, temperatura recomandata este de 22-25*C ziua si 16-18*C noaptea, iar lumina trebuie sa fie filtrata, adica semi-umbra.
Vara trebuie bagata in casa, fiindca nu suporta canicula si lumina puternica, iar iarna se poate tine pe o terasa deschisa, avandu-se in vedere minimul de protectie, fata de ingheturi, sau pe un balcon inchis, neancalzit, dar oferindu-i-se lumina.
Aceasta planta are nevoie de un pamant usor, poros, fibros, hranitor, cu o aciditate pronuntata si cu o capacitate mare de retinere a apei - amestec de: turba, pamant de frunze de fag, ace de brad, 10% nisip si muschi sphagnum (care scade riscul imbolnavirii cu ciuperci care ataca radacina, ducand la putrezirea ei ).
Planta se va amplasa in vase mari, largi nu adanci.
Apa cu care trebuie udata planta, trebuie sa aiba temperatura camerei si sa fie usor acida. Vara se va pulveriza apa pe frunze, de 2 ori pe zi, iar iarna se recomanda sa se faca mai rar. Specialistii ne recomanda ca apa sa fie fiarta (nu suporta calcarul din apa), apoi cand o lasam sa se raceasca sa introducem turba (la 10 L de apa se adauga 1 L de turba ), iar udarea sa fie sub forma de pulverizare abundenta, pana cand va iesi apa prin gaurile de evacuare ale ghiveciului.
Trebuie sa tineti cont de un lucru foarte important pentru aceasta floare, farfuria in care va sta ghiveciul sa nu aiba apa, fiindca "nu suporta sa stea in apa".
Pentru a stimula capacitatea de ramificare a plantei se vor ciupi lastarii, prin inlaturarea varfurilor acestora, pentru a favoriza cresterea lastarilor laterali, marind volumul plantei si a numarului de flori.
Eu am 2 de doi ani Si am observat ca le place afara din martie le-am dat afara si le ud de 2, 3 ori pe saptamana. Cand au flori mai des. Le pun apa de la robinet.Si le schimb ghiveciul 1 pe an. Imi infloreste de 2, 3ori pe an.Succes!
Villeneuve întreabă: