Poate ca este comod sa te duci in supermarket si sa iei la intamplare beteala, globuri, ghirlande, coronite si alte decoratiuni pentru Craciun, insa e mult mai frumos si mai distractiv sa ti le faci singur. In plus, iti vei face o colectie de piese unicat, la preturi mini, pe care sa le pastrezi ani buni sau sa le faci cadou.
Daca te pricepi bine de tot, ai putea sa le si vinzi!
Mai inainte de toate, iata o lista orientativa de „instrumente” care ti-ar putea fi de folos:
-
de la librarie: lipici, markere, acuarele tempera, carton, pasta alba corectoare, abtibilduri, sclipici (daca nu gasesti ceva satisfacator la librarie, mergi la magazinele cosmetice de cartier sau de la metrou, sigur vei gasi toate culorile de sclipici, la preturi super-convenabile)
-
de la mercerie: panglici colorate de diferite grosimi, texturi si culori (rosii, aurii, argintii, in combinatii; dantelate sau matasoase; subtiri sau late); strasuri, paiete; perlute aurii sau argintii, ace cu gamalie perlata.
-
de la metalochimice: vopsea argintie si aurie; spray de lacuit (daca nu gasesti, poti folosi fixativ de par)
-
de la piata sau...din padure: nuci, conuri de brad, crengute de brad, fructe uscate,
-
de la magazinul alimentar: zahar, colorant alimentar, folie de aluminiu,ciusoare, ienibahar, ghimbir, scortisoara, coaja proaspata de portocala, mandarina sau grepfruit.
-
de prin...casa: globuri vechi din sticla (simple si ieftine); ac si ata de cusut, aluat (se explica mai jos); milieuri mici din croset, poze; „Scartaietoare”(polistiren expandat)
Decoratiuni pentru brad
Decoratiunile din aluat sunt relativ usor de facut si arata foarte bine. Pentru a face aluatul, se amesteca o 250 g de faina cu jumatate de cana de sare, apa cat sa se creeze o pasta groasa si colorant alimentar (dupa preferinta). Pentru a obtine mai multe culori, se poate imparti aluatul, colorand fiecare parte dupa preferinte. Aluatul se pastreaza o saptamana in frigider, intr-un container inchis etans.
Dupa aceea, se creaza forme diferite din aluat, cum ar fi stelute, ingerasi, inimioare, mosi-craciuni, cercuri etc. Se fac gauri cu varful unui cutit (de cca 1 cm diametru) – pentru adaugarea de agatatoare. Formele obtinute se aseaza intr-o tava cu hartie de copt si se dau 10 minute la cuptor, la 100 grade C . Se scot, se lasa sa se raceasca si se picteaza dupa pofta si fantezia fiecaruia, cu acuarele, markere sau chiar cu oja.
Se pot colora detalii (sau chiar in intregime) folosind vopseaua aurie/argintie, cumparata de la metalochimice. Pentru un plus de „glam”, se aplica pe ici pe colo lipici si apoi sclipici.
Daca din nefericire aveti prin casa globuri care sa se fi spart, le puteti pisa (intr-un pisalog, cu mare girja sa nu va taiati!), iar ciobuletele obtinute pot fi si ele aplicate peste lipici.
Produsul final se lasa sa se usuce si i se da luciu: daca ati folosit doar acuarela/ marker, aplicati lac (pentru lemn) si lasati sa se usuce. Daca ati folosit oja / lipici/lac pe anumite portiuni, pulverizati fixativ de par si lasati 5 minute.
O alta idee ar fi sa se unga formele cu vopsea aurie/argintie, apoi, dupa uscare, cu lac, peste care se presara sclipici si zahar (cristale) si se lasa la uscat.
Tot ce mai trebuie sa faceti este sa aplicati o panglica prin gaura formata si sa agatati ornamentele in brad sau prin casa.
Nuci decorative: folositi nuci pe care sa le gauriti la „poli” si treceti o ata groasa (macrame) sau o sarmulita prin gauri pentru a face o agatatoare. Lasand agatatoarea afara, se aplica lac pe nuca; se „tavaleste” nuca prin perlute aurii sau argintii, bucatele de beteala sau poleiala, ciobulete de la globuri sparte, sclipici si paiete. Se vor obtine niste mici globuri discrete, dar splendide.
O alta varianta ar fi vopsirea nucii in auriu/ argintiu si agatarea ei direct in brad sau chiar in ghirlande, coronite sau alte decoratiuni.
Conurile de brad se pot transforma in decoratiuni superbe. In primul rand, se trece un ac cu ata groasa prin varful conului, pentru a crea o agatatoare. Apoi, un truc simplu si ieftin este sa se picteze conul cu oja rosie (sau verde inchis, se gaseste!) si sa se presare sclipici auriu inainte sa se usuce oja. Rezultatele sunt spectaculoase, iar investitia este minima!
Globuri din polistiren: luati bucati de „scartaietoare”, adica polistiren expandat, (materialul acela alb, in care se ambaleaza electrocasnicele) si modelati-le pana iau o forma sferica. Apoi, infigeti cateva sute de ace cu gamalie (de aceeasi culoare) in sfera si veti obtine un superb glob „margelat”. Lacuiti-l, lasati-l la uscat si gata!
Globuri din sticla: daca aveti globuri banale, din sticla simpla, colorata, le puteti trasforma radical: le puteti desena cu markere permanente in culori contrastante, le puteti unge cu lipici si tavali prin paiete si sclipici sau strasuri, le puteti desena „zapada” folosind pasta corectoare etc.
Fundite din panglica de la mercerie: puteti realiza fundite delicate, pe care sa le intariti cu lita (sarma de cupru) si sa le asezati in brad. Ele pot fi rosii, verzi, albastre aurii, argintii etc.
Tot fundite puteti face din banala folie de aluminiu. Taiati fasii dreptunghiulare, de cca. 8 cm lungime si 4-5 cm latime. Indoiti cativa milimetri din fiecare margine si , apoi, rasuciti fasia de la jumatate, astfel incat sa arate ca o fundita. Daca nu va place argintiul, le puteti tine o ora la cuptor, unde se vor „rumeni” putin.
Decoratiuni „vintage”
Daca aveti prin casa
milieuri micute (5-6 cm) sau, mai bine, daca va pricepeti sa le faceti voi insiva, le puteti transforma in decoratiuni originale si superbe: le aplicati un snur dragut ca agatatoare, iar in mijloc le lipiti margele in culori festive, bucatele de beteala, paiete sau sclipici, perlute, funde sau chiar poze care va plac.
O alta idee ar fi sa aplicati fotografii (personale sau din reviste) pe capace mici pentru borcane, folosind lipici. Apoi, folosind o fasie dantelata de la mercerie, acoperiti circular marginea borcanului. Lipiti pe spate o agatatoare si voila! Daca vreti sa le faceti cadou, inlocuiti capacul de borcan cu un carton gros, pe care sa il puteti camufla estetic in satin sau dantela.
Decoratiuni pentru camera& masa de Craciun
Boluri inmiresmate
Puteti folosi boluri de sticla, farfurioare simple sau chiar boluri din otel. Bolul se umple cu multe condimente puternice (seminte intregi/ batoane, nu varianta macinata) - ienibahar, cuisoare, batoane de scortisoara, batoane de vanilie, coriandru, piper, dar si cu bucatele de fructe uscate (felii de citrice deshidratate, stafide, mere deshidratate etc).
Pentru un plus estetic, se adauga si coaja proaspata de portocala: se decojeste fructul, pastrand coaja in bucati mari, care se ruleaza si se strang cu un snur auriu. Coaja rulata se plaseaza peste condimente De asemenea, se pot adauga nuci „poleite” cu vopsea aurie. Pentru un plus de aroma, se poate picura ulei esential de vanilie / portocala / ciocolata / migdale sau un amestec de doua dintre cele de mai sus.
Daca vreti sa arate cu adevarat spectaculos, impletiti o coronita din crengute de brad, rulati pe ea panglica de la mercerie, asezati-o orizontal si plasati bolul parfumat in centru.
Coronite precum cea de mai sus pot fi asamblate si pentru a imprejmui baza unui sfesnic pentru lumanare sau pentru a se agata de usi / pereti. Miros extraordinar si arata de milioane. Pentru un plus de decor, aplicati dupa fantezie nuci, globuri mici, luminite, ingerasi sau fundite.
Masa de Craciun poate fi si ea decorata la fel de fantezist: servetelele ar putea fi rulate si prinse lejer cu o panglica decorativa, ornata eventual cu strasuri sau de care sa fie atasat un cartonas colorat pe care sa scrie numele invitatului.
Suporturile de pahare ar putea fi realizate din decupaje rotunde din carton, pictate sau cu aplicatii de paiete.
Mai mult, puteti folosi o coronita ceva mai mare din crengute de brad si decorata frumos pe care sa o asezati in cantru mesei. In centrul coronitei puteti plasa fie o lumanare frumoasa, cu suport, fie o sosiera, fie un bol parfumat, sau chiar un bol mare cu punci.
Pentru cadouri
Puteti crea felicitari, folosind carton, pixuri cu gel colorat (auriu, argintiu, cupru), lipici, poze, aplicatii metalizate in diferite forme sau chiar abtibilduri.
De asemenea, puteti crea brose, folosind aceleasi materiale (carton dublat, daca se poate), panglici de matase sau dantela, margelute, fimo etc, plus un ac de siguranta, superglue si o bucatica de cauciuc (pentru a asigura sistemul de prindere).
DE RETINUT!
Pe cat posibil, stati departe de kitsch. Nu amestecati toate culorile, ci ghidati-va dupa dominante: cald sau rece?
In functie de preferinte, optati pentru combinatii de argintiu, visiniu, albastru, verde inchis,negru sau auriu, rosu, purpuriu, mov, cupru, oranj, bleumarin sau verde inchis. Daca bradul este ornat in culori calde, nu decorati nimic altceva in culori reci si nici invers.
Acordati-va timp pentru a face totul cu dichis.
Daca va asista copiii, obligati-i sa poarte manusi de plastic atunci cand umbla cu substante semi-toxice (lipici, corector, lac, colorant etc) si supravegheati-i constant, pentru a va asigura ca nu se taie/ inteapa, ca nu ingereaza nimic si ca au grija de ustensielele folosite.
Dar, mai ales, distrati-va in timp ce faceti asta!
Sarbatori fericite!