Foloseste bixid de sulf, desi trebuia sa l adaugi atunci in toamna.Alta metoda nu prea vad, doar daca e sa fierbi vinul respective, dupa care sal imbuteliezi, in felul asta sa elimini aparitia in vinul fiert a noi bacterii.Ce nu stiu este daca prin fierbere nu se altereaza ceva din calitatea acelui vin, desi ma cam indoiesc ca ai un vin de calitate superioara.Bioxidul de sulf este un produs natural si se foloseste in vinificatie inca din atichitate, daca nu chiar si mai devreme.Se pare ca omul de cind aparu si facu vin baga si bixid de sulf in el deci oti folosi fara nici un fel de problema.Probabil o sa intrebi de unde achizitionezi acest produs.Intreaba pe la magazine ca se gaseste in comert si cit si cum se pune scrie pe ambalaj.Bafta
Eu atiu de urmatoarele cai pentru a obtine ce doresti tu:
1. Storci o jumatate de cantitate de struguri si apoi pui mustul in modul clasic pana e fermentat sau aproape fermentat, moment in care il amesteci cu mustul obtinut de la cealalta jumatate din struguri (ori tii stugurii ca pentru uscat si ii storci cand a terminat de fiert restul mustului, fie storci tot o data si jumatate din must il tai cu soc termic si aspirina). Astfel se obtine un fel de vin nu foarte tare insa extraordinar de gustos. Aceasta metoda am aplicat-o personal in mai multi ani pentru fraguta(stresinica) care imi creste in jurul casei si a dat rezultate peste asteptari, in mod normal rezultand un vin acru, nu prea baubil dupa gusturile mele.
2. Fiind vb de un soi nobil iti dau si o reteta aflata de la cineva din Cotnari, care a aplicat-o de multe ori cu strugurii din zona respectiva:
Pui in podul casei sau oriunde altundeva struguri la uscat (nu stiu exact procedura, insa cred ca in primul rand e nevoie sa fie in strat subtire). Dupa sarbatorile de iarna, chiar spre primavara, zdrobesti bobitele si boasca rezultata o hidratezi cu apa (iarasi nu stiu cantitati exacte, probabil dupa ochi). Storci la presa si mustul rezultat il faci vin. Va rezulta un vin dulce si tare totodata. Explicatia se pare ca ar fi in faptul ca prin uscare se concentreaza zaharurile in struguri, iar rehidratarea care o faci inlocuieste doar partial apa pierduta, astfel in cat faci un vin dulce si tare totodata.
ATENTIE: A 2-a metoda este din auzite, nu am avut struguri cu care sa o probez, insa sursa este de incredere si parerea mea este ca merita incercata, chiar si la scara mai mica initial; nu pot garanta 100% ca va functiona.
DANIEL17101998 întreabă: