| 800 a întrebat:

Cum se altoieste un lami?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cred ca ai vrut sa scrii LAMAI.Trebuie sa iei altoi de la unul care este pe rod.

7 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Ca oricare alt pom fructifer. Daca stii cum se altoieste un mar, un prun, etc ce metode si cum se face, atunci la fel procedezi si cu lamiiul. Darvtreb sa te pricepi, ca altfel nu-ti iese.Eu cred cai mai eficient pentru tine sa cumperi unul deagata altoit, care face deja si fructe.Economisesti timp si te trezesti deodata cun pom mare.

Răspuns utilizator avertizat
| d3men7zel a răspuns:

Intra aici si uita-te http://www.pomi-fructiferi.com/? altoirea-lamailor, 46 funda, vot?:d

| boss97 a răspuns:

Cu grija si foarte mare atentie!winking

| MadalinNedelcu a răspuns:

Se ia lamaiul, se altoieste.

| maryan9906 a răspuns:

Altoirea se recomanda dupa 3 ani.Ea se face de regula in luna mai dar cred ca se poate face in toata perioada verii.
Materiale necesare: o jumatate de lama de ras, o panglica de 1 cm latime din folie de plastic (poate fi taiata din o sacosa de plastic) si un lastar altoi din un lamai altoit.
Lamaiul salbatic(are ghimpi) se reteaza la inaltimea de altoit (10-15 cm ) sau daca e mai mare, se lasa trunchiul si se reteaza la 5-7 cm fiecare ramura cu grosimea de 5-12 mm care pleaca din trunchi( fiecare ramura va fi altoita).
Cum se procedeaza:
1. Se decupeaza cu lama din altoi o portiune de coaja de 2-3 cm. ce contine un mugure(cu tot cu codita frunzei care il insoteste; frunza se taie la marimea unei unghii). Atentie sa nu va taiati degetele-se vor tine lastarii de partea opusa directiei de taiere a lamei!
2.Se decupeaza cu lama din portaltoi (lamaiul salbatic) in partea de sus(unde a fost retezat), o bucata de coaja de aceeasi lungime cu cea taiata anterior din altoi.
3.Se lipeste coaja cu mugurele altoi pe decupajul din portaltoi si se infasoara cu fisia de plastic (cit permite folia de tare, fara sa se rupa), fara a acoperi mugurele.Se leaga cu sfoara ca sa nu se desfaca panglica.
In loc de panglica se poate folosi o rola taiata din o rola de folie de invelit alimente, care se foloseste ca si o banda de izolir si este autoadeziva-nu trebuie legata cu sfoara.
Mugurele transplantat va creste in 2-4 saptamini. Dupa 7-10 zile de la altoire se poate verifica prinderea: se apasa pe codita frunzei iar daca se despride usor-este prinsa. Daca codita s-a inegrit si nu se desprinde, nu s-a prins. Dupa ce mugurele incepe sa creasca, se desface folia.Tot timpul se verifica si se indeparteaza lastarii salbatici de pe portaltoi.
Dupa aceasta tehnica se poate altoi orice pom in perioada martie-septembrie.
Pina la 1 mai se folosesc ca altoi lastari de un an taiati din pomi valorosi si pastrati in locuri umede, reci si fara lumina(cutii de plastic cu apa pe fund, acoperite cu plastic, amplasate in pivnite, camere reci sau frigidere nefolosite din camere reci.Nu este recomandata pastrarea mai mult de 3 zile in frigidere care functioneaza). Dupa 15 mai, se iau altoi direct din pom si anume acei lastari cruzi mai dezvoltati crescuti in acel an( chiar daca mugurele de la subtioara frunzei nu este dezvoltat, el se va dezvolta dupa altoire-in acest caz va dura mai mult pina creste din el un lastar, 3-4 saptamini)

Întrebări similare