| McBryn a întrebat:

Cum se altoieste un nuc?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Producerea

Producerea materialului de înmulţire

Pentru producerea portaltoiului pepeniera dispune de o plantaţie-mamă de seminceri pentru recoltarea de seminţe. Această plantaţie este înfiinţată cu soiurile Chişinău şi Cazacu, cercetate special şi recomandate ca portaltoi pentru soiurile cultivate. Puieţii portaltoi în vîrsta de 1 an sunt produşi în şcoala de puieti într-un asolament cu 4 cîmpuri. De pe suprafaţa de 1 ha a şcolii de puieti se obţin în mediu cîte 50-60 mii de puieti de categoria standard.
Altoiul este produs într-o plantaţie specială producătoare de ramuri altoi, înfiinţată cu soiurile omologate şi de perspectivă pe o suprafaţă de 3, 5 ha. Potenţialul acestei plantaţii este de 50 mii ramuri altoi anual, ceea ce asigură efectuarea unui volum de lucru la altoire de 300 mii de puieti altoiţi.
Materialul de înmulţire este pregătit din toamnă şi păstrat în condiţii optimale pînă la altoire.

Altoitul

Obţinerea nucului altoit se realizează prin metoda de altoire la masă cu ramură detaşată pe toată perioada ianuarie-aprilie. Altoitul se face manual, folosindu-se copulaţia perfecţionată, ca la viţa-de-vie, şi mecanizat folosind maşina de altoit în omega, înainte de altoirea propriu-zisă, atît portaltoiul, dar şi altoiul se scot de la stratificare şi se supun unui proces de preforţare, timp de 10-15 zile - portaltoiul şi 3-4 zile - altoiul, în rumeguş bine umectat, într-o încăpere la o temperatură de 26-28°C, pentru activarea ţesăturilor cambiale. Materialul altoit manual sau mecanizat se stratifică în lăzi speciale în rumeguş bine umectat şi se forţează la temperaturi constante de 26-28°C pe toată durata forţării, care alcătuieşte 14-16 zile, adică pînă cînd punctul de altoire este calusat perfect.
După terminarea procesului de forţare, lăzile cu materialul altoit sunt păstrate în încăperi răcoroase, la o temperatură constantă între 2 şi 4°C, pînă la momentul plantării în cîmp.

Producerea pomilor altoiţi în şcoala de pomi

Plantarea materialului săditorîn cîmpul 1 a şcolii de pomi are loc după trecerea pericolului brumeior tîrzti de primăvară, iar temperatura solului se menţine la nivelul de 6-8°C.
Se plantează numai puieţii cu calusare perfectă după revizie şi înlăturarea eventualilor lăstari etiolaţi, porniţi din portaltoi. înainte cu 5-6 zile pînă la plantare materialul altoit se ţine în locuri deschise sub cerul liber pentru aclimatizare.
Puieţii altoiţi de nuc se plantează în rigile adînci de 25-30 cm la distanţă de 80/20-25 cm. După tasarea solului în apropierea rădăcinilor se face bilonare, acoperindu-se altoiul în întregime, şi se udă abundent.
Principalele lucrări în cîmpul 1 şcolii de pomi prevăd menţinerea solului în stare afînată fără buruieni, pentru menţinerea umedităţii optimale se fac 3-4 udări, periodic biloanele se desfac pînă la locul de altoire şi se elimină lăstarii apăruţi pe portaltoi. în luna iunie se aplică o fertilizare fazială cu azot.
Lucrările de întreţinere a solului în cîmpul 2 a şcolii de pomi sunt similare cu cele executate în anul 1 de vegetaţie, la care se adaugă tutoratul.
Scosul pomilor se efectuaeză după căderea frunzelor la sfîrşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie.

5 răspunsuri:
| solumaam a răspuns:

Altoirea nucului este mai pretentioasa fata de majoritatea pomilor.
In prima faza se altoiesc ca si orice pom dar dupa ce sa altoit (ma refer doar la puieti neplantati)puietii trebuiesc bandajati cu rumegus dezinfectat cu Topsin 0, 1% apoi se forteaza in sere speciale timp de 10-14 zile.
Fortarea este terminata cand punctul de altoire este complet carusat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna! Intra aici: http://www.recolta.eu/producerea-materialului-saditor-la-nuc-juglans-regia/ Sper sa te ajute cu ceva. :D

Si inca un site interesant: http://www.ecursuri.ro/referate/referate.php?report=cultura-nucului

Alte răspunsuri
| nelugug a răspuns:

Eu am reusit sa altoiesc nuc prin metoda in copulatie simplificata descrisa pe net in luna mai cu lastar luat atunci din nuc

| Ghijura_Bogdan_1996 a răspuns:

Tai l.egi si astepti

Întrebări similare