Poinsettia - planta ce simbolizeaza CraciunulPoinsettia solicita lumina intensa (insuficienta de lumina duce la desfrunzirea plantei). Totusi, vara, in zilele cu insolatie puternica se impune umbrirea usoara a plantei. Lumina este factorul esential pentru colorarea bracteelor, frunzelor tinere care sunt initial verzi, amplasate in varful unei crengute. In mijlocul acestor frunze colorate se gaseste floarea adevarata, de culoare galbuie, care insa nu prezinta nici un interes decorativ.
Daca ai o asemenea planta si frunzele nu si-au schimbat culoarea este necesar sa incepi sa o "fortezi". Vreme de doua luni va trebuie sa o tii intr-un loc complet lipsit de lumina, timp de 14 ore pe zi. Asadar pentru a te putea bucura de insusirile sale decorative in preajma Craciunului va trebui sa incepi acest proces la inceputul lunii octombrie.
Temperatura
In privinta temperaturilor, Poinsettia nu este o planta pretentioasa dar trebuie neaparat ferita de curentii de aer. Dezvoltarea optima se petrece la temperaturi cuprinse intre 5 grade Celsius si peste 20 de grade Celsius. Totusi, cresterea este incetinita la temperaturile scazute si in acest caz trebuie sa acorzi mare atentie udarii.
Udarea
Poinsettia - planta ce simbolizeaza CraciunulCantitatea de apa pe care o solicita este una moderata, chiar daca planta iubeste apa. In cazul unei udari prea abundente sau insuficiente exista riscul ca Poinsettia sa-si piarda frunzele.
Ingrasamant
Steaua Craciunului nu este o planta ce necesita tratare cu substante nutritive in mod deosebit. Ea se va dezvolta in conditii obisnuite pana la 70 de cm inaltime intr-un singur an, iar azotul continut in ingrasamant nu ar face decat sa accentueze acest aspect.
Boli si daunatori
Poinsettia este o planta destul de rezistenta la boli si daunatori, dar uneori este posibil sa fie atacata de purici de frunze si de paianjenul rosu.
Planta otravitoare
Pe langa calitatile decorative Euphorbia pulcherrima este o planta cunoscuta si pentru efectele sale toxice. Partile otravitoare sunt: seva, frunzele si pedunculul. Reactiile provocate in situatia ingerarii acestor parti sunt dermatitele, ametelile si varsaturile.
Avand in vedere calitatile sale decorative si faptul ca nu necesita o ingrijire prea complicata, Poinsettia este o planta ce nu trebuie sa lipseasca din nicio locuinta.
Creşte sub formă de arbust ale cărei frunze se colorează, în luna decembrie, în roşu, galben, roz sau crem şi ţin până primăvara, târziu. Deşi este numită " floare ", inflorescenţa Poinsetiei, este, de fapt, un " buchet " al frunzelor terminale ( numite " bractee " ), care sunt aşezate sub formă de stea - de unde şi numele de Steaua Crăciunului. Adevăratele flori ale Poinsetiei sunt mici, ca nişte bobiţe, colorate, şi ele, în roşu şi galben. La ruperea frunzelor, curge o sevă albă lăptoasă. O zi bună!
Http://www.condo.ro/......iunul.html aici gasesti multe date utile; ce pot sa-ti spun este ca eu nu am reusit sa o pastreaz niciodata de la un an la altul