Cred ca omul este interesat de calcularea volumului (in metri cubi), nu de curbare.
Depinde despre ce lemn este vorba, exista metode diferite de aproximare pentru copacii "pe picior", pentru copacii taiati si curatati de crengi, pentru o stiva de trunchiuri, pentru lemne taiate de foc, pentru cherestea samd.
De exemplu, pentru un trunchi culcat la pamant, se masoara diametrul la mijlocul acestuia, considerand trunchiul ca fiind un cilindru perfect si aplicand formula volum=aria bazeixinaltimea. Inaltimea va fi lungimea totala a busteanului, iar aria bazei Pixraza la patrat (raza=diametrul masurat/2).
Cand ai de cubat o stiva de busteni, nu poti masura diametrul la mijloc si atunci acesta trebuie aproximat facand media intre diametrul de la capatul gros si diametrul de la capatul mai subtire. Daca nici acest lucru nu este posibil, se aproximeaza pe baza diametrului de la capatul subtire.
Bineinteles ca cei care au nevoie mereu de astfel de masuratori (de exemplu in silvicultura), au tabele de cubare, astfel incat nu mai este nevoie sa efectueze si calculele matematice, fiind suficient sa faca masuratorile si sa gaseasca in tabel cubajul corespunzator. Ba mai mult, exista mai nou si instrumente de masura speciale, cu care se masoara doar diametrele, se introduce lungimea trunchiurilor din stiva si acesta face toate calculele, returnand direct volumele.
O alta metoda este cea a aproximarii proportionale, in functie de un etalon. De obicei se porneste de la un trunchi cu diametrul de 40 cm la mijloc si o lungime de 8 metri, care are aproximativ 1 metru cub.
La cherestea si la lemnul de constructie in general, volumul se calculeaza in functie de dimensiuni. De obicei grosimea si lungimea sunt standard, iar latimea este egala la ambele capete, astfel incat pentru calcularea volumului trebuie masurate doar latimile scandurilor la unul din capete. Aplici apoi formula pentru volum pentru volum, tinand cont ca de data asta este vorba de un paralelipiped. Mai exact se inmulteste grosimea cu lungimea si cu suma latimilor masurate.
La lemnele de foc, aproximarea se face in functie de modul in care acestea sunt stivuite.
Daca te intereseaza un anume caz si nu ai inteles cum se face, spune concret care este acesta si voi incerca sa il detaliez.
Buna, scuze de deranj, am vazut ca ai raspuns la intrebarea cuiva despre cubare lemne. As avea si eu nevoie de un sfat mai detaliat legat de acelasi subiect. Mama mea vrea sa cumpere lemne de foc, ei ii va aduce cineva o remorca de lemne, si vrea sa stie, daca le stivuieste ea cat mai bine, si ii iese o gramada de lungime 4 m sa zicem, latime 2 si inaltime 1, cum isi da seama cati metri cubi sunt? lemnele pe care le va primi au diametre diferite, adica pot fi de la 2 cm diametru pana la 40 cm.
e vreo tehnica prin care poate face masurarea?
multumesc mult
Masurarea precisa se poate face doar masurand fiecare trunchi la ambele capete. Aceasta metoda cere timp, de aceea in cazul lemnelor de foc se utilizeaza ca unitate de masura metrul ster, care conventional reprezinta o stiva de lemne de 1 metru latime, 1 metru inaltime si 4 metri lungime. Prin urmare, stiva descrisa va avea 2 metri steri, care ar echivala cu 2 metri cubi de lemn pur, echivalenta bineinteles fortata, avand in vedere ca lemnele mai carne nu vor putea fi niciodata stivuite la fel ca cele drepte.
LAter edit: am presupus ca lemnele sunt sub forma de trunchiuri rotunde, daca sunt crapate situatia se schimba.
Cubajul se obtine inmultind lungimea, latimea si grosimea. LA grinzi si corni e mai dificil, ca sunt diferite dimensiuni, insa scandura are de obicei 4m lungime si 2, 5 grosime (adica 0, 025m). Inmultind obtinem 0, 1 mp, deci va fi nevoie de 10 m latime pentru a obtine un metru cub. Sau altfel spus, este suficient sa masori latimea fiecarei scanduri pentru a afla cati metri cubi ai cumparat, adunand latimile obtinute si inmultind rezultatul (in metri) cu 0, 1.
Sper ca ai inteles ideea, am incercat sa fiu cat mai clar. Daca imi spui si dimensiunile si la grinzi si corni, putem calcula si acolo. Va fi ceva mai simplu, pentru ca banuiesc ca stii deja dimensiunile exacte si putem calcula cate bucati intra intr-un metru cub.
Am si eu o intrebare pentru cubarea lemnului rotund ce este peste 40 diametru se scade 2 cm sau ce este peste 30?
Scuze, nu am inteles nimic. Cubarea lemnului rotund se poate aproxima folosind formula pentru volumul cilindrului: aria bazei x inaltimea, adica 3, 14xrazaxinaltimea.
Asadar, se masoara diametrul la ambele capete, se face media si se imparte la 2, pentru a obtine raza. Valoarea obtinuta se inmulteste cu lungimea si cu 3, 14. Atentie, pentru usurinta calculului, toate valorile trebuie exprimate in metri.
Poti sa-l curbezi prin incalzire cu flacara sau cu apa fierbinte, depinde de grosime.
Daca este cherestea si sunt mai multe scanduri care au latimea variabila adica nu sunr egale se pune scandura langa scandura pina opti latura de un metru si continui asa cu urmatorul rand peste ele suprapuse adica le stivuiesti una peste alta, sa intelegi ai scandura lata de 20 cm si lunga de 4m pui scandura linga scandura pina la un metru adica 6scanduri una linga alta si le stivuiest pe verticala nu conteaza cat in sus se ridica stiva si masori lugimea care este 4m ori latimea care este 1m ori inaltimea si afli cati m3 de scandura ai.
Exista patru procedee de curbare ale lemnului si anume prin abur, caldura uscata, indoirea lemn verde indoirea panourilor cu abur si prese speciale si cu ajutor arcului electric, ca hobby nu poti realiza acest lucru este o investitie destul de mare pentru un capriciu. daca te intereseaza in metri cubi ai raspunsuri mai jos
Puteți sa-mi dati o formulade cuare a lemnuluiin functie de diametrul acestuia?
Metrul ster se transforma in metru cub cu formula L*l*h*factorul de asezare care variaza de la 0.62 la 0.7 in functie de cum sunt asezate lemnele taiate
Aș vrea să aflu citi metri cubi de lemne este în 10 m, 50 lungimea 40 lățimea și 1 metru înălțime mulțumesc