Eu nu merg pana acolo incat sa spun ca este o arta, meseriasii adevarati se vad la tencuieli, nu la gletiera, glet stiind sa traga orice zilier de zugrav.
Dar daca nu ai nici macar idee despre cum se face, ar fi intr-adevar indicat sa renunti. Mai bine platesti pe cineva sa traga gletul, nu va costa o avere, mai ales ca munca grea e la slefuit, nu la aplicat.
Nici intr-un caz insa sa nu te apuci sa indrepti peretii din glet, rolul acestuia este exclusiv de a obtine o suprafata fina pentru zugraveala, indreptarea peretilor facandu-se din tencuiala si apoi din tinci.
In rest cristi202 are perfecta dreptate. A face asta fara sa te pricepi este o risipa inutila de materiale, de timp si de efort, fara un rezultat final satisfacator.
Sa gletuiesti o camera, si sa o faci bine incit sa scoti peretii drepti, e si asta o arta. Nuo poate face oricine. Iti trebuie experienta ca sa reusesti. Nu merge doar ci vizionarea de filme. Altfel, incarci peretii cu glet (deci te costa materialul mult mai mult), nici nu arata prea bine, si ai mult de slefuit pentru a avea rezultate multumitoare. Eu, cind am tras prima mina de glet, ca sa fie cit de cit drept, mi-a trebuit, chiar si asistat de un prieten meserias, o ora ca sa fac un metru patrat. Azi intr-o ora fac un perete de 10 - 15 mp. Dar ca sa ajung la asta, mi-a luat ceva timp (ani de zile) sa invat meserie. Deci ai grija daca te pui sa faci singur si inca nu ai mai facut asa ceva.
Depinde de suprafata, insa primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa cureti peretii, sa amorsezi, se gaseste amorasa in magazine sau cumperi aracet si combini cu apa, dupa ce amorsezi peretii, adica ii uzi cu bidineaua sau cu trafaletul, ii lasi sa se usuce dupa care treci la aplicarea gletului.gletul este de doua feluri, pe baza de ipsos si pe baza de var. cel de ipsos are durata mai mica de utilizare.este folosit in special la finisaje deoarece este mai fin, iti recomand pentru primul strat glet de var, este mai ieftin si primul strat fiind mai gros iti permite sa-l lucrezi mai usor.se foloseste o gletiera si un spaclu. dupa aplicarea primului strat de glet se lasa sa se usuce timp de 24 de ore dupa care se aplica al doilea strat.pe masura ce inaintezi se foloseste un glet mai fin. daca vrei sa dai 3 maini de glet la ultimul strat poti folosi un glet super fin. dat bine nu mai necesita slefuirea peretilor.in cazul in care dai doar doua straturi. dupa al doilea strat, lasi la uscat tot 24 de ore. dupa uscare imperfectiunile le corectezi cu smirghel 150 sau 180. dupa smirgheluire se aplica din nou un strat de amorsa si pe urma lavabila.incearca sa te axezi mai mult pe olnite, colturile camerei, acolo foloseste un spaclu si da doua, trei sau mai multe straturi pana obtii linii drepte.la colturile deschise sau la glafurile ferestrelor se folossesc coltare de aluminiu, ele se aplica la primul strat de glet si se finiseaza la al doilea. sper ca ti-a fost de folos explicatia mea.