Raspuns: NU! Dar depinde foarte mult de constuctia cladirii, adica de fundatie, de pereti, etc. Termopanele sunt ultima grija in astfel de cazuri.
Da. Termopanele se inchid foarte bine si aerul nu mai circula producind uscarea iar umezeala produce mucegai. Se poate insa rezolva prin reabilitarea TERMICA CU POLISTIREN PE AFARA SI INAUNTRU CU POLISTIREN SI RIGIPS. iN ACEST FEL TEMPERATURA SE MENTINE CONSTANTA SI NU MAI APARE CONDENSUL PE PERETII RECI.
Termopanele NU REZOLVA singuri problema mucegaiului!
Mucegaiul apare pe pereti in incaperi unde umiditatea este f.mare in aer, iar aerul umed se precipita pe obiecte & pereti reci.
Eliminarea mucegaiului presupune mai multe etape si difera de la caz la caz.
Daca ai probleme de acest gen, contacteaza-ma in privat!
Revin cu un raspuns mai detailat, deoarece observ ca multi au aceasta problema, care nu numai ca este enervanta dar dauneaza mult mai mult sanatatii de cat fumatul! (asemenea silicozei! ).
In primul rand trebuie demontata problema: mucegaiul este EFECTUL, nu cauza problemei!
Mucegaiul se depune si se extinde pe subrafetele unde:
- gaseste umiditate suficienta pe suprafata
- temperatura este suficienta (peste 5 grada Celsius)
- aerul nu prea este in miscare la nivelul suprafetei obiectelor / peretilor.
Observati-va singuri incaperea si obiectele / peretii mucegaiti (sau doar umeziti) si poate veti gasi si singuri solutii. In caz contrar, contactati-ma cu descriere detailata in privat.
Sunt cateva reguli care trebuiesc respectate neaparat:
1. Sa nu se gateasca / sa nu se faca baie in incaperea unde apare umezeala / mucegai pe pereti. Daca acesta nu se poate, atunci sa aerisim dupa fiecare gatit / baie. De obicei, apare mucegai in locuintele unde se gateste la "aragaz" din cauza apei produse la ardere. SOLUTIA: montarea unei hote de bucatarie si ventilator la baie.
2. Sa se izoleze "ca lumea" locurile unde apare mucegaiul (colturile exterioare ale incaperii, in jurul geamurilor si usilor. Daca ati montat un geam si in jurul lui apare mucegai, chemati inapoi mesterul care a montat geamul sa (re)faca izolatia termica cuvenita, "ca lumea"! Asa ceva este inadmisibil!
3. Re-zugraviti locuinta, RADETI JOS de pe pereti "eleganta" vopsea lavabila, de pe care curge jos apa si re-zugraviti locuinta cu var, in solutie de "piatra vanata" (sulfat de cupru) concentrata.
4. - si nu in ultimul rand: nu lucrati cu "meseriasi" auto-declarati "exceptionali" si ieftini, deoarece ulterior va va costa mult mai mult, poate i sanatatea dvs si a familiei!
Nu-i de joaca!
Buna,
Ce zici de cazul in care un intreg perete de la dormitor este din termopan insa de la jumatate in sus geam iar in jos placa de termopan sau ce o fi aia...iar acest perete este total in exterior...
Peretii laterali sunt umezi tot timpul in jurul acestuia iar asta cauzeaza mucegai..chestia este ca nu stiu ce ar trebui facut? nu se gateste in camera, nu se face baie, se aeriseste zilnic mai mult de 8 ore.nu este apartamentul meu insa locuiesc aici cu chirie si au chemat pe cineva care a zis ca nu este ventilat aerul suficient...
Daca se umezeste in jirul geamului, atunci inseamna ca nu e astupat si izolat corect aceea zona (in jurul geamului). Probabil au umplut "gaura" din jur cu materiale nepotrivite, care nu izoleaza duficient termic.
Acest lucru se poate evidentia prin masurarea temperaturii zonei respective cu aparat cu laser (costa pana la 100 lei).
Problema este ca, aceasta diferenta de temperatura apare cand afara este deja suficient de rece si peretele s-a umezit deja, dar atunci este deja prea tarziu pentru repararea (izolarea) "gaurii", fiind nevoie sa se desfaca totul in jurul geamului, re-umplerea cu material izolator termic sire-tencuire, ceea ce nu se poate face bine cand afara este inghet (sub 5 grade) fiindca materialul nu se va intari corect.
.
Nu termopanele produc mucegaiul (igrasia) se face atunci cand montezi geam termopan si zugravesti cu vopsele lavabile care izoleaza ermetic si peretii nu mai respira, foloseste un var care sa permita respiratia peretilor si nu vei avea nici o problema cu mucegaiul (igrasia).
Nu te scapi de asa ceva chirar daca ai pus termopan depinde de cite grade ai in casa si daca gradele sunt constante
Sin pacate favorizeaza aparitia igrasiei... insa daca termopanele pe care le pui sunt din lemn nu din plastic nu e nici o problema... eu mi-am pus termopane din lemn acum vreo 5 ani si nu am igrasie ...insa vecina mea se plange mereu ca face igrasie langa geam si la colturile camerelor, eu am citit undeva nu de mult ca trebuie sa aerisesti bine... si de 3 ori pe zi sa dispara umezeala din casa, sau e foarte bun de cumparat un aparat de dezumidificare...
Buna dimineata, unii spun ca nu au egrasie, mucegai de la termopane, dar sincer la mine se face si stii unde de jur imprejurul geamurilor, dar cred eu ca asta depinde si de izolatie.Asa ca asta difera de la caz la caz.
Eu nu am probleme de genul asta desi am termopane si vopsea lavabila. Daca de dimineata pana pe la ora 2 lasati geamul deschis(sau rabatat) nu se face mucegai pe pereti. Cel putin nici la mine nici la bunici acasa nu avem probleme de genul asta.
Depinde cum si unde sunt montate, daca sunt montate in spre afara sau in spre inauntrul zidului, daca umiditatea din camera este mai mare de 60 %, schimbari bruste de temperatura, daca ai calorifere ar trebui puse dedesuptul geamurilor pentru a evita condensul, dar depinde foarte mult de montarea lor, sunt indicate a fi montate in spre inauntrul zidului, foloseste un aparat electric sau cele cu saculete de sare pentru ca absorb umezeala din casa, la baie si bucatarie iti trebuie ventilatie mecanica sau electrica
Igrasia este un fenomen care se manifesta printr-o umezeala persistenta a peretilor de zidarie ai unei constructii, din cauza apei retinute in porii materialelor din care sunt executati peretii respectivi. Fiecare perete umed sufera de igrasie. Atat igrasia, cat si condensul sunt caracterizate prin umezeala, cu diferenta ca igrasia este permanenta, iar condensul, temporar.
Igrasia are influente negative asupra sanatatii oamenilor, provocand afectiuni respiratorii si cardiovasculare. Astmul bronsic, una din frecventele boli ale omului modern, este declansat de o serie de factori alergeni, precum acarienii, polenul, mucegaiul, matreata animalelor, etc.
Cu siguranta, in scopul reducerii pierderilor de caldura din locuinta dumneavoastra, v-ati montat geamuri termopane. Odata cu acestea a scazut gradul de ventilare a locuintei iar umiditatea aerului din interior a crescut. In aceste conditii, peretele fara o izolatie termica adecvata, va favoriza aparitia condensului iar ulterior a igrasiei.
Multi dintre noi cred ca inlaturand mucegaiul cu o carpa uscata de pe zid sau vopsind din nou peretele putem scapa de acest fenomen neplacut. Nu este asa. Desi nu il mai vedem pe suprafata zidului, el continua sa se dezvolte in interiorul acestuia, eliminand prin stratul de vopsea spori care pastreaza in continuare in locuinta un climat nesanatos.
Cum scapam de igrasie?
Odata manifestarile igrasiei aparute, este gresit sa apelati la o simpla metoda de "cosmetizare" prin refacerea tencuielii si vopsirea zonelor afectate cu produse clasice. Veti locui intr-un climat nesanatos, iar costurile pentru energie vor fi mai ridicate.
Exista mai multe solutii de combatere a igrasiei: de la vopsele si tencuieli cu proprietati speciale, ce confera peretilor cu probleme o protectie de buna calitate, pana la metode avansate care folosesc curentul electric de mica intensitate pentru respingerea umezelii si mentinerea uscata a peretelui si respectiv izolarea termica exterioara corespunzatoare.
Cu toate aceste metode aplicate nu trebuie sa uitam un lucru esential : asigurarea unei ventilatii corespunzatoare a incaperilor, ce se poate face, in modul cel mai simplu cu putinta, prin deschiderea ferestrelor.
O solutie eficienta si ieftina de combatere a igrasiei este utilizarea unui material revolutionar in tehnica izolatiilor termice, vopseaua Aktivtherm®.
Comparativ cu alte procedee de eliminare a igrasiei, acest procedeu realizeaza o izolare termica a peretelui rezultand o importanta economie de energie.
O solutie mult mai buna este sa folosesti produsele kefa mai exact BioRid. In urmatorul link ai mai multe detalii despre acest produs.
http://twins82.ro/kefa.html
O solutie mult mai buna este sa folosesti produsele kefa mai exact BioRid. In urmatorul link ai mai multe detalii despre acest produs.
http://twins82.ro/kefa.html
Cateva sfaturi:
Condens in baie
- impiedicati ca vaporii de apa sa-si gaseasca drumul spre restul casei, mai ales in timpul sau dupa ce ati facut baie
- dupa ce ati facut baie sau dus, inchideti usa si deschideti cateva minute fereastra. Acolo unde nu exista ferestre este bine sa se foloseasca sisteme de ventilare
Condens in dormitor
- tineti cont de pozitionarea perdelelor
- ferestrele dormitoarelor ar trebui deschise in timpul zilei pentru a permite cel putin un schimb complet de aer
- daca este posibil, mariti programul incalzirii centrale pentru a compensa scaderea temperaturii externe pe timpul noptii si cresterea vaporilor de apa cauzati de respiratia locatarilor
Condens in sufragerie
- permiteti caldurii din camera sa ajunga la ferestre; pozitionati sisteme de incalzire sub ferestre si folositi garnituri care tin perdelele la cel putin 15-20 cm de geam pentru a permite circulatia libera a aerului cald
- deschideti ferestrele cel putin cateva minute in fiecare zi pentru a permite schimbul de aer;
- acolo unde este posibil, evitati vopselele non-absorbante sau emailate deoarece acestea pot favoriza condensul
Mai multe detalii aici: http://www.simetric.ro/informatii-utile-termopan/condens/
Folositi sistemul Aircomfort de la Rehau, sistem ce poate fi folosit si pe ferestrele deja instalate. Detalii aici:
http://www.simetric.ro/......design-70/
Nu. daca le intretii si faci revizii si aerisesti, nu vei avea probleme, dimpotriva, vei avea avantaje.
Depinde unde stai? la bloc (s-ar putea sa ai probleme) sau casa ( nu esti ferit de oarece probleme).
Www.antimucegai.ro, sau pe Ziare.ro in arhiva daca cauti "mucegai" gasesti articole cu solutii tehnice cat si chimice.