EVIDENT CA DA, daca dai mai incet caloriferele LOGIC, ca consuma mai putin, din cauza ca apa nu se mai raceste atat de mult pana se intoarce in centrala, din cauza ca are mai putin schimb termic
chiar sunt calorifere cu masurator si platesti cat de tare il dai (dar sunt rare, aparatul ala de masurare costa, trebuie recunoscut de radet, etc.)
totusi, pompa o sa consume cam tot atat, iar daca ai aer conditionat, ai putea sa il pui pe ala pe incalzire, pentru ca iti mentine exact temperatura pe care o setezi si in conditiile date sa consume mai putin
Pasul 1 este sa setezi temperatura apei din instalatie pe minim.
Pasul doi - doar pentru avansați - reduci turația pompei de recirculare.
De aici încolo, reglajele depind de ce ai in dotare. Daca ai optat pentru robinet cu cap termostatări pe fiecare calorifer, îți reglezi temperatura după plac, in fiecare încăpere.
Daca ai robinet clasic, nu prea câștigi mare lucru, pentru ca apa va circula prin instalatie la un debit mai mic, dar se va raci mai mult. Ceca insa tot ar trebui sa se simtă.
Indiferent de tipul de robinet, cel puțin un calorifer va trebui deschisă la maximum.
Sfatul meu este insa sa montezi un termostat de ambient. Costa puțin si pana la iarna se amortizează din economia făcută.
Ideal ar fi un cronotermostat wireless si robinet termostatat pe fiecare calorifer. Stiu ca unii le vad inutile sa chiar incompatibile, dar aceasta este combinația ideala pentru economie si confort maxim.
Nu stiu exact cum e reglajul analogic dar iti spun cum functioneaza la toate centralele.
Recomandat ar fi sa ai temperatura apei in calorifere de 60 de grade sau sub. Daca o ai peste consuma mai mult. O centrala de obicei merge pana la maxim 90 de grade (peste incepe sa fiarba apa, presupun ca ai notiunile logice de fizica).
Deci ideal ar fi sa nu depasesti 60 de grade.
Dar ca sa iti raspund la intrebare da logic ca cu cat temperatura apei e mai joasa cu atat vei consuma mai putin.
Nu stiu sa iti spun la reglajul analogic sincer, presupun ca sunt senzori de temperatura pe care le poti pune pe calorifere sau ceva sa aflii cate grade ai si in functie de aia sa setezi centrala.
Ideal ar fi sa montezi un termostat pe centrala, adica vei avea un termostat in casa pentru temperatura ambientala, cand e sub temperatura setata de tine, centrala va pleca, cand ajunge la temperatura in camera setata de tine, centrala se va opri.
Altceva nu poti face, doar sa iei o alta centrala mai noua cu consum redus.
Succes!
anonim_4396 întreabă: