anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce în anumite regiuni ale țării se vopsesc copacii cu var alb înainte de Paște?

24 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Din doua motive, pentru protectie si estetic. O livada cu pomi tunsi si varuiti va arata mai îngrijită.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

In toate regiunile unde sunt oameni care se pricep. Varuitul se face toamna sau primavara. Toamna cand copacii au pierdut ceva frunze. Primavara dupa incheierea lucrarilor de taiere si stropire. Varul este un bun protector al pomilor si copacilor, impotriva bolilor si daunatorilor. Reteta ideala nu este simpla ci un amestec de mai multe substante: la 10 litri de apa sa se adauge 2-3 kg de var proaspat stins, 1 kg de argila (lut, pamant galben, ca cel pentru sobe), un pic de balegar (ideal este cel de cal), se adaugă 100g de sulfat de cupru (piatra vanata se numeste popular) sau sare grunjoasa. Bunicul meu mai punea si piatra acra (alaun) 3-400 de grame la un butoi de 200 litri.
Pe vremea mea se invata la materia numita Agricultura. Astazi...

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Nu te lua dupa neomarxistii care spun ca sunt obiceiuri perimate. La ei sunt buni gandacii, ramele si viermii de balegar. In toata lumea sunt apreciate produsele bio si acest tratament "arhaic" inlatura chimicalele nocive din tratamentele plantelor.

| Holiday a răspuns:

Cum ti-a spus cineva mai sus, pentru ca unii romani inca mai au obiceiuri de pe vremea strabunicilor lor. In nicio tara civilizata din Europa nu se mai practica asa ceva.

| Salontanul a răspuns (pentru Holiday):

Inainte de a emite o idee ar fi bine sa citesti si sfaturile oamenilor care lucreaza in agricultura! Sunt o gramada pe net: https://bit.ly/3iWsNIr

| Holiday a răspuns (pentru Salontanul):

Sigur ca sunt. Nici nu are rost sa verific. Dar asta nu inseamna ca in Romania metodele dupa care se face agricultura nu sunt de acum 100 de ani. Ca si multe alte lucruri. Mai nasol e ca romanul in genere se crede si inteligent daca face lucrurile asa...

| Salontanul a răspuns (pentru Holiday):

Pe principiul: o fi facut copilul ceva, o fi zis ceva.hee hee Asta e nasol ca judecam inainte de a sti.

| Holiday a răspuns (pentru Salontanul):

Sa stii ce? Ca nicaieri in tarile cu agricultura dezvoltata nu se mai practica imbecilitatea asta? Ei bine, asta se stie. Cu atat mai putin sa vopseasca cu var ca imbecilii pomii de pe marginea strazilor...

| Salontanul a răspuns (pentru Holiday):

Nu este imbecilitate si nu stii ce vorbesti. Nu se practica in livezile mari pentru ca ar fi o pierdere de timp sa varuiesti sute de pomi. Dar cei care vor sa produca bio, pe suprafete mici o fac. Cei ce vor sa-si protejeze copacii si pomii de acasa o fac. Iti spun sigur pentru ca am rude si in Franta, si in Spania. Faptul ca protejeaza pomii si copacii ti se pare o imbecilitatea? Hmm!

| Holiday a răspuns (pentru Salontanul):

Ei vezi, acum ai inceput sa si minti. Nici dracu` nu face in Franta asa ceva. Despre Spania am mai putine notiuni, dar ma indoiesc ca ar mai imbecili ca francezii. Nu faptul ca protejezi copacii e imbecilitate, ci ca sustii ca o metoda de acum 100 de ani ar fi buna si/sau inca folosita de cineva care judecat cat de cat.

Later edit: totusi e posibil ca vreun roman sa fi ajuns pe acolo si sa faca astfel de imbecilitati. La cati romani sunt pe acolo, nu m-ar mira prea tare sa fie cativa si cu WC-ul in fundul curtii prin Franta/Spania.

| Salontanul a răspuns (pentru Holiday):

Stii ce imi place la tine? Ca le stii pe toate. Fiul cumnatei mele este in Franta si discuta probleme de agricultura cu baiatul meu. Baiatul meu are o afacere in domeniu. O gramada de oameni scriu despre binefacerile varuirii si te-ai gasit tu specialistul. Hai sa fim seriosi!

| Holiday a răspuns (pentru Salontanul):

Vezi ca am dat un 'later edit" la raspunsul de mai sus. Cum am spus, sigur trebuia sa fie vreun roman.

| Holiday a răspuns (pentru Salontanul):

Mai erau niste romani acum o luna, tot prin Franta, daca nu gresesc, care facusera rost de un porc si voiau sa-l taie traditional.laughing I-a amendat politia si le-a luat si porcul. Romanul e greu de dezvatat de porcariile lui de acum o suta de ani, asta e clar.

| Salontanul a răspuns (pentru Holiday):

El nu se ocupa cu asta. Socrul lui are o afacere in domeniul transportului cu camioane si autoutilitare. El este intr-o localitate unde nu sunt romani, o zona de munte. Nu mai tot cauta aiureli. Adica sunt o gramada de specialisti in agricultura si sunt prosti. Te-ai gasit tu "dottore". Incearca sa revii in lumea asta!

| Salontanul a răspuns (pentru Holiday):

Confunzi taierea porcului cu pomicultura. E clar. E ca si cand ai compara podul peste un parau cu Turnul Eiffel.

| Holiday a răspuns (pentru Salontanul):

Sigur ca da, colcaie in Romania de specialisti, nu numai in agricultura...dar o putem rezolva mai simplu. Arata-mi un articol dintr-o publicatie de specialitate, de limba engleza, sau franceza, din ultimii 50 de ani, in care se recomanda aceasta metoda. Ca asa, a vorbit fiul meu cu cumnatul al carui socru e sofer pe camion, deci varul e bun, cunoastem...

| Salontanul a răspuns (pentru Holiday):

Cred că cel mai bine opresc conversaţia aici. Intotdeauna iti place sa castigi? Daca n-ai inteles pana acum cine-s eu sa te fac sa intelegi?

| Holiday a răspuns (pentru Salontanul):

Asa ma gandeam si eu. Cand ajungem la lucruri concrete, coada pe spinare... Dar asta e tipic romanului. Sursele lui sunt ce a auzit el de la unu`, care a auzit de la altul`, care are o ruda care se pricepe la toate.
In plus, ma gandesc ca daca fi-tu se ocupa cu agricultura si e fan varuiala, ar trebui sa-ti fie usor sa afli din ce articole de specialitate a tras concluzia ca e o metoda buna. Sau si el tot de la stra-stra-strabunicul stie?!laughing

| Salontanul a răspuns (pentru Holiday):

E vorba populara pe care nu vreau sa ti-o spun ca te-as jigni. Probabil esti din Sud! Voi sunteti aia care ati luat toate premiile Nobel la stiinta.hee hee

| mi25 a răspuns:

Cand inca mancam fructe ecologice, trunchiul pomilor din livada se dadeau cu var pe inaltimea de cel putin 1 m, pentru ca atat furnicile, cat si alte fiinte asemanatoare sa nu se urce in pomi. Cat de eficient era acest lucru, nu stiu. Stiu doar ca fructele nu aveau gust de chimicale. Ulterior s-a folosit de stropirea pomilor cu diferite substante impotriva daunatorilor si s-a renuntat la varuire.
Darea cu var al altor copaci era poate festivism, uniformizare (pe langa sosele erau siruri de pomi fructiferi, dar si alte feluri de copaci), de frumusete.
Cand eram tanar am gasit intr-un ziar vechi scris un articol de o frantuzoaica: Un pumn de mer din Romania", unde aceasta povestea cum sedeau insirati merii pe langa drum, cu mere in ei, din care a luat si ea trei mere.
Ulterior s-a dispus taierea copacilor de pe langa sosele, deoarece s-a constatat ca cele mai grave accidente erau cele in care masina intra in coliziune cu un copac. In plus ca pe timp cu soare trcand de la umbra copacilor la lumina dintre ei obosea ochii soferului rapid si tare.

| Salontanul a răspuns (pentru mi25):

Mai mult (redau de pe un blog de specialitate): prin văruire se împiedică şi dezvoltarea muşchilor şi a lichenilor pe trunchiuri. În plus, varul se constituie într-un strat protector în fața razelor solare nocive sau, dacă e aplicat toamna, în ultimele zile cu soare, va servi la combaterea crăpării în nopțile geroase de iarnă.
Datorită protecției împotriva diverșilor paraziți și insecte care-și depun ouăle în crăpăturile scoarței. Prin văruirea trunchiului, în timp, coaja devine fină, fără crăpături în care să se adăpostească dăunătorii sau să-și depună ouăle.
Se micșorează atacul iepurilor iarna.
Iarna, oscilația între ger și soare, duce la crăpături în coajă, ce treptat atrag alte probleme ce duc la declinul pomului. Albul varului reflectă razele solare, împiedicând încălzirea și dilatarea trunchiului ce conduce la formarea crăpăturilor. Cel mai bun remediu pentru aceste crăpături e văruitul.
Primăvara se amână cu câteva zile ieșirea pomilor din repausul de iarnă. Culoarea albă prin reflectarea radiației solare duce la menținerea unei temperaturi relativ constante la nivelul scoarței, ceea ce ajută la încetinirea ritmului de încălzire a tulpinii. Acest fapt întârzie întrare in vegetație, fapt ce în unele zone poate fi extrem de important, întrucât se poate evita efectul dezastruos al brumelor târzii.

| helpforyou a răspuns:

Nu are legatura cu sarbatoarea. Doar este un moment calendaristic dupa care se orientau oamenii. Cel putin la mine in zona asa este.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Https://protv.md/......65749.html

| DjSannan a răspuns:

În anumite regiuni ale țării, se vopsește copacii cu var alb înainte de Paște, ca o tradiție veche. Această tradiție se spune că a început în Moldova și în Bucovina, în secolul al XVII-lea. Se crede că vopsirea copacilor cu var alb are un simbolism al speranței și al luminii, sugerând că Învierea Domnului aduce speranță, lumină și bucurie în inimile oamenilor

Întrebări similare