| moncho88 a întrebat:

De ce nu se construieste cu BCA pe lungimea lui si nu pe latimea lui? asa ar fi mai gros peretele zic eu...
care ar fi avantajele dar si dezavantajele?
fundita la cel care imi da argumente concrete.

Răspuns Câştigător
greece12
| greece12 a răspuns:

In primul rand,ar trebui sa ai fundatia de beton cel putin dubla,ca latime,de rezistenta nu discutam,bca-ul e usor.
Pe urma,la fiecare metru patrat de zid,in loc sa folosesti un pachet de bca-uri, ai folosi 4, cred.
Si,in final,nimic nu-ti garanteaza ca esti izolat de ploaie sau apa sau frig,o izolatie tot va trebui sa faci.
Constructorii,incearca sa scoata metrul patrat cat mai ieftin si cu materiale bune, rezistente in timp.
Dupa cum te-ai gandit tu, maresti pretul de 3-4 ori.

2 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Se construieste si asa. Am vazut cu perete de 60 cm+tencuiala, exact din BCA cladit invers. Avantajul este ca nu mai trebuie termoizolatie, deci costurile oarecum se compenseaza, in schimb zidul gros va lua mult din suprafata utila. In general peretii exteriori se construiesc pe 25-30 de cm, plus 10 cm polistiren, adica 35-40 cm plus tencuiala. La un zid de 60+tencuiala, inseamna un metru patrat ocupat in plus la fiecare 4-5 metri liniar de zid. O casa de 10/10 are cel putin 40 ml de zid exterior, in functie de forma, iar asta ar insemna cel putin 8-10 metri patrati mai putin suprafata utila, adica suprafata unui dormitor sau a doua bai. Iata deci ca grosimea peretelui nu este intotdeauna un avantaj.
Daca se alege aceasta varianta, nu trebuie facuta fundatia mai lata, oricum se toarna placa peste de beton, iar greutatea zidului nu este asa mare. Se poate zidi fara probleme 15 cm in exterior si 15-20 cm in interior, centrul de greutate apasand tot pe mijlocul fundatiei. Nici stalpii sau samburii de beton, respectiv centurile, nu vor avea o grosime mai mare, daca in cofraj se introduce polistiren de 5 cm, atat la interior cat si la exterior, care dupa decofrare va ramane lipit si va juca rol de termoizolator.

| MenInShadow a răspuns:

Asa este, dar gandeste-te ca ai da foarte mult pe bca-uri. Pt ca ti-ar trebui multe. Asa, mai bine, pui pe lungime, iti iese peretele mai subtire, pui niste izolatie sau cum se numeste, si o sa ai caldura in casa, si te scoti mai ieftin decat sa iei cu 3-4 pachete de bca-uri mai mult decat ar trebui