Sunt trei cauze generice, în ordinea asta:
1. Infecții cauzate de musculițe
2. Prea multă umezeală și răceală.
3. Prea puțină umezeală și prea multă căldură.
Da, e ironic :-))
Cu alte cuvinte, nu prea ai cum să știi foarte precis.
Dacă ai musculițe (sunt cu aripile albicioase: https://en.wikipedia.org/wiki/Greenhouse_whitefly) atunci va trebui să elimini plantele infectate pentru că nu prea există o metodă chimică care să nu afecteze fructele. Important e să le și arzi ca să fii sigur că nu zboară mai departe.
Cât despre cauze fiziologice (umezeală, temperatură), asigură-te că pe parcursul zilei plantele sunt udate la rădăcină (evită să uzi frunzele sau fructele pentru că și asta ridică riscul de infecție) dar udate doar cât absoarbe pământul și nu cât să băltească mai mult de jumătate de minut după ce ai turnat.
Dacă pământul e crăpat a doua zi după ce ai udat, încearcă să pui mai multă apă.
Dacă roșiile tale stau la umbră, nu le mai uda așa des. Nu ar fi suficient să reduci umezeala dacă nu poți să le oferi lumină, dar sigur e mai comod să le uzi mai puțin decât să le muți la soare.
Recomandarea mea e să le uzi dimineața sau la prânz. Dacă le uzi după ce a apus soarele există riscul să fii în situația 2). Dacă ele sunt la soare peste 8 ore pe zi, și nu le uzi suficient, există riscul să ajungi în scenariul de la 3).
Roșiilor le place soarele, deci e mai bine să stea la soare decât la umbră. De aia am și pus lista în ordinea de mai sus.
Îmi pare rău dacă descoperi că ai o infecție. Dar e încă devreme în an, mai bine le cureți pe toate și mai plantezi o tură și ai să ai fructe faine în august, poate chiar iulie, decât să le salvezi altfel.
---
Edit: Am uitat să menționez că e important să ai o rutină. Adică să pui aceeași cantitate de apă cu aceeași frecvență. Evită să ai schimbări prea mari. Bineînțeles, și legat de soare. Dacă le ai într-un ghiveci pe balcon, asigură-te că primesc aceeași cantitate de soare în aceeași perioadă a zilei.
Și, pe viitor, ține cont că din momentul în care infecția cu musculițe apare și până vezi efectele (frunze curbate) durează 2-3 săptămâni. Deci e mai comod să verifici constant dacă nu au apărut musculițele și să le cureți pe cât posibil (eu prefer să rup frunzulițele și chiar ramurile respective) decât să aștepți efectele.
Multumesc mult pentru raspunsul detaliat. Rosiile sunt la soare. Le ud la 2-3zile dar n-am prea tinut cont de moment, adica in functie de cum am avut timp, fie dimineata, fie seara, fie in timpul zilei.
N-a prea plouat in zona mea, iar dupa ce ud, da, a doua zi se observa crapaturi in pamant.
E posibil sa fie si musculita aceea de vina pentru ca desi acum nu mai este, in urma cu 3-4 saptamani a fost un fel de invazie, dar cam pe atunci le plantam eu. Anul acestea le-am plantat cam tarziu, dar asa a fost situatia.
Observ ca unele isi revin, apoi iar curbeaza frunza. Le mai urmaresc. Ce am mai observat pe cateva este un fel de fainare, un praf albicios. Pe acestea cu frunza curbata nu este prezent.
Probabil cauza o reprezinta toate cele trei variante mentionate de tine.
O sa le mai urmaresc si sa incerc sa ud cu o anumita ciclitate, cum spuneai. Multumesc inca o data pentru raspuns. O recolta bogata!
Cu drag!
Urmărește-le cu atenție; în fiecare an înveți ceva nou;-)
Ca idee, eu prefer variantele de tip „cherry"; pentru mine au fost mai ușor de întreținut și semnificativ mai productive. Roșiile „de grădină", cu cât sunt mai gustoase, cu atât tind să fie mai greu de întreținut.
Am observat ca problema curbarii in sus a frunzelor persista exact la cele cherry, varianta pe ciorchine, stii, cum sunt in unele magazine - rosii cherry direct pe ciorchine? E primul an cand am soiul acesta. Rosiile vor fi ceva mai marisoare daca vor ajunge la maturitate, nu par a fi din acelea marunte.
Ma uitam azi la pamant si cred ca le-am udat excesiv avand in vedere seceta, deci umezeala excesiva + caldura (arsita), cred ca ziua la nivelul solului sunt 50-60 de grade. Cum sa mai reziste bietele plante!?!
Asa este, tot timpul avem de invatat, niciodata nu le putem sti pe toate. Important este sa fim deschisi, sa intrebam/ascultam si sa experimentam. In cele din urma tot patitu-i invatat, nu?
De la caldura.Fac asta sa evite cand este cald evaporarea, deci isi expun o suprafata mai mica astfel incat evaporarea sa fie cat mai scazuta.
Restu ca ar avea musculite nu o sa vezi simptomul asta.Ar mai fi de la o boala care face frunzele asa gen trabuc sau tigara, am uitat cum se numeste, dar daca ar fi boala probabil ar sta asa tot timpu.Deci frunzele stau asa cand anume? Diminenata cand este mai racoare cum stau? Daca sunt nromale, atunci de la caldura stau asa
Asa este mereu inveti cate ceva dar nu din ce ti-a raspuns ala caruia i-ai dat raspuns castigator, retine numa ce este adevarat.
Deci alea 3 pcte sunt umezeala si raceala hai ca pct asta e cel mai tare, probabil o fi venit iarna in RO o fi bagat si o zapada ceva sau rasucit frunzele
Ori daca nu e umezeala si raceala e de la uscaciune si caldura daca mai baga ceva pcte in raspuns poate nimerea raspunsu bun, dar tu trebuie sa alegi care era ala
Dar fafza cu rosiile care stau la umbra, asta e tare rau deci ce cultura ai frate la umbra sau la soare? auzi ce tare este raspunsu asta castigator rosii la umbra e tare rau, ma amuza bine de tot.Nu mai citesc ca dupa o sa spuneti cas rau, las asa ca bine, invata de la cunoscatori profesionisti
Mă îndoiesc că răspunsul tău a fost mai folositor decât al meu, chiar dacă ai completat cu niște informații pe care eu nu le-am luat în calcul.
Din punctul meu de vedere răspunsul tău arată că îi consideri pe cei din acest topic inferiori ție.
Bineînțeles că un grădinar competent își cultivă roșiile în curte, la soare. Dar mă îndoiesc că un grădinar competent pune astfel de întrebări aici pe TPU.
La fel, cred că este important să țin cont și de cei care nu sunt atât de experimentați și își plantează roșiile convinși că 2 ore de soare pe zi e suficient, deși în restul zilei gardul sau alți arbuști fac umbră. Alții poate le pun într-o jardinieră în balconul apartamentului și le mută zilnic după cum au treabă pe-acolo. Poate mai sunt unii care vin aici să citească răspunsurile. Poate mâine, poate peste un an. Încerc să țin cont și de lucrul ăsta.
N-am urmat nicio școală de profil, dar am cel puțin 10 ani de cultivat roșii, atât la curte cât și „la bloc". Am avut norocul să nu trec decât de două ori prin problemele descrise mai sus și în ambele situații au fost musculițele. N-am avut niciodată probleme cauzate de umiditate sau temperatură pentru că am păstrat aceeași rutină pe care, poate cu mai mult noroc decât știință, am folosit-o de la prima cultură. Din ce spui tu cu atâta convingere, pare că sunt o excepție în lumea cultivatorilor amatori de roșii.
Mai avem multe de învățat, inclusiv despre cum să apreciem ajutorul altora. Sau despre cum să limpezim neclaritățile din răspunsurile lor. Mă bucur că te amuzi și că nu te înfurie asta. Nimeni nu e profesionist pe aici și mă îndoiesc că cineva se așteaptă să primească răspunsuri de la experți pe acest site.
Dar mă gândesc că e de preferat să arătăm compasiune și să împărtășim din cunoștințele noastre de fiecare dată când avem ocazia. Nu pentru puncte.
Eu consider că un om deștept nu face ce îi spune cineva pe TPU, decât dacă acel sfat încurajează experimentare și observații și disciplină și curiozitate. Mi se pare ridicol și poate naiv să-i spui unui om pe care nu-l cunoști și despre a cărui situație știi extrem de puțin care e răspunsul exact.
Hai să încercăm să construim comunitate aici, nu să ne batem joc unii de alții, că nu suntem politicieni :-)
Omule poti sa ai si 50 de ani de cultiv at catraveti ca nu ma impresionezi, ok? Frunzele alea stau asa pentru ca este cald, aia e tot, vrei sa ne luam in bete, vrei sa mergem la un specialist? Daca tu ai 10 ani de cultivat rosii eu is inginer de 30 de anii nu te mai baga la chestii care te depasesc. Orice om, orice taran s tie sa cultive o planta, orice copil stie asta, dar cand apar boli, cand apare deficiente si etc gata vi s-a dus gazu
Frunzele alea stau asa de la caldura.Pe caldura mare plantele pierd apa, asta daca au un foliaj mare, adica frunze mari, ca urmare plantele iau ceva masuri pentru a reduce evaporarea apei.Sa nu spui ca te pricepi si la fiziologie ca mai dat gata Cand sunt musculite ce spui tu, oricine le vede, omu ala sigur nu este chior sa stea frunzele asa ar trebuie sa fire ticsite de musculite.
Eu nu ma infurii ca nu am de ce.Nu am intrat pe aici sa ma enervez.Scuze daca crezi a am spus ceva naspa la adresa ta, eu am raspuns celui care a pus intrebarea.
Sunt de-acord cu tine că o cauză evidentă poate fi căldura excesivă și că procesul pe care l-ai descris tu este corect pentru majoritatea plantelor cu frunze.
În sensul că este de la sine înțeles că dacă nu uzi o plantă, ea se usucă. Poate că acest scenariu era prea evident pentru mine ca să-l iau în calcul.
Problema mea cu enunțul tău este legată de faptul că aparent tu consideri că există o singură posibilitate și un singur răspuns corect și că ceilalți (adică eu și cel care a pus întrebarea) nu se ridică la nivelul tău de cunoștințe. Și că asta e un lucru de condamnat.
În plus, ai arătat că tu consideri ridicolă perspectiva mea (alături de câteva descrieri voalate) și ai caracterizat într-un mod similar chiar și opțiunea persoanei care a pus întrebarea.
Mai mult, cred că ești de părere că intenția mea este să te impresionez, nu să ajut comunitatea.
Din punctul meu de vedere, ai eliminat orice alternativă și ai descurajat curiozitatea și experimentarea, iar eu consider că această atitudine este cel puțin nefolositoare. De aici replica mea inițială.
Realitatea este că răspunsul meu îl include și pe al tău, pe lângă cel puțin alte două posibilități. Înțeleg că asta poate să nu fie evident pentru cineva convins de o singură perspectivă, mai ales că eu nu am acordat atât de multă atenție celei de-a treia variante, cea pe care o consideri tu cea mai probabilă.
Motivul pentru care eu nu am făcut asta l-am explicat apoi, dând exemplu experiența mea (indiferent de cantitatea ei), considerând că te-ar putea lămuri, în caz că ai fi fost interesat să înțelegi.
De aceea nu consider că răspunsul tău este mai folositor și că intențiile tale nu sunt atât de mult de a veni în ajutorul celor cu neclarități, ci poate mai degrabă de a arăta că te simți nedreptățit în felul în care comunitatea TPU se comportă în comparație cu standardele tale.
Acum, revenind la problema de fond: am discutat între timp cu o cunoștință de la Grădina Botanică a UBB Cluj (biolog ambiental) care mi-a arătat că cele mai frecvente cauze sunt în primul rând biologice (infecții virale), apoi chimice (ierbicide, nutriție) și la urmă cele fiziologice (temperatură și umezeală).
Cu ocazia asta am aflat și eu câteva lucruri noi și care m-au surprins:
* Musculițele nu sunt o cauză directă, ci una indirectă, anume că transmit viruși care atacă planta. Deci explicația mea aici este imprecisă și incompletă. Insectele pot fi un indicator, dar nu în mod direct. Modul în care poți scăpa de infecție este valid așa cum l-am explicat.
* Vântul este o cauză frecventă, în special pentru soiurile cu o structură mai fragilă. Vântul poate avea o putere prea mare, poate reduce umiditatea din aer, poate aduce praf și răspunsul natural al plantelor este cel descris de tine.
* În același timp, vântul poate aduce ierbicide de la alte culturi din zonă, în special dacă acestea au fost pulverizate. Unele ierbicide pot rămâne de la culturi anterioare sau chiar pot fi transmise prin îngrășămintele folosite, mai ales dacă ele provin de la animale.
* Ce mi s-a părut interesant (și relativ la discuția noastră) este că nu căldura în sine creează probleme pentru roșii (care oricum preferă căldura) ci vântul constant și umiditatea redusă în combinație cu temperatura excesivă.
Frunzele sunt permanent intoarse in sus. Cred ca totusi sunt afectate de o boala. In plus este si foarte cald, iar eu le-am si udat destul de mult. Oricum, deja le-am eliminat partial, mai ales pe cele care au inceput sa se ingalbeneasca. Frunzele raman asa permanent, indiferent de momentul zilei sau daca le ud sau nu. Probabil am cumparat rasadurile deja afectate. Asadar, avand in vedere situatia din teren si raspunsul utilizatorului caruia i-am dat funda, raspunsul lui mi-a clarificat nelamurirea, de aceea am dat funda.
Man eu nu am aavut intentia sa ajut pe nimeni, intentia mea a fost sa critic asta e tot, adica sa critic ceea ce mi se pare mie ca nu e bine spus.
Referitor la ce ai aflat tu ala care ti-a spus habar nu are ce spune.Musculitele sunt transmitatori de virusuri? Wow, daca era asa atunci recoltele ar fi fost praf.A spus si el asa din amintiri probabil.Ai vazut vreodata o seara, ori ai fost intr-o sera? Deci nu ma lua cu gradina botanica cu aia care abia daca cunosc denumirile plantelor desi aia e meseria lor.In sera sunt acele musculite, musculita alba se sera nici nu rezista in tara noastra afara, cum vine toamna toate mor, nu ramane nici urma din ele.Aceste musculite rezista in spatii protejate, sere, solarii, de acolo migreaza afara vara si ataca si pe afara culturi.Deci te asigur ca nu transmit musculitele virusuri.
ASa ca idee mai degraba paducii de frunze sau activitatea lor ar duce la aparitia unor boli, decat o fac musculitele.
Erbicidul nu poate face ca frunzele unor plante sa se rasuceasca.Nici daca apli.ci direct erbicidu pe planta frunzele nu se rasucesc.Tu faci sau retii ce doresti, dar retii ce este aiurea.Nu ma intreba de unde stiu ca oricum nu iti pot spune aici.Erbicidele nu raman de la culturi anterioare astfel sa dauneze culturi care vine,astea sunt povesti.
Frunele uneori se inconvoaie sa evite contactu direct cu lumina piternica,pentru a evita evaporarea excesiva,vrei carte de fiziologie de nivel universitar? Nu am chef sa ma iau cu tine, pentru ca nu are rost, nici nu am intentia sa incerc eu sa te invat pe tine, nu-s curios, omu care vrea sa invete intreaba el singur.
Vantu nu este nici o cauza mai ales vara, deci nici un vant oricare ar fi el nu cauzeaza asa ceva.Umiditatea din aer nu este stabilita de vant, ala care ti-a spus bate campii. Daca umniditatea aerului este scazuta plantele nu au nici o treaba, atat timp cat in sol au umiditate, deci nu cauzeaza vantu ce spui tu sau al de la gradina botanica.
Biologul tau a facut cumva fitopatoligie, entomologie, fiziologie?
Concluzia nici una din cauzele aratate de tine nu poate fi suspectat macar ca ar face ce spune omu ca sa intimplat.Ca poate fi o boala aia da, dar am si uitata cum ii spune stiintific la boala asta.Nu cred sa fie de la virus, desi am spus ceva ca ar putea nu stiu daca boala asta frunze de tigara este provocata de un virus.Am avut cultura atacata de virusi toate tomatele sau facut scrum, sau uscat toate nu stiu de ce, sau mai exact in ce mod, ce stu este ca sau eliminat copilii prin taiere cu un cutit si de acolo a fost tot.Nici specialistii nu stiu sigur, mai ales in RO ca nu-s curiosi sa cerceteze, ei spun ca daca folosesti o lama poti duce virusii de la o planta la alata.Intrebarea mea este daca toate plantele sunt sanatoase, cum duci virusii de la o planta la alata? Raspunsul ar fi ca vrusii respectivi sa se gasesca in aer, apoi pe lama ce o folosesti, lama taie tesutu, taie celulele astfel ca virusii sunt deja plantati in acel tesut taiat.Cand rupi,probabil tesutu prin rupere nu taie celulele,zic nu am studiat, iar profesorii habar n-au .Tot ce se stie in RO din domeniu agriculturii sunt chestii luate din afara tarii, romanii nu au studiat mai nimic, au luat si ei ce au studiat altii au tradus mau tiparit carti, unia au cum sa-i zic experimentat ce au experimentata altii, adica au facut si ei sa vada pe viu cum sta treaba.
Spui ca cultivi plante de nu stiu cati ani.De erbicidat ai erbicidat vreodata? Daca ai erbicidat ai vazut tu vreodata dupa ce erbicidezi plantele sa isi faca frunzele gen tigara? Eu nu am vazut.
Deci eu am raspuns sa critic ce altcineva a scris gresit, sau ce consider eu ca ar fi gresit.Nu dau lectii nimanui, nici nu-s curios sa fiu sincer.
Ce iti pot spune sigur, este ca nici una din cauzele ce ti lea insirat nea gradinaru, scuze biologu nu poate cauza fruna de tigare.Numa bine si spor l-a luat lectii.
Hai sa iti zic ceva,daca tot esti curios si chiar vrei sa inveti. Daca locuiesti intr-un oras mare,sau pe linga, un oras care are universitate, facultate de agronomie, mergi acolo la ei la librarie si cauta carti, asa o sa citesti si daca si cultivi, observi o sa capeti ceva experienta.Eu am carti dar nu le dau nimanui, am carti stii cate? Nu mai spun ca dupa cine stie, desi nu ma ocup deloc de agriculura.Am toate cartile de pe care invata studentii la facultatile de agronomie.Gata ajunge cei mult strica.
elena19_1687 întreabă:
viulia întreabă: