Cauta pepiniere in zona ta,sa fie mai aproape. Poti lua si de pe net, pepinierele vind si online, dar te mai costa si transportu, ambalarea, ori cum iti trimit aia.
Trebuie sa stii ce soiuri vrei, prun prun dar de care.Cires la fel.Ia cires Stela si Van.Pruni ia Stanley, o sa dai lovitura cu prunu asta asta daca nu stii cum arata si cit de bune is fructele si ce poti face cu ele.
Meri baga si tu Generos, Jonathan, Golden si Starkrimson. Gutui vezi ca nu-s prea multe soiuri, asa gasesti 3 sau 4 soiuri de toate, cel mai bun este unu ungurest, am uitat cum se numeste, parca Bereczki.Aluni vezi ia si tu din aia ce cresc ca si pomu nu ca tufa, asta poti intreba.Cais la fel daca intri la o pepiniera vezi ce soiuri au si descrie aia fiecare soi in parte.
In zona Buzau sigur sunt pepiniere pomicole.La Buzau sau in judet aveti si un instuitut de cercetare,asta daca mai cerceteaza aia ceva nici pe vremuri nu faceau mare brinza dar erau acolo.
Deci foloseste netu asta si calculator ce ai sa faci si ceva util cu el,nu doara Facebook,TPU,birfe pe net uite acu ai nevoie si intrebi pe altii,desi tu ai internet,vrei sa te hraneasca cineva cu lingurita pune frate si cauta.
Eu numa ce am dat pe google si au aparut balamuc pempiniere la voi in zona Buzau.
Na ca tiam tras si morala, dar asa si este, folositi netu computere, telefoane si la ceva util, la ce ai nevoie cu adevarat, nu la agatat femei numa
Relian nu mai fi gay. mersi de raspuns totusi .
ce cautam era cv site de pe care sa dau comnda. nu prea aveam posibilitatea sa ma duc cu masina ce pana la urma am reusit. sa gasesti cv siteuri bune de unu singur nu prea poti intrucat multe si dintre siturile care ti apar printre primele sunt d astea de iti da teapa asa ca daca iti recomnd oamenii care au dat comnda si n au avut treaba cu site ul de pe care au comandat iesi mai bine si tu. pana la urma am gasit pepiniere in zona dar cand am ajuns deja se vanduse cam tot ce aveau. ce am apucat de la ei doar un cais sulmona si cv alun din Italia care vad ca s-a uscat recent in locul in care l-am pus cred ca din cauza secetei (am fost prea lenes sa ma duc sa l ud) in rest am luat de la magazine din zona care profitau de perioada si vindeau pomi fructiferi. ce mi se pare naspa este ca cei care vand la pepiniere si la magazine nu vand pentru acelasi pomi fructifer si variante care fac timpuriu dar si tarziu.cires si de mai si de mijloc si tarzii, lfl cu mere si ce mai sunt.
cu cires aveam rezolvat, aveam deja, nu conta mult doar sa fie cel mai timpuriu, de mai. restul am.
gutui am luat de care ai zis si tu, de Ungaria Bereczki. meri am luat Jonathan (ionatan cred se zice la noi. oricum acelasi pom) 1, 2 idared. un cais cmbdu
ce n am luat si vreau. prun de timpuriu de vara. prune de merg sa le mananci de cand sunt verzi si sunt asa suculente si dulci - acre, dar chiar nu stiu ce varietati sa fie asa. am mancat din pomi de genul doar atat
"nici pe vremuri nu faceau mare brinza dar erau acolo." am inteles ))
Ai facut rau cu alunu ala si in general cu ce ai luat. Daca locul unde urmeaza sa planteti acei pomi este mai departe de casa ta,deci nu-i in gradina la tine,atunci nu-i plantezi la locul ala.
Cumperi pomi,cauti ceva galeti,de alea de vopsea,sau ghivece ceva asa mari cit o galeata,pui pamint,apoi plantezi pomii aia in acele galeti si le tii la tine acasa, linga zidu casei, oriunde, asa poti avea grija de ei, sai uzi in primul rind apoi daca e cazu si stropiti.
Dupa un an de stat in galeata poti planta pomul ala la locul definitiv, ori il poti tine si 2 ani, eu as merge pe 2 ani chiar, apoi acel pom face in galeata aia radacini f multe care vor tine pamantul ca un balot, dupa poti sa p[lantezi in orice zi din an, chiar si cand afara is 35 de grade,pomu ala o sa se prinda garantat.
Asa se procedeazaa, sau ar fi bine sa se procedeze cand ai putini pomi, sa vezi dupa ce pomi o sa ai, ce rapid or sa creasca, comparativ cu plantarea asa cum ai facut-o tu.
Asta asa ca o paranteze in cazul in care la anul sau pe viitor intentionezi sa mai pui pomi, sau vita de vie.Si vita de vie la fel poti face.
Numai bine.
Mersi. will do
Daca nu ai pepiniera aproape,poti comanda,deci iti vine acasa,doar ca platesti ceva mai mult,dar cumperi tot de la pepiniere, de la aia esti sigur ca is pomi altoiti.
Vrei si timpurii si tirzii bla bla, cauti la pepiniere online, au si descrierea fiecarui soi, cand se fac fructele, asa vezi si ce soiuri trebuie sa cumperi.Mai era un soi de mar,mie personal mi-a placut,ori poate ca am mincat eu ceva timp in urma si nu prea des,Generos se numeste. obtinut in RO,sincer am mincat doara odata si mi sa paprut f bun.
Dar ca mar mai bun ca Jonathan nu mai este altul aproapoo se pronunta in romana Ionata,dar se scrie Jonathan,pentru ca este soi obtinut de americani,deci daca te tine te cheama mai stiu eu Aurel,asa o sa scrie numele oricine,indiferent ce limba vorbreste, de prountat poate pronunta nitel altfel, dar de scris orice nume se scrie asa cum este el original.
In sf e bun si asa rau.O si altceva, nu prea am inteles chestia aia cu "Relian nu mai fi gay. " aim bagat asa din top sau asa crezi tu ca glumesti, ori ce, is lamurit deja
Ioantanu e ionatan . am mancat ionatan, la cum sunt eu un mancator de fructe avid din copilarie, mi se pare numai bun la gust si la tot. + rezista pana la 6 luni de cand le culegi deci iti asiguri fructele pentru iarna cand nu mai sunt. recent ce am aflat cat de mult rezista merele de toamna. 6 luni lejer, gustu/forma/culoarea raman la fel (aproape zici ca au fost cluse ieri).
am zis aia prima propozitie pentru cand ai zis ceea ce nu prea eram de acord cu: Deci foloseste netu asta si calculator ce ai sa faci si ceva util cu el, nu doara Facebook, TPU, birfe pe net uite acu ai nevoie si intrebi pe altii, desi tu ai internet, vrei sa te hraneasca cineva cu lingurita pune frate si cauta.
nu prea eram de acord cu ce ziceai, (am explicat in ultimele comentarii) de unde vorba mea " realian nu mai fi gay " zis in gluma iti dai seama
Ca idee,merele,perele si alte fructe,cand le culegi din pom,momentul ala nu este de consum,adica acele fructe nu-s gata sa le zic asa de consum.
Sa ajunga sa poata fi consumate,adica cand au toate carateristicile la max pentru a fi consumate,deci trebuie sa mai treaca o perioada de maturare in magazie,in depozite.
Deci exista la fructe :
-Maturitate de recolatre
-maturitate de consum
Deci ceva de genul asta.
La unele fructe ambele coincid, adica momentul este ala cand le recoletezi le si maninci, asa cum ar fi trebuie sa fie la capsuni, la zmeura, la mure etc.
De aia zici tu, desi eu nu cred ca vechile soiuri de mere pot fi pastrate 6 luni, asta daca le recoltezi la maturitatea de recoltare.
CXei mai multi recolteaza fructele crude asta e problema de multe din ele nu prea mai au gust de fructul respectiv, de aia zici, maninci varza
Daca e sa luam capsunile, daca le recoltezi la maturitatea de recolatre care coincide cu cea d e consum, alea mai mult de 3-4 zile nu le poti tine.
Asa ca oamenii ce sau gindit? Hai sa le recoltam crude,asa albicioasze si le tin aia in camere frigorifice mult tim,apoi le scot la temp ceva mai ridicata,alea se inrosesc si gata, am capsuna coapta dar zici ca maninci varza, salata
Jonathan, Golden, Starkrimson, etc nu stiu de le poti pastra 6 luni. Poate cu ceva tratamente,cei care se ocupa cu depozitarea fructelor si legumelor stiu mai bine.
Dar cum o dai acel fruct este viu,deci cumva sai reduci activitatea,doar asa poti pastra mai lung timp.
Si eu consum fructe multe,acum mai putin,aici undes eu fructele is mai scumpe ca carnea dar cand cumpar ceva,nu pot sta cu fructe pe masa,asa cum vezi la unia,trebuie sa le dau gata indiferent cate ar fi
La mar Jonathan mie personal mi se pare cel mai bun,pentru ca are de toate,este si dulce si acrisor si aroma,deci are de toate fara avea diferente mari intre astea, deci gust, aroma f echilibrate.
In ziua de astazi nu se mai urmareste gustul, aromele la fructe, legume, se cauta sa tina cit mai mult timp.Bine banui ca aia incearca sa le faca si cu gust sau arome dar nu prea stapanim lucrurile la nivel genetic,asa ca facem una,dar pierdem altceva.
Stii ce pere nu am vazut prin RO? D'Anjou ai auzit de soi de pere de astea? Aici in state,sau cel putin undes eu is balamuc,cele mai raspindite,cel putin la magazine.
Bartlett care nu le sufar au f multe sclerotide si clerotoide in ele,acele tesuturi tari, asta daca nu stii ces alea, n u stiiu ce vede lumea la ele, la astea Bartlett, unde te uiti pe aici, vezi numa soiul asta si D'Anjou
Nu stiam. eu chiar multe, si chiar si asa imi plac, le mananc de verzi de cand dau sa se faca. merele de vara romanesti nealtoite cand sunt intr o fereastra d asta la inceput de d abia se fac. numai bune. sau prunele de vara, altoite, rotunde, mari cand tot asa d abia se fac. nebunie pentru mine. de caise nu mai spun, alea in special, da la cais conteaza foarte mult si soiul. la mine nu prea se aplica lega cu cand sunt de fapt de consum )
ms de info.
"desi eu nu cred ca vechile soiuri de mere pot fi pastrate 6 luni,"
din ce am citit asa am inteles, cel putin la idared. s-ar putea cel mai probali sa trebuie sa le dai cu cv sa tina 6 luni dar... sau de fapt am inteles ca ar mai fi cv tehnica, pui in proximitate cv apa sa le mentina cv hidratate cand sunt depozitate la nu stiu ce temperatura propice
"zici ca maninci varza, salata"
am observat si eu
daca ai vazut cumva nectarinele de acum din comert. eu nu inteleg de ce se mai chinue sa le faca. nu au nici un gust, sau au o urma de gust. deci le fac doar sa fie acolo. cand vrei sa mananci una, iei doar o muscatura si cam atat iti trebuie, o arunci, ca n-are nici un gust, asta este cel putin experientele mele din ultimii 2 3 ani cu nectarinele din comertul romanesc. asa de degeaba ca mai bine nu se sinchiseau in prima faza, nu le mai faceau, cel mutin asta este gandirea mea.
Cand ajung in Romania, am gasit din Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanța. Ghideaza-te la pepinierele certificate, nu de pe olx sau nu ai stiu ce site-uri care nu stii nimic despre acestea.
Intra pe grupurile de Facebook despre pomi fructiferi, acolo vei gasi cele mai multe recomandari si pareri.
Am incercat dar pe urma mi-am dat seama de posibilile tepe care as putea sa mi le iau. am zis ca poate stiti voi un site de incredere. cand dai search asa, primele siteuri care apar sunt numai reclame. de exemplu gradina max. am inteles ca site care sa dea asa tepe nu mai exista in Romania. are numai recenzii negative si cica este un miracol cum de nu l au inchis pana acum ...totusi cand dai search este primul lucru care apare
Https://www.okazii.ro/cautare/puieti.html
la care vanzatorii au rating
sau https://www.emag.ro/search/puieti%20fructiferi?ref=effective_search
dar vad ca e foarte slaba miscarea
Mersi
Cu placere
Vreau să cumpăr în jur de 20 de puieți de pomi fructiferi pentru plantat în zona buzău.
prun timpuriu, cires timpuriu, meri de toamna, gutui timpuriu, alun, cais timpuriu si cais care sa faca si tarziu.