Buna Florica
cumpara lapte dulce de la cineva care sti ca e natural si nu facut cu apa si lapte praf, pune laptele la prins si e cel mai natural iaurt pe care il mananci.
O frumoasa zi sa ai
Retetele indicate mai sus sunt foarte bune.Mai completez spunandu-ti ca este preferabil sa folosesti vase de lut, la preparare!
Kefirul sau iaurtul sunt lactate cu continut mic de glucide a caror absorbtie e inhibata de prezenta asa-ziselor bacterii prietenoase de tipul Acidophillus, bacterii ce mentin sanatatea tractului digestv si a colonului.
Iaurtul se poate prepara si in casa. Prezint felul in care eu il prepar si niste reguli minime pentru. a asigura o buna calitate nutritionala a acestuia.
Iaurtul de casa:
- Se face din lapte fiert (de la surse taranesti ), lasat la temperatura camerei in care se pune iaurt sau smantana din portia trecuta (2-3 linguri la 1l de lapte)
- Se lasa la cald 1-2 zile pana se ingroasa.
Reguli
- e de preferat ca laptele sa fie de la tarani, natural, nu pasteurizat
- maiaua = o cant. mica de iaurt sau lapte din productia precedenta care ajuta laptele dulce sa se inchege, poate sa fie si iaurt din comert, mai gras, dar cat mai natural
- termenul de valabilitate este de cca max. 4 zile
- se poate adauga Acidophillus pulbere, din capsule pentru a suplimenta sau asigura productia proprie a iaurtului de Acidophillus
- cu cat iaurtul e mai acru, cu atat cantitatea de glucide e mai mica
Buna!
Prepara-ti tu iaurt natural in casa, mai bine.
Cele din comert sunt pline de culturi lactice, chiar daca cumperi, vei cumpara iaurt fals, nicidecum unul natural.
Sa-ti spun metoda mea de a face iaurt natural:
Laptele se fierbe pana cand dintr-un litru de lapte, raman cca. 800 ml, apoi se raceste pana la 45-48 de grade C,(Cand se poate tine palma pe suprafata vasului).
In acest moment, se adauga maiaua(1 litru de lapte 2-4 lingurite dintr-un iaurt vechi de o zi, care are gust placut si consistenta normala) si se amesteca.
Apoi se trece laptele insamantat in pahare si borcane, se acopera cu farfurioare si se aseaza langa o sursa de caldura.
Coagularea dureaza 3-5 ore, dupa care iaurtul se raceste(punem paharul in apa rece)si se pune la frigider pana a doua zi, interval in care se formeaza aroma si gustul caracteristic.
Te pup!