| BuGsstormbunny a întrebat:

E ok înălțimea încăperilor de 2.20m la o casa? De la placa de beton la grinda de la mansarda.

38 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Depinde de mai multi factori, in special de destinatia spațiului si de suprafața.
Un dormitor de 3/3 situat in mansarda este ok la înălțimea aceasta, in timp ce intr-un un living de 6/6 vei avea impresia ca iti cade tavanul in cap.
Eu unul am mers pe 240 in mansarda, pe considerentul ca e spatiu de dormit si 260 la parter - inaltimea unei placi de rigips. Intr-un corp pe care l-am cumparat gata construit, aveam vreo 280 si mie mi s-a parut mult prea mare, asa ca la renovare am inaltat podeaua si am coborat tavanul, altii vad ca ar vrea de la 3 m in sus...
Pana la urma e chestie de gusturi si cum spuneam, de proporții.
Ca sa iti faci o idee, majoritatea blocurilor sunt construite la 240.

| Salontanul a răspuns (pentru regis):

Trebuie sa ai ceva probleme ca sa dai eronat unui raspuns care este conform legii!

| regis a răspuns (pentru Salontanul):

Nu este conform legii!

| Salontanul a răspuns (pentru regis):

Iti spun eu ca ai probleme! Adica eu dau legea si tu imi spui ca nu-i adevarat? Ce dracu se intampla in mintea ta? Citeste: https://lege5.ro/......e-114-1996
" - Înălțimea liberă minimă a camerelor de locuit va fi de 2, 55 m, cu excepția mansardelor, supantelor și nișelor, la care se va asigura un volum minim de 15 m3 de persoană."

| regis a răspuns (pentru Salontanul):

Si care parte din expresia "cu excepția mansardelor" nu ai retinut-o?

| Salontanul a răspuns (pentru regis):

Omul vorbea "de la podea la grinda de la mansarda", nu de la podea la grinda de la acoperis. Asta n-ai bagat de seama? De altfel grinzile sunt numai la tavan. La acoperis sunt capriori, coma, cleste, cosoarba, pop, etc. Mansardele se fac sub acoperis. Macar ai vazut cum se face o casa de la zero?

| regis a răspuns (pentru Salontanul):

Grinda de la mansarda inseamna pentru mine grinda de la mansarda, nicidecum o grinda de sub mansarda. Daca nu e asa, a gresit cel care a pus intrebarea, nu eu.
Si nu, grinzile nu sunt numai la tavan, grinzi sunt mare parte din elementele enumerate de tine (capriori, coama, cosoroaba), dar pentru ca multi cred ca tine, nu mai dezvolt, te las sa consulti dicționarul. Insa te intreb altceva, de ce la mansarda nu poti avea tavan? Si daca pe langa partea înclinată ai si un tavan, pe acele barne care constituie structura lui, tu cum le numesti?
Daca am vazut cum se face o casa de la zero? Asa, de la A la Z, recunosc, am vazut mai putine. Mai putine decat am construit eu. Si mult mai puține decat cele la a caror construire am participat.
Din cele construite de mine cap-coada, doua sunt cu mansarda si culmea, ambele cu tavan. Daca citesti mai sus, chiar am dat inaltimea mansardei la casa in care locuiesc acum. Ca sa intelegi si tu, acea inaltime e masurata de la podea la TAVAN, nu la acoperis.

| Salontanul a răspuns (pentru regis):

Inca o data iti spun si este pentru ultima oara: mansarda este intre etaj si acoperis. La acoperis nu exista grinzi. El a spus intre podea si grinda, nu intre podeaua mansardei si capriori sau coama. In rest sunt peroratii.

| BuGsstormbunny explică (pentru Salontanul):

M-am referit de la placa de beton la grinda pe care sta mansarda, da. Nu la grinda(cornii) acoperișului

| Salontanul a răspuns (pentru BuGsstormbunny):

Stiu! Asta ii explic si eu celui de mai sus dar degeaba. Se pare ca are o incapatanare demna de o cauza mai buna. In alta ordine de idei la noi nu verifica nimeni inaltimea unei incaperi dar e bine sa fie cat mai mica pentru economie de incalzire dar nici sa dai cu capul de lustra.

| BuGsstormbunny explică (pentru Salontanul):

Dar o sa pun aplice, nu lustre.

| regis a răspuns (pentru Salontanul):

Mai fraților, accesati linkul de mai jos, ce vedeti in partea de sus a imaginii e un exemplu de grinzi de la mansarda, in acest caz chiar aparente.
Grinzile "pe care sta mansarda" (?!?) sunt probabil grinzile de la parter.
Raspunsurile si argumentele mele sunt in concordanță cu formularea întrebării, cu dictionarul
Academiei Române si cu termenii populari uzuali din construcții.
Daca dati o cautare pe google "grinzi de la mansarda" probabil nu veti obtine nici măcar o imagine cu grinzile "de sub mansarda", pentru ca si google, ca si mine, prin mansarda nu intelege ceva ce se afla la nivelul anterior.
Intrucat folositi un jargon propriu pe care eu nu il inteleg, Salontanul are partial dreptate.
Totusi:
"GRÍNDĂ, grinzi, s. f. Element de construcție din lemn, oțel, beton armat etc., cu lungimea mare în raport cu celelalte dimensiuni, folosit de obicei la asigurarea rezistenței unei construcții. – Din sl. grenda. (sursa: DEX 2009)".


https://www.google.com/......ps?/search

| Salontanul a răspuns (pentru regis):

Sa zicem ca ai dreptate desi eu n-am auzit de grinzi la mansarda. Dupa revolutie o gramada de lucruri s-au sucit. Totusi omul intreba de inaltimea camerei de locuit nu a incaperii de la mansarda. Desi am zis ca n-o mai fac, repet: "de la podea la grinda de la mansarda". Vezi ca a precizat mai sus!

| Salontanul a răspuns (pentru regis):

Uite aici elementele cu denumirea lor: https://bit.ly/3CJXGVf

| regis a răspuns (pentru Salontanul):

Repeta de cate ori vrei, nici inainte de revoluție, nici înainte de război si nici macar in evul mediu, grinzile de la mansarda nu se asezau sub ea.
Daca grinda de la mansarda este cea de sub ea, intreb si eu: unde se aseaza grinzile de la parter? In pivniță?
Inaltimea camerei de locuit de la placa de beton pana la grinda de la mansarda a fost, este si va fi pentru mine inaltimea incaperii de la mansarda. Ceea ce voia sa intrebe inteleg ca e inaltimea de la podea la grinda de la parter, doar ca nu asa i-a iesit, de aici judecata mea eronata.
Spui ca nu ai auzit de grinzi la mansarda, nici eu nu am folosit la casa actuala, ca e ingusta, au fost de ajuns niste clesti de scandura intre grinzile folosite ca si capriori (sic!).
In schimb, prima mea mansarda avea latimea maxima de circa 6, 5 metri la nivelul tavanului de deasupra ei, casa avand forma neregulata (aproape) si acoperisul pe 3 nivele, in vreo 5 ape... Cam cum poti amenaja o astfel de mansarda fara a folosi grinzi la tavan? Si dupa ce le fixezi pe zidurile interioare ale mansardei, cum le denumesti? Grinzile de la pod?

| regis a răspuns (pentru Salontanul):

Din linkul tău:

"Tot materialul lemnos pentru mansardă (căpriori, dulapi, GRINZI, pane intermediare și de coamă, clești, eclise, popi-stâlpi, contrafise, cosoroabă etc), se prelucrează în fabrică."

| Salontanul a răspuns (pentru regis):

Dupa revolutie au devenit "priceputi' de-ai ca tine care nu pricep nimic si au pus nume gresite la diferite lucruri care anterior aveau numele lor. Din materialul meu "grinzile" sunt la tavan, adica podeaua mansardei. Si-ti repet: omul se referea (a precizat si mai jos intr-un raspuns) la camera de jos nu la incaperea de la mansarda. Cred ca citesti si nu intelegi ce citesti!

| regis a răspuns (pentru Salontanul):

Inteleg ca Dictionarul Explicativ al
Limbii Romane editia 2009 e facut dupa revolutie, cand in Academia Romana au intrat tot felul de "pricepuți" ca mine.
Dar 1929 a fost inainte de revoluție? Uite ce spune un dictionar de atunci:

"grindă f. 1. lemnul lung și gros ce servă la construcțiune; 2. puntea teascului. [Slav. GRȆDA].
sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)"

Si repet intrebarea, daca tu prin materialul tau prin grinda de la masarda intelegi podeaua mansardei, unde asezi grinzile de la parter?
Eu inteleg ce citesc, nu e vina mea ca altii nu inteleg ce scriu.

| Salontanul a răspuns (pentru regis):

Oricum din definitia data de tine nu rezulta nicaieri ca sunt grinzi la acoperis si mai scriu si "servă" care potrivit DOOMR n-are nici o legatura cu serveste la ceva ci este servirea de la volei sau servitoare, sotia iobagului. Si, da! Grinzile sunt in podeaua camerei si in podeaua mansardei: atat! Stiu ca n-ai nici o vina ca te-ai nascut prea tarziu dar macar invata sa asculti de cei batrani! Dacii aveau sfatul batranilor de care ascultau. Si iar iti spun: o tii aiurea. Omul a intrebat de inaltimea camerei nu a mansardei.

| regis a răspuns (pentru Salontanul):

Mai omule, definitia nu e data de mine, e data de un dictionar din 1929, pe bune ca vrei sa gasesti in DOOM ce inseamna "serva"? De ce nu cauti direct ce inseamna grinda?
Pana acum ai sustinut sus si tare ca grinzile sunt doar la tavan, acum te-ai sucit si le-ai coborat in podea? Si cum vine asta, inaltimea camerei nu a mansardei Dormitorul de la mansarda nu mai e camera?
In privinta dacilor, da, aveau sfatul bătrânilor, pentru ca erau înțelepți, nu încăpățânati. S-o fi sucit si asta dupa revoluție, ce sa-i faci.

| Salontanul a răspuns (pentru regis):

Repet pana pricepi: era vorba de camera de locuit nu de mansarda.

| Salontanul a răspuns (pentru regis):

Eu am spus ca nu sunt grinzi la acoperis n-am vorbit de podeaua camerei pana acum. Citesti si nu intelegi.

| regis a răspuns (pentru Salontanul):

Normal ca nu inteleg, citez din tine:
"De altfel grinzile sunt numai la tavan. "
"Grinzile sunt in podeaua camerei si in podeaua mansardei: atat!"
"n-am vorbit de podeaua camerei pana acum. "

| Salontanul a răspuns (pentru regis):

Pentru ca la actualele case podeaua este de beton si rar se mai folosesc grinzi. Nu ma gandeam insa ca ai sa masori inaltimea de la grinda din podeaua cameri pana in podeaua camerei, adica zero! Am ter5minat! Pentru ca esti un om prea sucit eu nu-ti mai raspund. Rare ori o fac dar am sa te blochez daca ma mai bruiezi. Nu-mi plac oamenii care nu raspund definitiei: citesc dar nu inteleg.

| regis a răspuns (pentru Salontanul):

Tot eu ma sucesc?!?

regis
| regis a răspuns:

Aloo, lasati-o moale cu inaltimea minima legala, o data ca nu are legătură, a doua oara ca legea zice clar "cu excepția mansardelor".
Si pana la urma, daca locuința mea are numai 2.54, trebuie sa o evacuez?

Răspuns utilizator avertizat
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Depinde si de inaltimea persoanei dar o casa cu cat este mai mica, este mai calduroasa. eu am 1, 89 metri si daca mi-as face o casa as face la inaltimea de 2, 7 metri, minim 2, 6 metri. Trebuie sa te gandesti ca mai trebuie sa pui si o lustra in care sa nu dai cu capul. Daca esti o persoana moderna si vrei sa pui niste aplice pe tavan poti scadea si la 2, 3 metri dar nu mai putin. Mai trebuie sa te gandesti ca si aerul de sus este imbacsit si strica la sanatate.

| BuGsstormbunny explică (pentru Salontanul):

Toți membrii familiei au pana în 1.75m. Lustra nu pun, ci aplica.

| Salontanul a răspuns (pentru BuGsstormbunny):

Oricum conform Legii locuintei nr. 114/1996, inaltimea minima a camerelor de locuit este de 2, 55 metri.

| cristi202 a răspuns (pentru Salontanul):

Eu am 2, 02 m inaltime si mi-am facut o cabanuta din lemn la 2, 2, si nu e nici o problema. Sotia mea o lauda ca e calduroasa happy. Daca eram mic ca ea, 1, 52 pe bune as fi facut casuta piticilor, la max. 1, 70 happy.

| mihai69 a răspuns:

Cam joasă. Singurul avantaj: se încălzește mai ieftin.

| Catrice a răspuns:

3m minim...2, 2 e foarte jos.

| NLS a răspuns:

Se va incalzi iarna mai repede, insa exact la fel si vara.
Plus ca va arata ingrozitor, o sa simti permanent tavanul in cap.

Recomand sa ai macar 2.4m, preferabil 2.5.

| NLS a răspuns (pentru NLS):

Si tine cont ca mai urci vreo 5-6cm minim... Cu pardoseala.
Cand va intra cineva la tine in camera, se va uita foarte ciudat la usile care aproape vor atinge tavanul, (mai scazi tocul si acei 6 cm de care vorbeam...)

| MihaelaDart a răspuns:

Este prea mica. Aceasta inaltime intalnesti la casele batranesti. Este recomandat macar sa iti faci inaltimea incaperilor la 2.70-2.80m.

Răspuns utilizator avertizat
| ReZiSTorr a răspuns:

Camera mea are 4 metrii inaltime si tot mi se pare mica laughing