Depinde ce acoperi. Pentru un garaj e foarte bine, pentru o casa nu e chiar cea mai buna varianta.
La o casa astereala nu se pune cu distanta, folia se pune peste astereala, apoi contraleaturi si leaturi.
Vezi imaginea asta:
https://images.app.goo.gl/uh1n1iu92P2wvf5Z6
De ce pentru casa nu e ok? Dacă am lăsat distanta 30cm între scânduri? Pe interior pun vata minerala.
Eu zic ca daca sunt bătute bine scandurile, tabla prinsa bine, nu are ce sa se intample.
Ce is cu rahaturile astea cu folie cu peste prajit? Eu sincer iti zic am vazut mii de case de acoperisuri si nu am vazut nicaeri umezeala si nu au absolut nici o folie.
De ce bat aia gardurile? Am vazut zeci de mii de case, nu am vazut pe nici una folie sub, multe au carton bituminos din ala, altele tabla.
La nici una nu am vazut puse scanduri scandura este scumpa. Putine case au tigla, aa costa mult si costa si instalrea balamuc si nu vad pentru ce, nu vad rostu.Mai este si grea,apoi omu nu sta in pod.
Dar daca vreau sa fie in pod cald sau frig izolez si acoperisu,bag spuma sa vad ce mai faci tu cu tigla ta Am fost in poduri unde era tigla si intr-adevar dimineata era ok,dar cand soarele trecea de miezul zile era jale sia colo,deci nu-i nici o smecherie tigla.
Plus de asta is f multe probleme,greoi de instalat,trebuie sa izolezi sa nu intre apa pe unele locur si sa nu intre insecte,pasari pe la curburi.
Tabla dupa mine si dupa oamenii care au avut si tigla si carton au zis cai mai buna tabla, sfanta.
Dar folie sub tigal, sub tabla, sub carton eu nu am vazut si nici nu vad rostu.Cel mai bun e sa nu se puna nimic pentru ca daca ai undeva pe unde inra apa stai zile sa cauti unde este gaura, pe cand fara folie vezi rapid.
Toate casele din America de nord din mexic pana la polu nord au pe ele OSB, peste carton bitum din ala. Unia pun tabla dar e mai scumpa.altii cu ceva bani mai multi pun tigla dar nu ca ar fi mai ok ci ca arata mai bine
Cum am spus eu urc zilnic in poduri dar asa ceva folie si rahaturi scanduri puse pe acoperis nu am vazut, indiferent ce casa este de 1 milion de 20 mii sau ca e noua sau 50 de ani.
Romanii vad raman tot la chestii complicate.sa pui scandura, adica lemn pfff cu ala se face altceva mobila, si alte alea.In pod cum zic nu staia colo. Leturi, corni zice omu asta, altii zic capriori, eu le zic stalpi de telegraf toate astea pentru ce? Bani irositi, munca la greu, complicatii nu mai zic.
Nu e vorba ca se intampla ceva gen pleaca acoperisul. Doar ca pentru o casa e destul de important ca acoperisul sa fie ventilat, nu doar izolat.
Altfel, acoperisul se poate face in zeci de feluri, diferența este de confort si eficienta.
NU.
Metalul (tabla) este bun conducator termic (nu izolator).
Ca urmare, sub tabla, vara va fi cald, iar iarna rece. Ca urmare, efectul de izolare termica va fi diminuat substantial.
Folia anticondens simplu nici nu are mare rol: nu are nici termpizolare, dar din cauza tablei nici nu ajunge apa la ea. E doar cheltuiala in plus.
Va urma pe interior vata pentru termoizolație, între corni, la mansarda.
Am scris: metalul CONDUCE temperatura, NU IZOLEAZA!
Pune acoperis de tigla, va fi mult mai bine!
Https://bit.ly/3Gf3JTD Garantata 50 de ani si daca o ia vantul nu se sparge. Eu am dat cu una de beton si nu s-a intamplat nimic.
Nui ok deloc.Acoperisu se face din leturi puse pe cant, peste se pune OSB mai gros, peste care pui tabla si ai terminat lucrarea.
Sa pui scandura pe casa, asta puneau romanii inainte, asa stiau ei sau atat ia dus mintea.
Cauta la dedeam la OSB si vezi la descriere unde se foloseste.
Folie ai pus degeaba, aia nu te ajuta cu nimic.Referitor c a in pod o sa fie cald, aia n-are importanta pentru ca tu nu stai in pod, asa cum vrea sa sugere Bula
Poti pune leturi sau cum le zic uni romani de 10X5 adica latime de 10 cm si grosime de 5 cm, sau poti pune de 20 cm latime si 5 grosime.
Cu cat este mai lat letu ala cu atat este mai rezistent la apasare. Distanta intre leturi poti pune de 50 -60 cm.
Tabla aia ce spui tu este printre materialele cele mai bune.
Stalpii aia de telegraf ce ai pus tu ce sa zic,de aia puneti voi sandura buna pentru ca aveti distanta mare intre stalpii aia de telegraf aia is banii irositi,plus nu arata nici frumos,dar banui ca nu te intereseaza asta.
Dar daca vrei de exemplu sa fie in pod cald iarna sau racoare vara, punaind leturi cum am aratat eu mai sus, intre acele leturi poti pune vata minerala de exemplu saltele si izolezi parfum.
Daca nu ai nevoie sa fie in pod temperaturi ce am zis, atunci nu trebuie sa pui nimic, iar folia aia de data asta Bula are dreptate mai zice si el cateodata ceva bun, deci bani irositi.
Va urma pe interior vata pentru termoizolație, între corni.
Alcs întreabă: